Diyagnostik serum proteinlerinin kantitatif değerleri üzerine ısının ve bekleme süresinin etkilerinin araştırılması
The Effect of the waiting period and the temperature on the quantitative values of diagnostics serum proteins
- Tez No: 99518
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAN YULUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: ASO, CRP, Nephelometry
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET DİYAGNOSTİK SERUM PROTEİNLERİNİN KANTİTATİF DEĞERLERİ ÜZERİNE ISININ VE BEKLEME SÜRESİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Aylin Şengönül. Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji Anabilimdalı. İnciraltı, İzmir, Türkiye. Kliniklerden sıklıkla yapılması istenen laboratuvar tetkikleri olan ASO, CRP ve RF ölçümleri; hem tanı ve ayırıcı tanıda çok yol gösterici hem de sağaltımın seyrinin takibinde önemli olmaktadır. Çalışmamızda, kantitatif değerleri önemli olan söz konusu serum proteinlerinin nefelometrik ölçümlerinde, laboratuvar şartlarının (ısının, zamanın, bekleme şartlarının) sonuca etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada, değişik kliniklerden başvuran, ASO, CRP ve RF için nefelometre analizörü ile pozitif değer taşıdığı saptanan toplam 30 hastadan alınmış her serum ayrı ependorf tüplere aktarıldı ve farklı saklama şartlarına bırakıldı. Gerek saklama süresi (5, 24, 48 saat, 7, 14, 60 gün), gerek saklama ısısı (oda, +4, -20°C) farklı serumların, ASO, CRP ve RF için kantitatif değerleri nefelometre analizörü ile tekrar saptandı. ASO, CRP ve RF test sonuçlarında,oda ısısında daha belirgin olmak üzere.hem oda ısısında hem +4°C'de, 48 saat içinde değer düşmesi gözlendi. Serumların ardarda çözülüp dondurulması ile meydana gelen değer düşüşlerinin ise tek bir defa çözülüp çalışılanlara göre daha dramatik olarak seyrettiği saptandı. Bu sonuçlar, serumların mümkün olduğu kadar çabuk çalışmaya alınmalarını, alınamadıkları halde bir kez çözülüp çalışılmak üzere dondurularak saklanmasının nisbeten daha az değer kaybı nedeni ile gerekli olduğunu vurgulamaktadır. Anahtar Sözcükler 1.ASO 2.CRP 3.RF 4. Laboratuvar şartları (ısı-zaman) S.Nefelometre
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECT OF THE WAITING PERIOD AND THE TEMPERATURE ON THE QUANTITATIVE VALUES OF DIAGNOSTICS SERUM PROTEINS Aylin Şengönül. Dokuz Eylül University Medical Faculty, Department of Microbiology, İnciraltı, İzmir, Turkey Measurement of the ASO, CRP and RF is frequently demanded by the hospital and aids in the diagnosis, differential diagnosis and evaluation of the severity of many disease processes. This study aims to evaluate the effect of laboratory conditions such as the waiting period and temperature on the nephelometric measurements of the above serum proteins whose quantitative values are important. We put each serum received from various clinics and from 30 different patients known to be positive for ASO, CRP and RF by nephelometric analysis into a different eppendorf tube and kept the tubes waiting under different conditions. The waiting period was 5, 24, 48 hours and 7, 14, 60 days while the temperature was kept at room temperature, +4°C or -20°C. The quantitative ASO, CRP and RF values were then determined again by nephelometric analyser. ASO, CRP and RF test values decreased both under room temperature and +4°C in 48 hours. When the sera were constantly thawed and refrozen the decrease in value was more pronounced than if the sera were just thawed once and analyzed. These results indicate that the sera should be analyzed as soon as possible or frozen first and thawed right before the study period to decrease the change in values.