Türkiye'deki teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan girişimci firmaların hayatta kalma durumunun yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknikleriyle öngörüsü
Predicting the survival of entrepreneurial firms in technology development zones in türki̇ye using artificial intelligence and machine learning techniques
  1. Tez No: 995387
  2. Yazar: BAŞAK APAYDIN AVŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Firma analizi, Karar destek sistemleri, Teknoparklar, Yapay zeka, Firm analysis, Decision support systems, Technoparks, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde (TGB) faaliyet gösteren girişimci firmaların aktif kalma olasılığını yapay zekâ ve makine öğrenmesi yöntemleriyle öngörmektedir. 2021–2024 dönemine ait idari veriler üzerinde, sınıf dengesizliği SMOTE ile giderilmiş ve Lasso, Karşılıklı Bilgi ve Rastgele Orman temelli yaklaşımlarla özellik seçimi gerçekleştirilmiştir. Yedi makine öğrenmesi sınıflandırma modeli 5 katlı çapraz doğrulama ile değerlendirilmiştir. Buna göre, XGBoost modeli en yüksek başarıyı sağlamıştır (ROC-AUC=0,990, Doğruluk=0,970, F1=0,973). Bulgular, firmaların bölgede aktif kalmasının başlıca belirleyicilerinin; devam eden proje sayısı, firma yaşı, Ar-Ge harcamaları ve yazılım sektöründe faaliyet olduğunu göstermektedir. Açıklanabilirlik analizi (SHAP), bu değişkenlerin katkısının tutarlı biçimde yüksek seyrettiğini göstermektedir. Bölgesel incelemeler, gelişmiş bölgelerde proje sürekliliği ve firma olgunluğunun; gelişmekte olan bölgelerde ise kamusal desteklerin görece daha etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmada, bulgularla tutarlı biçimde, XGBoost tabanlı bir karar destek mekanizması önerilmektedir. Buna göre aktif kalma olasılığı yüksek firmalar için büyüme ve uluslararasılaşma odaklı teşviklerin, düşük olasılığa sahip firmalar için ise mentörlük, kuluçka ve kapasite geliştirmeyi hedefleyen tamamlayıcı desteklerin önceliklendirilmesi önerilmektedir. Sonuç olarak, TGB politikalarının tekdüze teşvik anlayışından uzaklaşıp veriye dayalı ve bölgesel farklılıkları gözeten esnek bir çerçeveye dönüşmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study predicts the probability of entrepreneurial firms' survival within Turkey's Technology Development Zones (TDZs) using artificial intelligence and machine learning methods. Based on administrative data from 2021 to 2024, class imbalance was corrected using SMOTE, and feature selection was performed through Lasso, Mutual Information, and Random Forest approaches. Seven machine learning classification models were evaluated through five-fold cross-validation, where XGBoost achieved the highest performance (ROC-AUC = 0,990, Accuracy = 0,970, F1 = 0,973). The findings indicate that the primary determinants of firm survival are the number of ongoing projects, firm age, R&D expenditures, and activity in the software sector. The SHAP analysis confirms the consistently high contribution of these variables to model predictions. Regional analyses reveal that project continuity and firm maturity are more influential in developed regions, while public supports play a stronger role in developing regions. Consistent with these findings, the study proposes an XGBoost-based decision support mechanism. For firms with a high probability of remaining active, growth and internationalization-oriented incentives are recommended, whereas for firms with lower probability, mentoring, incubation, and capacity-building supports should be prioritized. The results suggest that TDZ policies should evolve from a uniform incentive design toward a data-driven and region-sensitive framework that enhances the strategic and sustainable management of innovation ecosystems.