Kliniğimize başvuran 6 ve 12 yaş çocuklarda sosyo-ekonomik düzey ile ağız ve diş sağlığı durumunun değerlendirilmesi
The Evaluation of the oral health and the socio-economic status of 6-12 years old cihldren who attent to our clinic
  1. Tez No: 99535
  2. Yazar: TAYFUN IŞIKSALAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYRİYE SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: DMFS, Sosyoekonomik düzey, PSR, Epidemiyoloji, DMFS, Socioeconomic status, PSR, Epidemiology
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
98 ÖZET Kliniğimize başvuran 6 ve 12 yaş çocuklarda sosyo-ekonomik düzey ile ağız ve diş sağlığı durumunun değerlendirilmesi. Çalışmamızın amacı, Pedodonti kliniğine başvuran 6 ve 12 yaş çocuklarda diş ve dişeti sağlığı durumunu saptamak, elde edilen verilerle ailelerinin sosyoekonomik durumları arasındaki ilişkiyi belirlemek ve dental problemlerinin boyutlarına göre tedavi ihtiyaçlarını saptamaktır. Çalışmaya rast gele seçilen 200 adet çocuk birey katılmıştır. Diş çürüğü tecrübesinin değerlendirilmesi için dmfs/DMFS indeksi ve periodontal sağlığın saptanması için PSR metodu kullanılmıştır. Ebeveynlerin ve çocukların ağız ve diş sağlığı konusundaki bilgi ve tecrübelerinin değerlendirilmesi için de hazırlanan anket formları kullanılmıştır. Değerlendirme sonucu elde edilen verilere göre süt dişleri için dmfs/DMFS skoru 5.67 ve daimi dişler için 4.58'dir. periodontal sağlık değerlendirmelerinde yüzeyel dişeti iltihabı durumunu gösteren kod 1 hem süt hem de daimi dişlerde en sık gözlenen değerdir. Anket formu değerlendirilen ebeveynlerin çoğunlu yeterli sayılabilecek ağız sağlığı bilgisine sahip olarak bulunmuşlardır. Çürük tecrübesi değerlendirilen bireylerin çoğunluğunun basit konvansiyonel tedavilere ihtiyacı olduğu, dişetleri açısından da oral hijyen kazandırılması ve detertraj işlemlerine ihtiyaç duydukları gözlenmiştir. Değerlendirilen bireylerin ebeveynlerinin ağız ve diş sağlığı hakkındaki bilgileri ile Dünya ve Türkiye verilerine göre daha yüksek bulunan çocuklarının çürük tecrübesi arasında anlamlı bir ilişki gözlendi.
Özet (Çeviri)
99 SUMMARY The evaluation of the oral health and the socio-economic status of 6 and 12 years old children who attent to our clinic The aim of our study was to evaluate dental and oral health status of 6 and 12 years old children who attent to Pedodontic clinic, to determine the relation between socioeconomic status of their parents and their oral hearth status and their treatment needs. Two hundered randomly selected children were examined. Dmfs/DMFS index systems were used for caries experience and PSR method was used for the evakuation of priodontal health. The personel knowledge about oral health and related behaviours were determined by means of questionnairy forms for parents and children seperately. Accourding to our results, the mean dmfs/DMFS scores for decidous and permenant teeth were 5.67 and 4.58, respectively. For periodontal health status, code 1 was the most frequently detected scores for both decidous and permenant teeth. The results of questionnairy forms revealed that the parents does not have enough knowledge of oral health. Concerning the treatment need, the simple conventional treatments were the most frequently recorded ones for caries and oral hygiene education and simple depuration for periodontal problems. As a conclusion, there was a significant correlation between the knowledge of parents regarding oral health and the caries experience of the children which has been found to be higher than the results of the studies that were conducted in our country and in the world.