Akut koroner sendromlu hastalara verilen kardiyak rehabilitasyon faz 1 ve faz 2 eğitiminin yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of phase 1 and phase 2 cardiac rehabilitation education on the quality of life of patients diagnosed with acute coronary syndrome
  1. Tez No: 995451
  2. Yazar: AHMET BİNİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADRİYE NİLAY GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, eğitim, kardiyak rehabilitasyon, konfor, koroner arter hastalığı, yaşam kalitesi, Kardiyoloji, Kardiyovasküler hastalıklar, Koroner arterler, Acute coronary syndrome, cardiac rehabilitation, comfort, coronary artery disease, education, quality of life, Cardiology, Cardiovascular diseases
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fenerbahçe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Akut Koroner Sendrom (AKS) tanısı almış hastalara, araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanıp uzman görüşüne sunulan Faz 1 ve Faz 2 Kardiyak Rehabilitasyon eğitimlerinin uygulanmasının, yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma yöntemi olarak prospektif yarı deneysel tasarım kullanılmıştır. Çalışma, 17.12.2024- 17.04.2025 tarihleri arasında İstanbul'daki bir özel hastanenin Koroner Yoğun Bakım Ünitesi'nde yürütülmüştür. Güç analizi ile belirlenen 45 AKS tanılı hasta araştırmaya dâhil edilmiştir. Veriler, Tanıtıcı Özellikler Bilgi Formu ve Çok Boyutlu Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇBYKÖ) ile toplanmıştır. Hastalara taburculuk öncesinde Faz 1 ve Faz 2 KR eğitimi verilmiş; yaşam kalitesi ölçümleri taburculuk öncesi ve taburculuktan iki hafta sonra tekrar uygulanmıştır. Bulgular, KR Faz 1 ve Faz 2 eğitiminin, hastaların genel yaşam kalitesini anlamlı düzeyde artırdığını ortaya koymuştur. Eğitim sonrası yaşam kalitesi puanlarında istatistiksel olarak anlamlı artış görülmüş; özellikle ruhsal sağlık, fiziksel sağlık, sosyal ve bilişsel fonksiyonlar gibi tüm alt boyutlarda anlamlı iyileşmeler saptanmıştır (p<0,001). Bu bulgular, KR eğitiminin fonksiyonel ve psikososyal iyilik halini geliştirmede etkili bir müdahale olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, hemşirelerin eğitici rolü çerçevesinde, hastalara taburculuk öncesinde sistematik eğitimlerin verilmesi önerilmektedir. Ayrıca, KR programlarının farklı sağlık kurumlarında yaygınlaştırılması, dijital çözümlerle desteklenmesi ve bireyselleştirilmiş yaklaşımlar ile hasta uyumunun artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Title of Thesis: Evaluation of the Effect of Phase 1 and Phase 2 Cardiac Rehabilitation Education on the Quality of Life of Patients Diagnosed With Acute Coronary Syndrome Student Name, Surname: Ahmet BİNİCİ Supervisor Title, Name, Surname: Asst. Prof. Kadriye Nilay GENÇ Program: Master of Science in Internal Medicine Nursing (Thesis) This study was conducted to evaluate the effects of Phase 1 and Phase 2 Cardiac Rehabilitation training, developed by the researcher based on the literature and reviewed by experts, on the quality of life in patients diagnosed with Acute Coronary Syndrome (ACS). A prospective quasi-experimental design was used as the research method. The study was carried out between December 17, 2024, and April 17, 2025, in the Coronary Intensive Care Unit of a private hospital in Istanbul. A total of 45 patients diagnosed with ACS, determined through power analysis, were included in the study. Data were collected using the Descriptive Characteristics Information Form and the Multidimensional Quality of Life Scale (MQOLS). Patients received Phase 1 and Phase 2 Cardiac Rehabilitation education prior to discharge, and quality of life was measured before discharge and two weeks after discharge. The findings revealed that the Cardiac Rehabilitation education significantly improved the overall quality of life of patients. Statistically significant improvements were observed in all sub-dimensions, particularly in mental health, physical health, social and cognitive functions (p<0.001). These results indicate that cardiac rehabilitation education is an effective intervention in enhancing functional and psychosocial well-being. In this context, it is recommended that nurses take an active educational role and provide structured training to patients before discharge. Furthermore, expanding cardiac rehabilitation programs across various healthcare institutions, integrating digital solutions, and promoting individualized approaches to improve patient compliance are strongly advised.