5α-redüktaz inhibitörünün prostat epiteli ilişkili prostat kanseri canlılığı ve migrasyonu üzerine etkinliğinin incelenmesi
The investigation of the effect of 5α-reductase inhibitor on the viability and migration of prostate cancer cells associated with prostate epithelium
- Tez No: 995388
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLŞAD ÖZERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Biyoloji, Biyomühendislik, Genetics, Biology, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: 5 alfa redüktaz inhibitörleri, Finasteride, Prostat, Şartlandırılmış medyum, 5 alpha-reductase inhibitors, Finasteride, Prostate, Conditioned medium
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genetik ve Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
Özet
Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen malignitelerden biri olup, hastalığın gelişiminde androjenler ve bu hormonlara bağlı sinyal yolakları kritik rol oynamaktadır. Testosteronun daha güçlü bir metaboliti olan dihidrotestosterona (DHT) dönüşümünü katalizleyen 5α-redüktaz enzimi, prostat hücre proliferasyonu ve tümör progresyonunda önemli bir görev üstlenmektedir. Klinik uygulamada benign prostat hiperplazisi tedavisinde yaygın olarak kullanılan 5α-redüktaz inhibitörlerinin (5-ARI), ileri evre prostat kanseri üzerindeki olası biyolojik etkileri ise hâlen tartışmalıdır. 5α-redüktaz inhibitörleri androjen bağımlı proliferasyonu baskılayabilse de, androjen bağımsız prostat kanserinin heterojen ve tümör mikroçevresine bağımlı yapısı nedeniyle hastalığı tamamen önleyememektedir. Bu tez çalışmasında, 5-ARI uygulanmış RWPE-1 prostat epiteli hücrelerinden elde edilen koşullu besiyerinin, androjen bağımsız prostat kanseri hücre hattı olan PC-3 üzerinde antikanser etki oluşturup oluşturmadığı incelenerek, prostat epiteli kaynaklı parakrin faktörlerin tümör hücre davranışlarını modüle etme potansiyelinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, finasterid uygulanmış RWPE-1 hücrelerinden elde edilen koşullu besiyerinin prostat kanseri hücre canlılığı ve migrasyonu üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmada öncelikle RWPE-1 hücrelerinde sitotoksik olmayan finasterid konsantrasyonları (50, 25, 10, 5 ve 2,5 µg/mL) MTT testi ile belirlenmiş ve bu konsantrasyonlar kullanılarak beş farklı koşullu besiyeri (CM1–CM5) elde edilmiştir. Elde edilen koşullu besiyerlerinin PC-3 hücreleri üzerindeki etkileri; hücre canlılığı (MTT), migrasyon (yara kapanma testi), koloni oluşumu (kristal viyole boyama), apoptozis (Hoechst/PI ikili boyama) ve ilaç direnci (Rodamin 123 boyama) analizleri ile değerlendirilmiştir. Özellikle CM1 ve CM2 gruplarının PC-3 hücre canlılığı ve migrasyonunu anlamlı düzeyde azalttığı belirlenmiştir. Ayrıca bu gruplarda mitokondriyal fonksiyon kaybının arttığı ve apoptozun indüklendiği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, elde edilen bulgular 5α-redüktaz inhibitörlerinin etkisinin yalnızca hormonal baskı ile sınırlı olmadığını, prostat epiteli kaynaklı parakrin faktörler aracılığıyla androjen bağımsız prostat kanseri hücre davranışlarını da modüle edebileceğini göstermektedir. Bu durum, prostat epiteli kaynaklı koşullu besiyerinin prostat kanserinde potansiyel bir klinik araştırma stratejisi olarak değerlendirilebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Prostate cancer is one of the most common malignancies in men, and androgens, along with their associated signaling pathways, play a critical role in disease development. The enzyme 5α-reductase, which catalyzes the conversion of testosterone into its more potent metabolite dihydrotestosterone (DHT), is a key regulator of prostate cell proliferation and tumor progression. Although 5α-reductase inhibitors (5-ARIs) are widely used in the clinical management of benign prostatic hyperplasia, their potential biological effects on advanced-stage prostate cancer remain controversial. While 5α-reductase inhibitors can suppress androgen-dependent proliferation, they are unable to completely prevent disease progression due to the heterogeneous and tumor microenvironment–dependent nature of androgen-independent prostate cancer. Therefore, this thesis aimed to investigate whether conditioned medium obtained from 5-ARI–treated RWPE-1 prostate epithelial cells exerts anticancer effects on androgen-independent prostate cancer PC-3 cells, and to elucidate the potential role of prostate epithelium–derived paracrine factors in modulating tumor cell behavior. Accordingly, the effects of conditioned medium derived from finasteride-treated RWPE-1 cells on prostate cancer cell viability and migration were evaluated. Initially, non-cytotoxic concentrations of finasteride (50, 25, 10, 5, and 2.5 µg/mL) were determined in RWPE-1 cells using the MTT assay, and five different conditioned media (CM1–CM5) were subsequently generated. The effects of these conditioned media on PC-3 cells were assessed using cell viability (MTT), migration (wound-healing assay), colony formation (crystal violet staining), apoptosis (Hoechst/PI dual staining), and drug resistance (Rhodamine 123 staining). Notably, CM1 and CM2 significantly reduced PC-3 cell viability and migration. Moreover, these groups were associated with increased mitochondrial dysfunction and enhanced induction of apoptosis. Overall, the findings indicate that the effects of 5α-reductase inhibitors are not limited to hormonal suppression but may also be mediated through prostate epithelium–derived paracrine factors that influence androgen-independent prostate cancer cell behavior. These results suggest that prostate epithelial cell–derived conditioned medium may represent a promising strategy for future clinical investigations in prostate cancer.