The effects of western housing practices on Turkey's social housing experience
Batı konut uygulamalarının Türkiye'nin sosyal konut deneyimi üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 995335
  2. Yazar: FATEMA SALMAN EBRAHIM JAMAL ALHASHEMI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstrileşme politikaları, Konut politikaları, Industrialization policies, Housing policies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
Özet
Sosyal Konut sanayileşmenin getirdiği değişimlere kaçınılmaz ancak geç bir yanıt olarak ortaya çıkmıştır. Genişleyen eski şehirlere ve yeni gelişen sanayi kentlerine doğru kitlesel göçün neden öldüğü ani nüfus akını, kötü yaşam koşullarına sorunlarına verilen yanıtların evrimi, sosyal konutların önünü açmış ve bu uygulamalar, ihtiyaç sahiplerine yeterli konut sağlamak için dünya çapında yaygın uygulamalar haline gelmiştir. Bu tez, Batı konut politikalarının ve uygulamalarının evrimini, modern toplumsal bağlamdaki sınırlamalarını ve Batı konut uygulamalarının Türkiye'nin sosyal konut deneyimi üzerindeki etkisini incelemektedir. Analiz, Batı konut politikalarının farklı bir kültürel ve sosyoekonomik ortamda sunduğu uyum, zorluk ve fırsatları vurgulamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Social housing emerged as an inevitable yet late response to the changes brought about by industrialization. The sudden population influx caused by mass migration towards expanding old cities and newly developed industrial towns resulted in poor living conditions and the lack of proper accommodation. The evolving response to housing problems paved the way for social housing, which eventually turned into common practices worldwide to provide adequate accommodation to those in need. This thesis examines the evolution of Western housing policies and practices, their limitations in the modern social context and the impact of Western housing practices upon Turkey's social housing experience. The analysis aims to highlight the adaptability, challenges and opportunities presented by Western housing policies in a distinct cultural and socio-economic environment.