Tatlı su ostrakodlarının Türkiye'deki tür dağılım verilerine ortak ostrakod sıcaklık aralığı yönteminin uygulanması
Application of the mutual ostracod temperature range method to species distribution data of freshwater ostracods in Turkey
  1. Tez No: 995259
  2. Yazar: ÜMİT USTACAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CERAN ŞEKERYAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Geç buzul dönem, Holosen, Ostrakod, Türkiye, Late glacial period, Holocene, Ostracoda, Türkiye
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Ostrakodlar çevresel değişikliklere duyarlı, bentik, düşük magnezyum kalsiyum karbonat kabuk salgılayan, mikroskobik ve sucul canlılardır. Tatlı su ostrakodları için“Ortak Ostrakod Sıcaklık Aralığı”yönteminin uygulamaları, Türkiye'deki tatlı su ostrakodları için eksiktir. Bu çalışmada amaç, hem daha önce yayınlanmış tatlı su ostrakodlarının Türkiye'deki tür dağılım verilerinin incelenerek bir veri seti oluşturulması, hem de bu veri setine Ortak Ostrakod Sıcaklık Aralığı yöntemini uygulayarak çok sayıda tür için Ocak ve Temmuz aylarına ait minimum ve maksimum sıcaklık değerlerini bulmaktır. Daha sonra bunlar, bölgedeki geçmiş (örneğin, Holosen ve Geç Buzul boyunca) sıcaklık değişimlerinin yeniden inşası için kullanılabilir. Bunun için, Türkiye'de daha önce yayınlanmış çalışmalardan elde edilen ostrakod verilerine ait biyocoğrafik bilgiler (tür ve lokasyon bilgileri) toplanarak bir veri seti oluşturulmuştur. Bu veri seti DIVA-GIS'e eklenerek Türkiye'deki tatlı su ostrakod türlerinin dağılımı haritada gösterilmiştir. Daha sonra, WorldClim veri tabanından alınan iklim verileri DIVA-GIS'e yüklenerek Türkiye'deki Temmuz ve Ocak aylarına ilişkin ortalama sıcaklıklar hesaplanmış ve sıcaklık haritaları çıkarılmıştır. Belirlenen her bir türün dağılım noktaları, Ocak ve Temmuz sıcaklık katmanıyla karşılaştırılarak, ilgili türlerin tüm noktalardaki bu aylara ait minimum ve maksimum sıcaklık değerleri belirlenmiş; yaklaşık 103 farklı tür için, maksimum ve minimum sıcaklık aralıkları belirlenerek tablo halinde gösterilmiştir. Yaklaşık 92 tür için bu değerler ilk defa hesaplanmış; diğerleri için ise Avrupa verileri ile karşılaştırılmıştır. Bazı türler için daha geniş ortalama sıcaklık aralıklarının elde edilmiş olması ve genel olarak Türkiye'nin farklı iklimsel çeşitliliği ile yüksek biyoçeşitliliğine dayanarak elde edilen yeni türlere ait değerler Avrupa veri setlerine katkı sağlayacak ve tüm Holoarktik için geçmiş sıcaklıkların yeniden inşasında kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Ostracods are benthic, low magnesium calcium carbonate shell secreting, microscopic and aquatic organisms, sensitive to environmental changes. Applications of Mutual Ostracod Temperature Range method for freshwater ostracods in Turkey are missing. The aim of this study is both to create a Turkish data set by examining previously published species distribution data of freshwater ostracods in Turkey, and to calculate July and January minimum and maximum temperatures for many of the species applying Mutual Ostracod Temperature Range Method to our dataset. Then these can be used to reconstruct past temperature (e.g. during Holocene and Late Glacial) variations in the region. For this purpose, a dataset was created by collecting biogeographic information (species and location information) from previously published studies on ostracod data in Turkey. This dataset was added to DIVA-GIS and the distribution of freshwater ostracod species in Turkey was shown on a map. Then, the climate data obtained from the WorldClim database was uploaded into DIVA-GIS and the average temperatures for July and January in Turkey were calculated and temperature maps were created. The distribution points of each determined species were compared with the January and July temperature layer, and the minimum and maximum temperature values of the relevant species for all points in these months were determined; for approximately 103 different species, the maximum and minimum temperature ranges were determined and shown in a table. For approximately 92 species these values were obtained for the first time; for others they have been compared with the European data set. The wider mean temperature ranges obtained for some species, and new values for new species generally based on diverse climatic variation together with high biodiversity in Turkey, will contribute to European data sets and can be used to reconstruct paleo-temperature estimations for the entire Holarctic.