P2x7 geninin karaciğer kanseri hücrelerinde tümör gelişimi ile ilişkili proliferasyon ve invazyon üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of the P2x7 gene on tumor development-related proliferation and invasion in liver cancer cells
  1. Tez No: 995257
  2. Yazar: TUĞBA GEZMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre çoğalması, İnsan karaciğer hücre hattı, Cell proliferation, Human liver cell line
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genetik Bilim Dalı
Özet
Dünya genelinde en ölümcül ikinci kanser türü olan karaciğer kanserinin en yaygın alt tipi hepatoselüler karsinomun (HCC) mevcut tedavi seçenekleri sınırlıdır. Hastalığın çoğunlukla geç evrede tanı alması ve HCC tümör hücrelerinin kontrolsüz proliferasyon ve artmış invazyon kapasitesi sergilemesi, klinik yönetimde önemli bir engel oluşturmaktadır. Ligand kapılı bir katyon kanalı olan pürinerjik reseptör P2X7, bağışıklık hücre aktivasyonu ve inflamatuvar yanıtlar aracılığıyla tümör hücrelerinin proliferasyonu, hücre göçü ve metastazı üzerinde dolaylı düzenleyici etkilere sahip olup, HCC progresyonu ve hücre sağkalımı üzerindeki rolü henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu çalışmada, HCC modeli olarak HepG2 hücre hattı kullanılmış; P2X7 geninin siRNA aracılı susturulmasının ve paklitaksel uygulamasının hücresel ve moleküler etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda hücre canlılığı testi, apoptoz analizi, hücre döngüsü analizi, yara iyileşme testi, transwell migrasyon ve invazyon testleri gerçekleştirilmiş; proliferasyon ve sinyal iletimi ile ilişkili genlerin ifade düzeyleri gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu yöntemiyle ve protein düzeyindeki değişimlerinin tespiti western blot analiziyle gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, P2X7 geninin susturulmasının HepG2 hücrelerinde kemoterapi tedavisinde yanıtı artırdığını, invazyon ve migrasyon mekanizmalarının düzenlenmesinde merkezi bir role sahip olabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, P2X7'nin HCC tedavisinde potansiyel bir moleküler hedef olarak değerlendirilebileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
There are current treatment options for hepatocellular carcinoma (HCC), the most common subtype of liver cancer, which is the second deadliest type of cancer worldwide. The fact that the disease is often diagnosed at a late stage and that HCC tumor cells exhibit uncontrolled proliferation and increased invasion capacity poses a significant obstacle in clinical management. The purinergic receptor P2X7, a ligand-gated cation channel, has indirect regulatory effects on proliferation, cell migration and metastasis of tumor cells through immune cell activation and inflammatory responses, and its role in HCC progression and cell survival has not yet been fully elucidated. In this study, HepG2 cell line was used as the HCC model; The cellular and molecular effects of siRNA-mediated silencing of the P2X7 gene and paclitaxel administration were investigated. This capability performed cell viability test, apoptosis analysis, cell analysis analysis, wound healing test, transwell migration and invasion tests; Transmission of proliferation and signaling data was carried out by real-time polymerase chain analysis methods by gene expressions, and determination of changes in protein levels was carried out by western blot analysis. The findings show that silencing the P2X7 gene increases the response to chemotherapy treatment in HepG2 cells and may have a central role in regulating invasion and migration mechanisms. As a result, it has been revealed that P2X7 can be considered as a potential molecular target in the treatment of HCC.