Voleybol sporu yapan sporcuların katılım nedenleri, kazanım ve sorunlarının araştırılması (Giresun il örneği)
An investigation into the reasons for participation, achievements, and problems of volleyball athletes (the case of Giresun province)
- Tez No: 995347
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ KOLUKISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Voleybol, Güdülenme-Motivasyon, Antrenman, Sport, Volleyball, Motivation, Training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, voleybol sporu yapan sporcuların katılım nedenleri, kazanım ve sorunlarının araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Araştırma grubunu 2024-2025 yılı içerisinde Giresun ilinde faaliyet gösteren Giresun Gençlik ve Spor Kulübü'ne ait 10-16 yaş grubu arasında yer alan ve voleybol sporuna devam eden 118 kadın sporcuya uygulanmıştır. Bu çalışmada, voleybol sporuna devam eden sporculara kişisel bilgiler, voleybol sporuna katılımları, güdülenme nedenleri ve spor yaparken karşılaştıkları sorunlardan oluşan üç bölümlük anket yöntemi uygulanmıştır. Kategorik değişkenlerin frekans, puan ve yüzde bilgileri; sürekli değişkenlerin ise ortalama ve standart sapma değerleri oluşturarak varyans analizi yapılmıştır. Alınan cevaplar tablolar halinde sunulmuştur. Çalışmada kullanılan tüm analizler IBM-SPSS-21 programında yapılmıştır. Bulgular: Araştırmada deneklerden elde edilen verilere ve cevaplara göre voleybol sporuna katılım sağlayan 10-16 yaş grubu 118 sporcunun yaş ortalaması 13.8, eğitim durumu ortalaması ortaokul 8.1. sınıf, antrenman yaşı ortalaması ise 4.2 yıl olarak belirlenmiştir. Voleybol sporuna katılım güdüleri ve motivasyonları, diğer çalışmalardan farklı olarak Türk Milli Kadın Takımının (Filenin Sultanları) olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonalarındaki başarıları ile bazı voleybolcuların basın-yayın ve medyada öne çıkmalarının önemli bir rol oynadığı tespit edilmiştir. İkinci etken olarak, sporcuların arkadaşlarının tavsiyesi veya onların etkisiyle; ayrıca bireysel yapısına uygun olduğu ve sporu sevdiği için voleybola katılım sağladıklarını belirtmişlerdir. Katılımcılara, voleybol sporu yaparken hangi sorunların daha etkili olduğu sorulduğunda, ankete verdikleri cevaplarda salon ve antrenman yapma sorunları, sağlık ve salon ortamının uygun olmaması ile okul ve ders yoğunluğu nedeniyle yeterli sayıda ve sürede antrenman yapamama durumlarını en önemli sorunlar olarak ifade etmişlerdir. Sonuç: Araştırmada sporculardan elde edilen verilere göre, Giresun ili Gençlik ve Spor Kulübü'nde spor yapan 10-16 yaş grubu 118 kadın sporcunun voleybol sporuna katılım güdüleri ve motivasyonlarının, Türk Milli Takımı'nın başarıları ile bazı voleybolcuların medyada öne çıkmaları olduğu belirlenmiştir. Voleybol sporu yaparken karşılaştıkları en büyük sorunlar ise salon yetersizliği ve okuldaki ders yoğunluğu nedeniyle yeterli antrenman saati ve süresi imkânına sahip olmamaları olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to examine the reasons for participation motivations, gains, and problems experiencenced by volleyball athletes. Materials and Methods: The research group consisted of 118 female volleyball players aged between 10 and 16, who were active in the Giresun Youth and Sports Club during the 2024–2025 season in Giresun, Türkiye. A three-part questionnaire was applied to these athletes, including sections on personal information, participation in volleyball, motivational reasons, and problems experienced during sports activities. Frequency, score and percentage information of categorical variables, as well as mean and standard deviation values of continuous variables were calculated, and a variance analysis was conducted. The obtained data were presented in tables. All analyses were performed using the IBM SPSS 21statisticalsoftware. Results: According to the data obtained from the participants, the mean age of the 118 female volleyball players in the 10–16 age group was 13.8 years, the average educational level corresponded to 8.1 years of schooling (middle school level), and the average training age was 4.2 years. Unlike the findings of previous studies, the most significant motivational factor for participation in volleyball was identified as the success of the Turkish National Women's Volleyball Team (“Filenin Sultanları”) in the Olympic Games, World Championships, and European Championships, as well as the increased visibility of certain volleyball players in media and broadcasting platforms. As a second factor, the athletes stated that they participated in volleyball due to their friends' recommendations or influence, as well as because it suited their individual characteristics and they enjoyed the sport. When asked about the problems they encounter while playing volleyball, participants reported that the most significant issues were the lack of adequate gymnasiums and training facilities, unsuitable health and environmental conditions, and the inability to attend sufficient training sessions due to the intensity of school work and academic obligations. Conclusion: Based on the findings obtained from the participants, it was concluded that the primary motivation for 10–16-year-old female volleyball players at Giresun Youth and Sports Club to engage in volleyball was the success of the Turkish National Team and the media visibility of prominent volleyball players. The major problems encountered during participation were the shortage of appropriate training halls and the limited training time caused by the heavy academic workload.