Çeşitli şartlar altındaki sınıf V kavitelerde akışkan restoratif materyallerin bağlanma dayanımının karşılaştırılması
Comparison of the shear bond strength of flowable composite materials in class V cavities under various conditions
- Tez No: 995179
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR BAĞLAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Gastrik Asit, Erozyon, Self Adeziv, Akışkan Kompozit, Bağlanma Dayanımı, Diş erozyonu, Gastric Acid, Erosion, Self-Adhesive, Flowable Composite, Shear Bond, Tooth erosion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, uzun süreli mide asidine maruz bırakılan dentin yüzeyleri ile yapay tükürükte bekletilen kontrol yüzeylerini karşılaştırmak ve farklı özelliklerdeki akışkan kompozit rezin materyallerinin makaslama bağlanma dayanımlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, çürüksüz 80 adet insan molar dişi kullanıldı. Dişler akrilik bloklar içerisine yerleştirildikten sonra bukkal yüzeyler dentin ekspoze olacak şekilde aşındırıldı ve Sof-Lex disklerle standardize biçimde polisajlandı. Örneklerin yarısı, hazırlanmış gastrik asit solüsyonunda 9 gün boyunca günde 6 kez 2'şer dakikalık erozyon döngüsüne tabi tutuldu. Diğer yarısı ise kontrol grubu olarak yapay tükürük içerisinde bekletildi. Akışkan kompozit uygulamaları için 2.4 mm çapında ve 3 mm yüksekliğinde silikon kalıplar yardımıyla dentin yüzeyine adapte edildi. Örnekler, her biri 10 dişten oluşan sekiz gruba ayrıldı: Grup 1 ve 5: Vertise Flow Self-Adhesive Flowable Composite (Kerr, Orange, CA, ABD). Grup 2 ve 6: Fusio™ Self-Adhesive Flowable Composite (Pentron Clinical, Orange, CA, ABD). Grup 3 ve 7: Estelite Universal Medium Flow (Tokuyama, Tokyo, Japonya). Grup 4 ve 8: EverX Flow (GC Corp., Tokyo, Japonya). Tüm materyaller üretici talimatlarına uygun olarak uygulandı. Örnekler 24 saat distile suda bekletilerek post-polimerizasyon tamamlandı. Makaslama bağlanma dayanımı ölçümü Universal Test Cihazı (Autograph AGS-X, Shimadzu Corp., Kyoto, Japonya) kullanılarak gerçekleştirildi. Kırılma modları 30x büyütme altında stereomikroskop ile değerlendirildi. Erozyonun yüzey morfolojisine etkisini incelemek amacıyla rastgele seçilen örneklerden SEM görüntüleri (Hitachi SU-1510, Japonya) alındı. İstatistiksel analizler SPSS yazılımı (IBM SPSS, IBM Corp., Armonk, NY, ABD) ile yapıldı ve anlamlılık düzeyi p < 0.05 olarak belirlendi. Bulgular: Estelite Universal Medium Flow ve Vertise Flow akıcı kompozitlerde, erozyon varlığında bağlanma dayanımında anlamlı fark yoktu. EverX Flow™ ve Fusio™ Self Adeziv ise erozyon koşullarında daha yüksek bağlantı gösterdiler. İki durumda da self adezivlerin bağlanma dayanımı, geleneksel akışkan kompozitlere kıyasla anlamlı derecede düşüktü (p < 0.05). Toplam 80 örneğin 77'sinde adeziv tipte kırılma gözlendi. Sonuçlar: Çalışmanın bulguları, mide asidi kaynaklı dental erozyon riskinin bulunduğu klinik durumlarda, EverX Flow™ ve Fusio™ Self Adeziv akışkan kompozitlerin artan bağlanma dayanımı gösterebileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, self adeziv kompozitlerin klinik işlem basamaklarını azaltması bir avantaj oluştursa da, genel bağlanma dayanımlarının konvansiyonel akışkan kompozitlere kıyasla daha düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare dentin surfaces exposed to long-term gastric acid with those stored in artificial saliva and to evaluate the shear bond strength of different flowable composite resin materials. Material and Method: 80 caries-free human molars were used in this study. After embedding the teeth in acrylic blocks, the buccal surfaces were ground until dentin was exposed. Then polished using Sof-Lex disks in a standardized manner. Half of the specimens were subjected to an erosion cycle in a prepared gastric acid solution for 9 days, six times a day for 2 minutes each. The remaining specimens were stored in artificial saliva as the control group. For the application of flowable composites, silicone molds measuring 2.4 mm in diameter and 3 mm in height were adapted onto the dentin surface. The specimens were then divided into eight groups, each consisting of 10 teeth: Groups 1 and 5: Vertise Flow Self-Adhesive Flowable Composite (Kerr, Orange, CA, USA). Groups 2 and 6: Fusio™ Self-Adhesive Flowable Composite (Pentron Clinical, Orange, CA, USA). Groups 3 and 7: Estelite Universal Medium Flow (Tokuyama, Tokyo, Japan). Groups 4 and 8: EverX Flow (GC Corp., Tokyo, Japan). All materials were applied according to manufacturers' instructions. The specimens were stored in distilled water for 24 hours to complete post-polymerization. Shear bond strength testing was performed using a Universal Testing Machine (Autograph AGS-X, Shimadzu Corp., Kyoto, Japan). Failure modes were evaluated under a stereomicroscope at 30× magnification. To assess the effect of erosion on surface morphology, SEM images (Hitachi SU-1510, Japan) were obtained from randomly selected specimens. Statistical analyses were performed using SPSS software (IBM SPSS, IBM Corp., Armonk, NY, USA), with a significance level set at p < 0.05. Results: No statistically significant difference in bond strength was detected for Estelite Universal Medium Flow and Vertise Flow under erosive conditions. Conversely, EverX Flow™ and Fusio™ Self-Adhesive demonstrated increased bond strength in the presence of erosion. However, in both experimental conditions, self-adhesive materials exhibited significantly lower bond strength compared with conventional flowable composites (p < 0.05). Adhesive failure was the predominant failure mode, observed in 77 out of 80 specimens. Conclusions: This study suggest that EverX Flow™ and Fusio™ Self-Adhesive flowable composites may exhibit higher bond strength in clinical scenarios involving gastric acid–induced dental erosion. Although self-adhesive composites offer the advantage of reducing clinical steps, their overall bond strengths appear to be lower compared with conventional flowable composites.