Çukurova Üniversitesi Eğitim Aile Sağlığı Merkezine tetkik yaptırmak için başvuran hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients applying for laboratory tests at Çukurova University Education Family Health Center
  1. Tez No: 995169
  2. Yazar: NESRİN ALTINER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, akılcı laboratuvar kullanımı, hasta talebi, Family medicine, rational laboratory use, patient request
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çukurova Üniversitesi Eğitim Aile Sağlığı Merkezine Tetkik Yaptırmak İçin Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada birinci basamakta laboratuvar tetkiki istenen hastaların sosyodemografik ve sağlıkla ilişkili özellikleri ile tetkik sonuçlarının incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel tipteki çalışma 1-30 Nisan 2025 tarihlerinde Çukurova Üniversitesi Eğitim Aile Sağlığı Merkezinde tetkik istenen hastalardan dahil etme kriterlerini karşılayan 280 katılımcı ile yürütüldü. Veriler sosyodemografik ve sağlıkla ilişkili özellikleri içeren bir form ile Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği kullanılarak yüz yüze toplandı. Tetkikler hekimin kullandığı veri tabanından elde edildi. Bulgular: Katılımcıların %64,3'ü aile hekimine başvurma nedeninin kan ve idrar tetkiki yaptırmak olduğunu, %55,4'ü kendi isteğiyle kontrol amaçlı tetkik yaptırdığını, %8,9'u şikayeti nedeniyle aile hekiminin istediğini, %8,5'i başka bir hekimin önerisiyle, %15'i gebe izlem, %7,5'i rapor düzenlenmesi, %0,7'si çocuk izlem, %4'ü var olan kronik hastalıklar/ilaçlar nedeniyle tetkik yaptırdığını bildirdi. Hasta talebiyle tetkik istenenler ile diğer nedenlerle tetkik istenenlerin yaş ortalamaları benzerdi (p=0,099). Her iki grupta en yüksek oran 19-30 yaş aralığındaydı. Hasta talebiyle tetkik istenenler ile diğer nedenlerle tetkik istenler arasında aile tipi, tetkik sıklığı, şikayet ve kaygı değişkenlerinde anlamlı farklılık bulundu (p<0,05). Katılımcıların %12,5'inin anksiyete, %25'inin depresyon açısından risk grubunda olduğu saptandı. Hasta talebiyle tetkik istenenlerin anksiyete ve depresyon puan ortalamaları diğer nedenlerle tetkik istenenlerle benzerdi (p<0,05). En çok istenen tetkik %91,7 oranında hemogramdı. Biyokimya tetkiklerinden en çok istenenler sırasıyla B12, ferritin, demir ve demir bağlama olarak bulundu. Tetkik sonuçlarının büyük çoğunluğu referans aralığındaydı. Sonuç: Tetkik istenen her iki katılımcıdan birinin hekime tetkik talebiyle başvurmuş olması ve sonuçların çoğunun referans aralığında olması akılcı laboratuvar kullanımındaki önemli sorunu ortaya koymaktadır. Tetkik talebiyle başvuranlarda hastanın kaygısının ve tetkik yaptırma alışkanlığının göz önünde bulundurulması ve bunlara yönelik girişimlerde bulunulması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Patients Applying for Laboratory Tests at Çukurova University Education Family Health Center Aim: This study aimed to examine the sociodemographic and health-related characteristics of patients who were referred for laboratory tests at the primary care level, as well as the results of these tests. Materials and Methods: This descriptive, cross-sectional study was conducted with 280 participants who met the inclusion criteria and were referred for testing at the Çukurova University Education Family Health Center between April 1 and 30, 2025. Data were collected face-to-face using a form containing sociodemographic and health-related characteristics and the Hospital Anxiety and Depression Scale. Tests were obtained from the database used by the physician. Results: 64.3% of participants stated that the reason for visiting their family physician was to have blood and urine tests done, 55.4% stated that they had tests done for check-up purposes at their own request, 8.9% stated that their family physician requested the tests due to their complaints, 8.5% stated that they had tests done at the recommendation of another physician, 15% stated that they had tests done for pregnancy monitoring, 7.5% for report preparation, 0.7% for child follow-up, and 4% due to existing chronic diseases/medications. The mean ages of those who requested tests at the patient's request and those who requested tests for other reasons were similar (p=0.099). The highest rate in both groups was in the 19-30 age range. Significant differences were found between those who requested tests at the patient's request and those who requested tests for other reasons in terms of family type, test frequency, complaints, and anxiety variables (p<0.05). It was determined that 12.5% of participants were at risk for anxiety and 25% were at risk for depression. The mean anxiety and depression scores of those who requested tests at the patient's request were similar to those who requested tests for other reasons (p<0.05). The most requested test was a complete blood count at a rate of 91.7%. The most frequently requested biochemical tests were B12, ferritin, iron, and iron-binding capacity, respectively. The vast majority of test results were within the reference range. Conclusion: The fact that one in two participants requested tests from their physician and that most results were within the reference range highlights an important issue in rational laboratory use. It may be advisable to consider the patient's anxiety and testing habits when they request tests and to take action accordingly.