Bir psikiyatri kliniğinde kapalı serviste yatan psikoz hastalarının agresyonunun değerlendirilmesi
The psychosis patients who are in the acute service evaluation of their aggression in a psychiatry clinic
  1. Tez No: 995334
  2. Yazar: SELDA AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL ÜNSAL BARLAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Hemşirelik, Psychiatry, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Agresyon, psikoz, müdahale yöntemleri, Aggression, psychosis, intervention methods
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
1.ÖZETBu çalışma; Bir psikiyatri kliniğinde kapalı serviste yatan psikoz hastalarının agresyonunun değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Verilerin toplanmasında psikoz hastalarının sosyo-demografik özelliklerini tanımlamak ve hastalığına ilişkin belirtileri öğrenmeye yönelik ?Bilgi Formu?; agresyon davranışı ve müdahaleyi belirlemek için ?Agresyon Ölçeği? kullanıldı. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 15.0 programı kullanıldı. Araştırmaya katılan 134 hastanın %44.8'inin 31-45 yaş arasında olduğu, %55.2'sinin erkek, %59.7'sinin bekâr, %56.7'sinin ilköğretim mezunu, %61.2'sinin mesleğinin olmadığı, %71.6'sının çalışmadığı, %56.0'sının gelir durmunun orta düzeyde olduğu, % 87.3'ünün sosyal güvencesinin bulunduğu, %44.8'inin hastaneye zorla aileleri tarafından getirildiği, %58.2'sinin şizofreni tanısı aldığı, %75.4'ünün hastalık süresinin 3 yıl ve üzerinde olduğu, %61.9'unun son yatış süresinin 15 gün ve üzeri olup %32.8'inde ise homicid riski görülmekte olduğu bulgusuna ulaşıldı. Hastaların TAS ortalaması 5.06 ± 6.04, AS ortalaması 2.83 ± 3.97 olarak tespit edildi. Hastaların %52.2'sinde agresyon davranışı gözlenmedi. Agresyon davranışlarının %15.7'si gece görülmekte, %30.6'sında 0-15 dakika arasında sürmekte olduğu tespit edildi. Yakın gözlem, acil olarak enjeksiyon yoluyla ilaç verme ve kısıtlamaların (gömlekle ya da yatağa bağlayarak) en sık kullanılan müdahale yöntemi olduğu bulundu. Hastaların riskli davranışları ve medeni durum ile TAS arasında anlamlı farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Agresyon ve agresyon tehditini önlemek için ruh sağlığı çalışanlarına agresyon yönetimi ve yeni yöntemler geliştirilmesi için hastaların da katıldığı eğitim verilmesi. Toplumda psikiyatri hastalarının saldırgan olarak damgalanmaması için sağlık personelinin halka eğitimler vermesi gerektiği önerisinde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
THE PSYCHOSIS PATIENTS WHO ARE IN THE ACUTE SERVICE EVALUATION OF THEIR AGGRESSION IN A PSYCHIATRY CLINICThis study was made with the aim of the psychosis patients who are in the acute service evaluation of their aggression. During data gathering collection describing of psychosis patiens' socio-demographic character and triying to pick up their illness of“Information Form”; manner of aggression and indicate of intervention“Scale of Aggression”was used. During the evaluation of data SPSS ( Statistical Package for Social Sciences ) for Windows 15.0 was used for statistical analysis. It was found that avarege of the 134 patients attenting the study was %44,8 is 31-45 years old, %55,2 male, %59,7 single, %56,7 graduated from secondary school, %61,2 doesn't have any occupation, %71,6 unemployed, %56,0 has avarege income, %87,3 has a social assurance, %44,8 came to the clinic because of their family, %58,2 schizophrenia, %75,4 has been ill more than 3 years, %61,9 last lie into hospital 15 days or more, %32,8 has a rish of homicide. It was found their score TAS 5.06 ± 6.04, AS 2.83 ± 3.97. %52,2 of patients wasn't shown any aggression. It was found showing aggression %15.7 was in the night, %30,6 was taken 0-15 minutes.Very common intervention method was found as a close observation, giving medicine from emergency injection and tie down (with shirt or tie to bed). It was found there was a meaningful differences between risk of patient's attitude and status and TAS. It was suggested that staff of health was taught for pyschiatric patient couldn't stigma that they are offensive, managing of aggression patients and health staff must have been taught together, developping new methods for aggression and threat of aggression.