Futbolcularda bilateral sıçrama asimetrisinin sprint ve yön değiştirme sürat performansına etkisi
Effect of bilateral jump asymmetry on sprint and change of direction speed performance in soccer players
- Tez No: 995303
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BATUHAN ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: CMJ asimetri oranı, bilateral asimetri, koşu performansları, multi dimensiyonel koşu, nöromüsküler asimetri, CMJ asymmetry ratio, bilateral asymmetry, running performances, multidimensional running, neuromuscular asymmetry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Futbol, değişken oyun koşulları altında hızlı hareket etme, hızlanma, yavaşlama ve ani yön değiştirme becerileri gerektiren bir spor dalıdır. Bu çalışmada, bilateral sıçrama asimetrisi (Bilateral Jump Assmetry) oranlarının futbolcularda sprint ve yön değiştirme (Change of Direction (COD)) koşu performansları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmaya, yaş ortalaması 17,30±1,15 yıl olan toplam 74 erkek futbolcu katılmıştır. Araştırma tasarımı, 48 saat aralıklarla gerçekleştirilen üç oturumdan oluşmuştur. Birinci oturumda, sporcular dominant ve dominant olmayan bacakla dikey sıçrama (Countermovement Jump-CMJ) ve yatay sıçrama (Broad Jump-BJ) testlerini uygulamıştır. İkinci oturumda 10 metre ve 30 metre doğrusal koşu performans testleri yapılmıştır. Son oturumda ise yön değiştirme (COD) testi ile koşu performansı değerlendirilmiştir. CMJ ve BJ asimetri oranları ile doğrusal ve çok boyutlu koşu performansları arasındaki ilişki Pearson korelasyon katsayısı ile analiz edilmiştir. Doğrusal ve çok boyutlu koşu performansındaki bilateral asimetri oranları basit doğrusal regresyon analizi ile test edilmiştir. Dominant CMJ 20,3±3,46 cm, BJ ise 1,03±0,97 m olarak ölçülürken; dominant olmayan CMJ 20,25±3,53 cm, BJ ise 1,02±0,96 m olarak kaydedilmiştir. Sporcuların CMJ asimetri oranı %5,75±5,28 ve BJ asimetri oranı %6,24±4,40 olarak bulunmuştur. CMJ asimetri oranı ile 30 metre koşu performansı arasında bir ilişki görülmüştür (r = 0,29, p < 0,05). BJ asimetri oranı ile 10 m (r=0,319), 30 m (r=0,48) ve COD (r=0,51) koşu performansları arasında anlamlı korelasyonlar tespit edilmiştir (p <0,05). Ayrıca uygulanan basit doğrusal regresyon analizine göre CMJ asimetrisinin yalnızca 30 m (β = 0,010; p = 0,012), BJ asimetrisinin ise 10 m (β = 0,017; p = 0,006), 30 m (β = 0,020; p < 0,001) ve COD (β = 0,050; p < 0,001) koşu performanslarını olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır (p <0,05). Sonuç olarak, CMJ asimetri oranının 30 metre koşu performansını, BJ asimetri oranının ise hem 30 metre hem de yön değiştirme (COD) performansını olumsuz etkilediği bulunmuştur. Bu bağlamda atletik performans antrenörleri ve spor sağlık uzmanlarının asimetri düzeylerini tespit ederek, asimetriyi azaltmaya yönelik antrenman programları uygulamalarının, koşu performanslarını iyileştirmede etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Football is a sport that requires rapid movement, acceleration, deceleration, and sudden changes of direction under variable playing conditions. This study investigated the effects of bilateral jump asymmetry (BJ) on sprint and change of direction (COD) running performances in football players. A total of 74 male football players with a mean age of 17.30±1.15 years participated in the study. The research design consisted of three sessions conducted 48 hours apart. In the first session, athletes performed vertical jump (Countermovement Jump (CMJ)) and horizontal jump (Broad Jump (BJ)) tests with the dominant and non-dominant legs. In the second session, 10-meter and 30-meter linear running performance tests were conducted. In the final session, running performance was assessed with the change of direction (COD) test. The relationship between CMJ and BJ asymmetry rates and linear and multidimensional running performances was analyzed using Pearson's correlation coefficient. Bilateral asymmetry rates in linear and multidimensional running performance were tested using simple linear regression analysis. While the dominant CMJ was measured as 20.3±3.46 cm and BJ was 1.03±0.97 m, the non-dominant CMJ was recorded as 20.25±3.53 cm and BJ was 1.02±0.96 m. The CMJ asymmetry rate of the athletes was 5.75±5.28% and BJ asymmetry rate was 6.24±4.40%. A correlation was observed between the CMJ asymmetry rate and 30-meter run performance (r = 0.29, p < 0.05). Significant correlations were found between the BJ asymmetry rate and 10 m (r = 0.319), 30 m (r = 0.48) and COD (r = 0.51) running performances (p < 0.05). Additionally, according to the applied simple linear regression analysis, it was determined that CMJ asymmetry only had a negative effect on 30 m (β = 0.010; p = 0.012), while BJ asymmetry had a negative effect on 10 m (β = 0.017; p = 0.006), 30 m (β = 0.020; p < 0.001), and COD (β = 0.050; p < 0.001) running performances (p < 0.05). In conclusion, it was found that CMJ asymmetry rate negatively affected 30-meter running performance, while BJ asymmetry rate negatively affected both 30-meter and change of direction (COD) performances. In this context, it is thought that strength and conditioning coaches, trainers, and sports health specialists can determine asymmetry levels and implement training programs aimed at reducing asymmetry, which may be effective in improving running performance.