Tasavvufta mi'rac sembolizmi
Miraj/spiritual ascension symbolism in sufism
  1. Tez No: 995336
  2. Yazar: MERVE DİNÇER ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖKBULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Mi'rac, İsrâ, Velî, Gökler, Sembol, Din anlayışı, Dini semboller, Mistik semboller, Tanrı sevgisi, İbn Arabi, İslami yaşam, İslamiyet, Sūfīsm, Mi'raj, Isrā, Walī, Heavens, Symbol, Understanding of religion, Religious symbols, Mystical sembols, Love of god, İbn Arabi, Islamic life, Islam
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Mi'rac kelimesi merdiven, derece veya üzerinde yukarı çıkılan yol gibi anlamlara gelmektedir. İslam kültüründe Hz. Muhammed'in Mescid-i Harâm'dan Mescid-i Aksâ'ya yürütülmesinin akabinde göğe yükselmesini ve Allah'ın huzuruna ulaşmasını ifade etmektedir. Sûfîlere göre Peygamberimiz dışında Hz. İdrîs, Hz. İbrâhim, Hz. Mûsâ, Hz. İlyâs, Hz. Yûnus ve Hz. Îsâ'nın da mi'racları vardır. Tasavvufî kaynaklarda nebîlerin yanı sıra velî olarak isimlendirilen Allah'ın bazı seçkin kullarının da göklere yükseldiklerine ve Rableri ile görüştüklerine dair bilgiler bulunmaktadır. Bu tez giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde mi'racın tarihî boyutu ele alınmıştır. Nebîlerin ve velîlerin mi'rac tasvirlerine yer verilmiş, bunlar arasında bazı mukayeseler yapılmıştır. İkinci bölümde sûfîlerin ıstılah dünyasında mi'racın yeri incelenmiş ve tasavvufî hal ve kavramlardan hangileri ile ilişkisi olduğu ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde ise mi'racın tasavvufî eserlerdeki sembolik boyutu üzerinde durulmuştur. Mi'rac sürecinde müşâhede edilen ve karşılaşılan durumların insanda tekabül ettiği anlamlar tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The word mi'raj means a ladder, a step, or a pathused for ascending. In Islamic culture, it refers to ascension of Prophet Muhammad to the heavens and his reaching the presence of Allah after being taken from Masjid al-Haram to Masjid al-Aqsa. According to sūfīs, apart from the Prophet Muhammad, prophets such as Enoch, Abraham, Moses, Elijah, Jonah, and Jesus also experienced mi'raj. In sūfī sources, there are also accounts stating that, besides prophets, some chosen servants of Allah, known as saints, ascended to the heavens and met with their Lord. This thesis consists of an introduction, three chapters, and a conclusion. The first chapter discusses the historical dimension of the mi'raj. It includes descriptions of the mi'raj of the prophets and saints and makes some comparisons between them. The second chapter examines the place of the mi'raj in the terminology of the sūfīs and shows which sūfī states and concepts it is related to. The third chapter focuses on the symbolic dimension of the mi'raj in sūfī works. It attempts to identify the meanings that correspond to the situations observed and encountered in humans during the mi'raj process.