Endometriozis hastalarında kısa hastalık algısı anketi ile anksiyete, depresyon ve ağrı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between anxiety, depression, and pain in endometriosis patients using a short illness perception questionnaire
  1. Tez No: 995348
  2. Yazar: HANDENUR ATEŞ
  3. Danışmanlar: DR. NURŞEN KURTOĞLU, DOÇ. DR. CEM YENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, anksiyete, Brief-IPQ, depresyon, endometriozis, Anxiety, Brief-IPQ, depression, endometriosis, pain
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada hastaların endometriozis hakkında farkındalığını tespit etmek ve bu farkındalık ile depresyon, anksiyete, ağrı ile arasındaki ilişkiyi tespit ederek literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Endometriozis Polikliniği'nde takip ve tedavisi yapılan 100 kadın hasta dahil edilmiştir. Hastalara sessiz sakin bir odada sosyodemografik bilgiler, Brief-IPQ, NRS, Beck Depresyon ve Anksiyete anketi doldurtuldu. Dosyalarında eksik veri olanlar, 18 yaşında küçük olanlar, kronik hastalığı olanlar, malignitesi olanlar,depresyonu olanlar çalışmaya dahil edilmemiştir. Hastaların yaşı, medeni durumu, ilk adet yaşı, boy, kilo, Ca-125 seviyeleri, kullandığı tedavi, anket skorları Excel dosyasına kaydedildi. Bulgular: Kısa Hastalık Algısı Ölçeği (B-IPQ) toplam skoru ile Beck Depresyon Ölçeği skoru arasında orta düzeyde ve pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptandı (r=0.472, p<0.05). Benzer şekilde, B-IPQ toplam skoru ile Beck Anksiyete Ölçeği skoru arasında da pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlendi (r=0.403, p<0.05). Ayrıca hastalık algısı ile ağrı şiddeti (NRS) arasında orta düzeyde, pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu (r=0.454, p<0.05). Psikolojik değişkenler arasındaki ilişkiler incelendiğinde, Beck Depresyon ve Beck Anksiyete Ölçeği skorları arasında pozitif ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptandı (r=0.473, p<0.05). Ağrı şiddeti ile Beck Depresyon Ölçeği skoru arasında zayıf düzeyde ancak istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlendi (r=0.239, p<0.05). Bununla birlikte, ağrı şiddeti ile Beck Anksiyete Ölçeği skoru arasında orta düzeyde ve pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulundu (r=0.437, p<0.05). Sonuç: Bu çalışmada endometriozis hastalarında Brief-IPQ ile depresyon, anksiyete ve toplam ağrı şiddeti arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu saptanmıştır. Endometriozisin yönetiminde ağrı değerlendirmesinin yanı sıra hastalık algısı ve psikolojik belirtilerin de sistematik olarak ele alınmasının önemini vurgulamaktadır.Kesitsel tasarım nedeniyle nedensellik kurulamayacağından, gelecekte boylamsal tasarımlar ve ağrı fenotiplerini ayrıştıran analizlerle bulguların desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: In this study, we aimed to determine patients' awareness of endometriosis and to contribute to the literature by identifying the relationship between this awareness and depression, anxiety, and pain. Materials and Methods: Our study included 100 female patients who were followed up and treated at the Endometriosis Clinic of the Department of Obstetrics and Gynecology, Bagcılar University of Health Sciences, Republic of Turkey. Patients were asked to complete sociodemographic information, the Brief-IPQ, the NRS, and the Beck Depression and Anxiety Questionnaire in a quiet room. Patients with incomplete data in their files, those under 18 years of age, those with chronic diseases, those with malignancy, and those with depression were excluded from the study. Patients' age, marital status, age of first menstruation, height, weight, Ca125 levels, treatment used, and questionnaire scores were recorded in an Excel file. Results: A moderate and positive statistically significant correlation was found between the total score of the Brief Perception of Illness Scale (B-IPQ) and the score of the Beck Depression Scale (r=0.472, p<0.05). Similarly, a positive and significant correlation was found between the total B-IPQ score and the Beck Anxiety Scale score (r=0.403, p<0.05). Furthermore, a moderate, positive, and statistically significant correlation was found between disease perception and pain intensity (NRS) (r=0.454, p<0.05). When the relationships between psychological variables were examined, a positive and moderately significant correlation was found between Beck Depression Scale and Beck Anxiety Scale scores (r=0.473, p<0.05). A weak but statistically significant correlation was found between pain intensity and Beck Depression Scale scores (r=0.239, p<0.05). However, a moderate and positively significant correlation was found between pain intensity and Beck Anxiety Scale score (r=0.437, p<0.05). Conclusion: This study found statistically significant positive correlations between Brief-IPQ scores and depression, anxiety, and total pain intensity in patients with endometriosis. It highlights the importance of systematically addressing disease perception and psychological symptoms, in addition to pain assessment, in the management of endometriosis. Since causality cannot be established due to the crosssectional design, it is recommended that the findings be supported in the future with longitudinal designs and analyses that differentiate pain phenotypes.