DEXA ölçümü ile osteoporoz tanısı alan ve almayan hastaların antidepresan kullanım durumlarının incelenmesi: Retrospektif bir çalışma
Investigation of antidepressant use in patients with and without osteoporosis diagnosed by DEXA measurement: A retrospective study
  1. Tez No: 995366
  2. Yazar: ONUR ÖĞÜTCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA PEKGÖR, DR. MURAT KURU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: DEXA Ölçümü, osteoporoz, antidepresan kullanımı, T skoru, DEXA measurement, osteoporosis, antidepressant use, T-score
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Osteoporoz kırık gelişme riskinde artışa neden olan, dünya genelinde yaşlı nüfusun artmasıyla beraber görülme sıklığı artan önemli bir sağlık sorunudur. Osteoporoza yaş, kadın cinsiyet, kronik hastalıklar, ilaç kullanımları ve daha birçok risk faktörü yatkınlık oluşturmaktadır. Çalışmamızda psikiyatri polikliniğine başvuran ve DEXA ölçümü istenmiş olan hastalarda antidepresan kullanımı ile osteoporoz gelişimi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 01.08.2024-01.08.2025 tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran ve DEXA ölçümü istenen hastalarda antidepresan kullanım durumlarının retrospektif olarak incelenmesiyle gerçekleştirildi. Araştırma sonucu elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 programı ile analiz edildi. Tüm testler için istatistiksel anlamlılık düzeyi %95 güven aralığında p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortancası 66 yıl olarak saptanmıştır. Hastaların %85,2'si kadın, %14,8'i erkektir. Medeni durumda evli olanların oranı %64,6 olarak bulunmuştur. Boy ortancası 154 cm, kilo ortancası 70 kg ve BKİ ortancası 29 kg/m² olarak tespit edilmiştir. BKİ kategorilerine göre zayıf %1,7, normal %18,2, fazla kilolu %33,3, 1. derece obez %27,9, 2. derece obez %15,2 ve morbid obez %3,7 olarak saptanmıştır. Kronik hastalığı olanların oranı %90,6 olarak bulunmuştur. Osteoporozu olanların oranı %44,1 olarak tespit edilmiştir. Osteoporoz varlığı antidepresan kullananlarda daha yüksek bulundu. Antidepresan kullanımı osteoporozu olanlarda daha yüksek saptandı. Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz veriler antidepresanlar ile osteoporoz arasında anlamlı bir ilişki olabileceğini göstermektedir. Aile hekimlerinin birinci basamakta osteoporoz açısından risk faktörlerini bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmesi; erken tanı, koruyucu hekimlik uygulamaları ve uygun yönlendirmelerin yapılması açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Osteoporosis is a major public health problem that increases the risk of fractures and has become more prevalent worldwide with the aging population. Advanced age, female sex, chronic diseases, medication use, and many other factors contribute to the risk of developing osteoporosis. The aim of this study was to investigate the relationship between antidepressant use and the development of osteoporosis in patients who applied to the psychiatry outpatient clinic and underwent DEXA measurement. Materials and Methods: This retrospective study was conducted by reviewing the antidepressant use status of patients who applied to the Psychiatry Outpatient Clinic of Konya City Hospital between August 1, 2024, and August 1, 2025, and for whom DEXA measurement was requested. The data obtained from the study were analyzed using SPSS version 22.0. For all statistical tests, a p value of <0.05 was considered statistically significant at a 95% confidence interval. Results: The median age of the patients was 66 years. Of the patients, 85.2% were female and 14.8% were male. The proportion of married individuals was 64.6%. The median height was 154 cm, median weight was 70 kg, and median body mass index (BMI) was 29 kg/m². According to BMI categories, 1.7% of the patients were underweight, 18.2% were normal weight, 33.3% were overweight, 27.9% were classified as class I obese, 15.2% as class II obese, and 3.7% as morbidly obese. The prevalence of chronic disease was 90.6%. Osteoporosis was detected in 44.1% of the patients. The presence of osteoporosis was higher among patients using antidepressants, and antidepressant use was more frequent in patients with osteoporosis. Conclusion: The findings of this study suggest that there may be a significant association between antidepressant use and osteoporosis. A holistic evaluation of osteoporosis risk factors by family physicians at the primary care level is of great importance for early diagnosis, preventive healthcare practices, and appropriate referrals.