Rapistrum rugosum'un (Brassicaceae) antioksidan aktivitesinin belirlenmesi
Determination of the antioxidant activity of Rapistrum rugosum (Brassicaceae)
  1. Tez No: 995242
  2. Yazar: AYŞENUR KANBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN AKTÜMSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biochemistry, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Antioxidants
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Rapistrum rugosum (L.) All. (Brassicaceae), fenolik bileşikler ve flavonoidler açısından zengin kimyasal içeriğiyle dikkat çeken, geleneksel tıpta destekleyici amaçlarla kullanılan bir bitkidir. Bu çalışmada, R. rugosum'un farklı çözücüler kullanılarak elde edilen ekstraktlarının toplam fenolik ve flavonoid içerikleri ile antioksidan aktiviteleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Toplam fenolik madde miktarı Folin–Ciocalteu yöntemiyle, toplam flavonoid miktarı ise AlCl₃ yöntemiyle belirlenmiştir. Antioksidan kapasite testleri sırasıyla; DPPH, ABTS, CUPRAC, FRAP, metal şelatlama ve fosfomolibdat yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen araştırma sonuçlarına göre özellikle etanol/su kompleksiyle hazırlanan ekstraktın hem fenolik ve flavonoid içeriği hem de antioksidan kapasite açısından diğer ekstraktlara kıyasla daha yüksek değerlere sahip olduğunu göstermektedir. Bu ekstrakt için toplam fenolik içerik 23.40±0.07 mg GAE/g, toplam flavonoid miktarı ise 32.30 mg RE/g olarak tespit edilmiştir. Antioksidan test sonuçları da benzer bir yönelim göstermiş olup en yüksek DPPH (34.57 mg TE/g), ABTS (61.37 mg TE/g), CUPRAC (54.01 mg TE/g) ve FRAP (40.21 mg TE/g) aktiviteleri etanol/su ekstraktında kaydedilmiştir. Bu sonuçlar, R. rugosum'un fenolik bileşiklerce zengin yapısının yüksek antioksidan kapasiteyi destekler nitelikte olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma sonuçları, bitkinin fonksiyonel gıda üretimi, farmasötik formülasyonlar ve çeşitli biyoteknolojik uygulamalar için potansiyel bir doğal antioksidan kaynağı olduğunu göstermekte ve ileride yapılacak ayrıntılı fitokimyasal araştırmalar için sağlam bir bilimsel temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Rapistrum rugosum (L.) All. (Brassicaceae) is a plant that draws attention with its chemical content rich in phenolic compounds and flavonoids and is used for supportive purposes in traditional medicine. In this study, the total phenolic and flavonoid contents and antioxidant activities of R. rugosum extracts obtained using different solvents were evaluated comparatively. Total phenolic content was determined by the Folin–Ciocalteu method, and total flavonoid content was determined by the AlCl₃ method. Antioxidant capacity tests were analyzed using DPPH, ABTS, CUPRAC, FRAP, metal chelation, and phosphomolybdate methods, respectively. According to the research results obtained, it is shown that the extract prepared with ethanol/water complex has higher values compared to other extracts in terms of both phenolic and flavonoid content and antioxidant capacity. The total phenolic content of this extract was determined as 23.40±0.07 mg GAE/g and the total flavonoid amount was determined as 32.30 mg RE/g. Antioxidant test results also showed a similar trend, with the highest DPPH (34.57 mg TE/g), ABTS (61.37 mg TE/g), CUPRAC (54.01 mg TE/g) and FRAP (40.21 mg TE/g) activities recorded in the ethanol/water extract. These results reveal that the phenolic compound-rich structure of R. rugosum supports high antioxidant capacity. The study results indicate that the plant is a potential natural antioxidant source for functional food production, pharmaceutical formulations and various biotechnological applications and provide a solid scientific basis for further detailed phytochemical research.