Patlıcan kabuğu kullanılarak biyoaktif ve pH duyarlı film geliştirilmesi
Development of a bioactive and pH-sensitive film using eggplant peel
  1. Tez No: 995168
  2. Yazar: BATOUL ALHAJ KHALAF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİYE AYSUN KEPEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Patlıcan kabuğu, Antosiyanin, pH duyarlı film, Ayva çekirdeği jeli, Biyoaktif film, Eggplant peel, Anthocyanin, pH-sensitive film, Quince seed gel, Bioactive film
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada patlıcan kabuklarından elde edilen antosiyanince zengin özüt kullanılarak biyoaktif, biyobozunur ve pH duyarlı ayva çekirdeği jeli bazlı kompozit filmler geliştirilmiştir. Total monomerik antosiyanin, flavonoid, fenolik bileşik analizleri ile antioksidan ve antimikrobiyal aktivite testleri, özütün yüksek oranda biyoaktif içeriğe sahip olduğunu ve dikkat çekici antioksidan ve antimikrobiyal etki gösterdiğini ortaya koymuştur. %0, %2, %4, %6 ve %11 konsantrasyonlarında özüt içeren filmlerin antioksidan aktivite testleri, düşük özüt miktarlarının (2%) dahi filmlere yüksek antioksidan kapasite kazandırdığını göstermiştir. Antosiyanince zengin patlıcan özütü içeren tüm filmler en düşük konsantrasyonda dahi Staphylococcus aureus ve Bacillus subtilis üzerinde antimikrobiyal aktivite sergilemiştir. En yüksek konsantrasyonda (%11) özüt içeren filmler ise Candida albicans ATCC10231 haricindeki tüm mikroorganizmalara (Staphylococcus aureus ATCC25923, Enterococcus faecalis ATCC29212 ve Bacillus subtilis ATCC6633, Escherichia. coli ATCC25922 ve Pseudomonas aeruginosa ATCC27853) karşı inhibisyon zonları oluşturarak güçlü bir antibakteriyel etki ortaya koymuştur. Özüt içeren filmlerin farklı pH seviyelerinde hızlı ve belirgin renk değişimleri sergilediği pH duyarlılığı testleri ile gösterilmiştir. Tüm bulgular geliştirilen bu filmlerin akıllı gıda ambalaj malzemesi olarak kullanılabilme potansiyelini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, bioactive, biodegradable, and pH-sensitive composite films based on quince seed gel were developed using an anthocyanin-rich extract obtained from eggplant peels. Total monomeric anthocyanin, flavonoid, and phenolic compound analyses, along with antioxidant and antimicrobial activity assays, revealed that the extract possessed a high bioactive content and exhibited remarkable antioxidant and antimicrobial properties. Antioxidant activity tests of the films containing the extract at concentrations of 0%, 2%, 4%, 6%, and 11% demonstrated that even low extract levels (2%) were sufficient to impart high antioxidant capacity to the films. All films containing the anthocyanin- rich eggplant extract exhibited antimicrobial activity against Staphylococcus aureus and Bacillus subtilis even at the lowest concentration. Films containing the highest extract concentration (11%) produced inhibition zones against all tested microorganisms except Candida albicans ATCC10231 (Staphylococcus aureus ATCC25923, Enterococcus faecalis ATCC29212, Bacillus subtilis ATCC6633, Escherichia coli ATCC25922, and Pseudomonas aeruginosa ATCC27853), indicating strong antibacterial activity. PH sensitivity tests demonstrated that the extract-containing films exhibited rapid and distinct color changes at different pH levels. Overall, these findings indicate that the developed films have significant potential for use as smart food packaging materials.