Yerel yönetimlerde yeşil örgütsel davranış: Sivas Belediyesinde bir araştırma
Green organizational behavior in local governments: A research in Sivas Municipality
- Tez No: 995154
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SADIK ÖNCÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Yeşil Yönetim, Yeşil Örgütsel Davranış, Local Governments, Green Management, Green Organizational Behavior
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yerel yönetimlerde yeşil davranışların sürdürülebilirliğinin inşa edilmesinde önemli bir rol oynayan“Yeşil Örgütsel Davranış”kavramını Sivas Belediyesi örneği üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Veri toplama aracı olarak Erbaşı (2019) tarafından geliştirilen ve çevrimiçi yöntemle uygulanan“Yeşil Örgütsel Davranış Ölçeği”kullanılmıştır. Alt boyutlar açısından yapılan değerlendirmelerde, katılımcıların en yüksek duyarlılığı“Çevresel Duyarlılık”boyutunda sergilediği, sırasıyla“Ekonomik Duyarlılık”,“Teknolojik Duyarlılık”ve“Çevresel Katılım”boyutlarının duyarlılık seviyesi belirlenmiştir. Demografik değişkenler açısından inceleme yapıldığı zaman yeşil örgütsel davranışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde, frekans ve yüzde dağılımları, ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistiklerle beraber Açımlayıcı Faktör Analizi, Cronbach Alfa güvenilirlik katsayısı, bağımsız örneklemler t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Tukey çoklu karşılaştırma testi uygulanmıştır. Analizler sonucunda, Sivas Belediyesi personelinin yeşil örgütsel davranış (YÖD) düzeylerinin“çok yüksek”seviyede çıktığı ortaya çıkmıştır Elde edilen bulguların neticesinde, yerel yönetimlerde yeşil davranışların güçlendirilmesi için personelin yeşil faaliyetler konusunda karar alma süreçlerine katılımının sağlanması, arttırılması, yeşil davranışlar açısından önerilerin alınması ve yeşil davranışlarla ilgili eğitim programlarının uygulanması önerilmektedir. Bu çalışma, yeşil örgütsel davranış kavramını yönetim işlevleriyle ilişkilendirilmesi ve yerel yönetimler bağlamında ele alınması yönüyle alanyazına özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the concept of 'Green Organizational Behavior,' which plays a significant role in constructing the sustainability of green behaviors in local governments, through the case of Sivas Municipality. The 'Green Organizational Behavior Scale,' developed by Erbaşı (2019) and administered via an online method, was utilized as the data collection tool. In the evaluations conducted in terms of sub-dimensions, it was determined that participants exhibited the highest level of sensitivity in the 'Environmental Sensitivity' dimension, followed by the 'Economic Sensitivity,' 'Technological Sensitivity,' and 'Environmental Participation' dimensions, respectively. When examined in terms of demographic variables, it was found that they did not create a statistically significant difference in green organizational behavior. In the analysis of the research data, descriptive statistics such as frequency and percentage distributions, mean, and standard deviation were applied, along with Exploratory Factor Analysis, Cronbach's Alpha reliability coefficient, independent samples t-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), and the Tukey post-hoc test. As a result of the analyses, it was revealed that the green organizational behavior (GOB) levels of Sivas Municipality personnel were at a 'very high' level. As a result of the findings obtained, it is recommended to ensure and increase the participation of personnel in decision-making processes regarding green activities, to solicit suggestions concerning green behaviors, and to implement training programs related to green behaviors in order to strengthen green behaviors in local governments. This study provides an original contribution to the literature by associating the concept of green organizational behavior with management functions and addressing it within the context of local governments.