Yamane yöntemi ile intraskleral İOL implantasyonu yapılan olgularda haptiklerin konumuna göre sonuçların karşılaştırılması
Comparison of outcomes according to haptic positioning in cases undergoing intrascleral intraocular lens implantation using the Yamane technique
- Tez No: 995302
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT SAYIN, DR. SİBEL ZIRTILOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yamane tekniği, skleral fiksasyon, haptik lokalizasyonu, intraoküler lens, Yamane technique, scleral fixation, haptic positioning, intraocular lens
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yamane yöntemi kullanılarak skleral fiksasyon ile intraoküler lens implantasyonu uygulanan olgularda, haptiklerin konumuna göre cerrahi ve görsel sonuçların karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, kliniğimizde kapsül desteğinin yetersiz olduğu ve Yamane tekniği kullanılarak intraskleral GİL implantasyonu uygulanan olgular dâhil edildi. Haptikleri saat 12–6 hizasında yerleştirilen olgular Grup 1, saat 3–9 hizasında yerleştirilen olgular Grup 2 olarak sınıflandırıldı. Takip süresi üç aydan uzun olan 100 hastanın 100 gözü analiz edildi. Hastaların demografik verileri, preoperatif ve postoperatif düzeltilmiş en iyi görme keskinliği, refraktif ölçümleri, göz içi basıncı, korneal ve lentiküler astigmatizma değerleri, endotel hücre sayıları ve cerrahiye ait veriler kaydedildi. Postoperatif muayenelerde intraoküler lensin santralizasyonu, tilt varlığı ve haptik yerleşimi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen olguların %42,4'ünde haptikler saat 12–6, %57,6'sında ise saat 3–9 hizasında yerleştirildi. Toplam cerrahi süresi, Yamane tekniğinin uygulanma süresi, kullanılan intraoküler lens markaları ve skleral fiksasyon etiyolojileri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p > 0,05). Aynı seansta pars plana vitrektomi veya anterior vitrektomi uygulanma oranları ile kristalin lens veya İOL drop varlığı açısından da gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi (p > 0,05). Fakoemülsifikasyon ve skleral fiksasyonun aynı seansta uygulanma oranı Grup 1'de, Grup 2'ye kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p = 0,026). Preoperatif ve erken postoperatif dönemde (1., 3. ve 6. ay) düzeltilmiş en iyi görme keskinliği (EİDGK) değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmazken (p > 0,05), 1. yıl EİDGK değerleri Grup 2 lehine istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p = 0,028). Bu farkın geç dönem komplikasyonların dağılımı ile ilişkili olduğu görüldü. Lentiküler ve korneal astigmatizma değerleri, postoperatif sferik eşdeğer sonuçları ve endotel hücre sayıları açısından tüm takip dönemlerinde gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi (p > 0,05). Postoperatif erken ve geç komplikasyon oranları açısından da gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Haptik yerleşim konumunun erken postoperatif görsel, refraktif ve anatomik sonuçlar üzerinde belirgin bir etkisi saptanmamış olmakla birlikte, uzun dönem görsel sonuçlar ve cerrahi uygulama tercihleri açısından bazı farklılıklar izlenmiştir. Bu bulgular, Yamane tekniğinde haptik yerleşiminin cerrahi planlama ve uzun dönem görsel başarı açısından dikkate alınması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare surgical and visual outcomes according to haptic positioning in eyes undergoing intrascleral intraocular lens (IOL) implantation using the Yamane technique. Materials and Methods: This retrospective study included eyes with insufficient capsular support that underwent intrascleral secondary IOL implantation using the Yamane technique at our clinic. Eyes with haptics positioned at the 12–6 o'clock axis were classified as Group 1, and those positioned at the 3–9 o'clock axis as Group 2. A total of 100 eyes of 98 patients with a minimum follow-up of three months were analyzed. Demographic data, preoperative and postoperative best-corrected visual acuity (BCVA), refractive measurements, intraocular pressure, corneal and lenticular astigmatism values, endothelial cell counts, and surgical parameters were recorded. Postoperative examinations assessed IOL centration, tilt, and haptic positioning. Results: Haptics were positioned at the 12–6 o'clock axis in 42.4% of eyes and at the 3–9 o'clock axis in 57.6%. No statistically significant differences were observed between the groups in terms of total surgical time, Yamane procedure duration, IOL brands used, or etiologies requiring scleral fixation (p > 0.05). The rates of concomitant pars plana vitrectomy, anterior vitrectomy, crystalline lens drop, or IOL drop did not differ significantly between groups (p > 0.05). Combined phacoemulsification and scleral fixation performed in the same session was significantly more frequent in Group 1 (p = 0.026). While no significant differences were observed between groups in preoperative or early postoperative BCVA (1st, 3rd, and 6th months; p > 0.05), BCVA at 1 year was significantly better in Group 2 (p = 0.028). This difference appeared to be related to the distribution of late complications. There were no significant intergroup differences in corneal or lenticular astigmatism, postoperative spherical equivalent, or endothelial cell counts throughout the follow-up period (p > 0.05). Early and late postoperative complication rates were also comparable between the groups. Conclusion: Although haptic positioning did not significantly affect early postoperative visual, refractive, or anatomical outcomes, differences were observed in long-term visual results and surgical practice patterns. These findings suggest that haptic positioning should be considered during surgical planning with the Yamane technique to optimize long-term visual outcomes.