Adölesan futbolcularda farklı ayak pozisyonlarında uygulanan artırılmış eksantrik yükleme squat sıçrama egzersizinin performans, kas mimarisi ve kas sertliğine etkisi
Effects of accentuated eccentric loading squat jump exercise at different foot positions on performance, muscle architecture, and muscle stiffness in adolescent soccer players
- Tez No: 993986
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYİT ÇITAKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Spor, Spor performansı, Sports, Athletic performance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, adölesan futbolcularda nötral ve parmak ucu ayak pozisyonlarında uygulanan artırılmış eksantrik yükleme (AEY) squat sıçrama egzersizinin kas mimarisi, kas sertliği ve fonksiyonel performans parametreleri üzerindeki akut etkilerini incelemektir. Çalışmaya 23 erkek adölesan futbolcu dâhil edilmiştir. Katılımcılar, normal squat (NS-nötral ayak pozisyonunda) ve modifiye squat (MS-parmak ucu ayak pozisyonunda) pozisyonunda uygulanan AEY squat sıçrama egzersizlerini 3*10 tekrar tek seans olarak gerçekleştirmiştir. Egzersiz öncesi ve sonrası dominant ekstremitede ultrasonografi ile gastroknemius medialis (GM), gastroknemius lateralis (GL) ve vastus lateralis (VL) kaslarına ait kas mimarisi parametreleri (kas kalınlığı, fasikül uzunluğu ve pennasyon açısı) değerlendirilmiş; VL, GM ve GL kaslarının kas sertliği MyotonPRO cihazı ile ölçülmüştür. Fonksiyonel performans değerlendirmeleri kapsamında tek bacak öne sıçrama testi, y denge testi, çeviklik t-testi ve kuvvet platformu kullanılarak dikey sıçrama performans parametreleri analiz edilmiştir. Bulgularda, MS pozisyonunda yapılan squat egzersizinin yalnızca GL kasının pennasyon açısında anlamlı bir artışa neden olduğu (p<0,05) görülmüştür. Her iki squat uygulamasının GM, GL, VL kas kalınlığı, fasikül uzunluğu ve kas sertliğine etkisi bulunmamıştır (p>0,05). Her iki egzersiz tipi sonrası bilateral olarak Y denge testinin posteromedial, posterolateral uzanma mesafelerinde (p<0,05), dikey sıçrama performansına ait konsentrik faz maksimum hız (KFMH), tepe güç (TG) ve sıçrama yüksekliği (SY) parametrelerinde anlamlı iyileşmeler gözlenmiştir (p<0,05). Tüm bu parametrelerde NS ve MS tipi egzersiz uygulamaları karşılaştırıldığında sadece parmak ucu ayak pozisyonunda non-dominant ekstremite Y denge testinin anterior ve posterolateral yönlerde anlamlı denge artışı sağladığı görülmüştür (p<0,05). Her iki egzersiz tipi de T-testi performansında anlamlı düşüşe neden olmuş, egzersiz tipleri arasında ise anlamlı fark görülmemiştir (p<0,05). Sonuç olarak, tek seans AEY squat sıçrama egzersizi adölesan futbolcularda squat pozisyonundan bağımsız olarak denge ve dikey sıçrama performansını artırmaktadır. MS tipi egzersiz NS tipi egzersize göre sadece nondominant taraf anterior ve posterolateral dengede anlamlı artış sağlamaktadır. Tek seans AEY squat sıçrama egzersiz tipinin kas mimarisine (kas kalınlığı, pennasyon açısı, fasikül uzunluğu) ve kas sertliğine etkisi bulunmamaktadır. Adölesan futbolcularda tek seans MS tipi squat uygulaması dengede kısmi pozitif kazanımlar sağlamak amacı ile NS tipi squat uygulamasına tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the acute effects of an accentuated eccentric loading (AEL) squat jump exercise performed in neutral and toe-standing foot positions on muscle architecture, muscle stiffness, and functional performance parameters in adolescent soccer players. Twenty-three male adolescent soccer players were included in the study. Participants performed AEL squat jump exercises in both a normal squat (NS; neutral foot position) and a modified squat (MS; toe-standing foot position), completing 3 sets of 10 repetitions in a single session. Before and after the exercise, muscle architecture parameters—muscle thickness, fascicle length, and pennation angle—of the gastrocnemius medialis (GM), gastrocnemius lateralis (GL), and vastus lateralis (VL) in the dominant limb were assessed using ultrasonography. Muscle stiffness of the VL, GM, and GL muscles was measured using the MyotonPRO device. Functional performance assessments included the single-leg forward hop test, the Y-Balance Test, the agility T-test, and vertical jump performance parameters analyzed using a force platform. The results showed that the squat exercise performed in the MS condition led to a significant increase only in the pennation angle of the GL muscle (p < 0.05). Neither squat condition had a significant effect on muscle thickness, fascicle length, or muscle stiffness of the GM, GL, and VL muscles (p > 0.05). Following both exercise protocols, significant bilateral improvements were observed in the posteromedial and posterolateral reach distances of the Y-Balance Test (p < 0.05), as well as in concentric phase maximum velocity, peak power, and jump height parameters of vertical jump performance (p < 0.05). When comparing the NS and MS exercise conditions, only the toe-standing foot position resulted in significantly greater balance improvements in the anterior and posterolateral directions of the Y-Balance Test for the non-dominant limb (p < 0.05). Both exercise conditions led to a significant decline in T-test performance, with no significant differences observed between the two protocols (p < 0.05). In conclusion, a single session of AEL squat jump exercise enhances balance and vertical jump performance in adolescent soccer players regardless of squat position. Compared with the NS condition, the MS protocol provides additional benefits only for anterior and posterolateral balance in the non-dominant limb. A single session of AEL squat jump exercise does not appear to affect muscle architecture (muscle thickness, pennation angle, or fascicle length) or muscle stiffness. In adolescent soccer players, a single-session MS squat protocol may be preferred over the NS protocol when the aim is to achieve partial positive gains in balance performance.