Serada iç ortam iklim parametrelerinin yatay dağılım deseninin belirlenmesi: Fan ped soğutma sistemi
Determination of the horizontal distribution pattern of indoor climate parameters in the greenhouse: Fan pad cooling
  1. Tez No: 995148
  2. Yazar: MUSTAFA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT BOYACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Evaporatif soğutma, Fan ped, Serinletme etkisi, Serinletme etkinliği, Buharlaştırarak soğutma, Cam seralar, Yüksek sıcaklık, Evaporative cooling, Fan pad, Cooling effect, Cooling efficiency, Glasshouses, High temperature
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, venlo tip serada Haziran-Eylül dönemlerinde sera iç ortamını soğutmak amacıyla kullanılan fan-ped soğutma sisteminin etkinliğinin belirlenmesi ve seranın uzun ekseni boyunca mesafeye bağlı olarak yatay değişimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla iç ve dış ortam sıcaklık ve bağıl nem ölçümleri seranın 7 farklı noktasından alınarak sensörler arasındaki farklılıklar ve seranın yatay ekseni boyunca ortaya çıkan sıcaklık, bağıl nem ve buhar basıncı açığı değerleri belirlenmiştir. Yapılan ölçümlerde, Haziran ayında ölçüm yapılan saatlerde ortalama dış ortam sıcaklık, bağıl nem ve buhar basıncı açığı (VPD) değerleri 25.6°C, %37.3 ve 2.1 kPa iken sera içerisinde 24.3°C ve %47.6 ve 1.6 kPa olarak ölçülmüştür. Buna göre sera iç ortamında ölçülen sıcaklık dış sıcaklıktan 1.2°C daha düşük, bağıl nem ise %10.3 daha yüksek ve VPD 0.5 kPa daha düşük olduğu belirlenmiştir. Temmuz ayında ortalama dış ortam sıcaklık, bağıl nem ve buhar basıncı açığı değerleri 27.3°C, %36.9 ve 2.3 kPa iken sera içerisinde 25.5°C ve %55.9 ve 1.5 kPa olarak ölçülmüştür. Buna göre sera iç ortamında ölçülen sıcaklık dış sıcaklıktan 1.8°C daha düşük, bağıl nem ise %19.0 daha yüksek ve VPD 0.8 kPa daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ağustos ayında ortalama dış ortam sıcaklık, bağıl nem ve buhar basıncı açığı değerleri 27.0°C, %30.4 ve 2.6 kPa iken sera içerisinde 25.3°C ve %49.0 ve 1.7 kPa olarak ölçülmüştür. Buna göre sera iç ortamında ölçülen sıcaklık dış sıcaklıktan 1.7°C daha düşük, bağıl nem ise %18.6 daha yüksek ve VPD 0.9 kPa daha düşük olduğu belirlenmiştir. Eylül ayında ortalama dış ortam sıcaklık, bağıl nem ve buhar basıncı açığı değerleri 27.9°C, %27.0 ve 2.8 kPa iken sera içerisinde 25.7°C ve %50.8 ve 1.7 kPa olarak ölçülmüştür. Buna göre sera iç ortamında ölçülen sıcaklık dış sıcaklıktan 2.2°C daha düşük, bağıl nem ise %23.9 daha yüksek ve VPD 1.1 kPa daha düşük olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda fan ped soğutma sistemi ile iç ortam sıcaklık, bağıl nem ve buhar basıncı açığı değerlerinin bitki yetiştiriciliği bakımından optimum değerler arasında tutulabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effectiveness of a fan-pad cooling system used to cool the interior of a Venlo-type greenhouse during the June-September period, and to determine the horizontal gradients along the long axis of the greenhouse depend on distance. For this purpose, indoor and outdoor temperature and relative humidity measurements were taken from 7 different points in the greenhouse. Differences between the sensors and the resulting temperature, relative humidity, and vapor pressure deficit values along the horizontal axis of the greenhouse were determined. In the measurements taken in June, the average outdoor temperature, relative humidity, and vapor pressure deficit values were 25.6°C, 37.3%, and 2.1 kPa, respectively, while inside the greenhouse they were measured as 24.3°C, 47.6%, and 1.6 kPa. Accordingly, it was determined that the temperature measured inside the greenhouse was 1.2°C lower than the outdoor temperature, the relative humidity was 10.3% higher, and the vapor pressure deficit was 0.5 kPa lower. In July, the average outdoor temperature, relative humidity, and vapor pressure deficit values were measured as 27.3°C, 36.9%, and 2.3 kPa, respectively, while inside the greenhouse they were measured as 25.5°C, 55.9%, and 1.5 kPa. Accordingly, it was determined that the temperature measured inside the greenhouse was 1.8°C lower than the outdoor temperature, the relative humidity was 19.0% higher, and the VPD was 0.8 kPa lower. In August, the average outdoor temperature, relative humidity, and vapor pressure deficit values were measured as 27.0°C, 30.4%, and 2.6 kPa, respectively, while inside the greenhouse they were measured as 25.3°C, 49.0%, and 1.7 kPa. Accordingly, it was determined that the temperature measured inside the greenhouse was 1.7°C lower than the outdoor temperature, the relative humidity was 18.6% higher, and the vapor pressure deficit was 0.9 kPa lower. In September, the average outdoor temperature, relative humidity, and vapor pressure deficit values were measured as 27.9°C, 27.0%, and 2.8 kPa, respectively, while inside the greenhouse they were measured as 25.7°C, 50.8%, and 1.7 kPa. Accordingly, it was determined that the temperature measured inside the greenhouse was 2.2°C lower than the outdoor temperature, the relative humidity was 23.9% higher, and the VPD was 1.1 kPa lower. The study concluded that indoor temperature, relative humidity, and vapor pressure deficit values can be maintained within optimum ranges for plant cultivation using a fan pad cooling system.