Periodontal hastalıktan etkilenmiş ve etkilenmemiş sementin SEM ile karşılaştırılması
The Comparison of healthy and periodontally diseased cementum by SEM
  1. Tez No: 99550
  2. Yazar: EVREN BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEJAT ARPAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sement, kollagen fibriller, periodontal cep, SEM, EDS, Cementum, collagen fibers, periodontal pocket, SEM, electron probe analysis
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
56 ÖZET Periodontal Hastalıktan Etkilenmiş ve Etkilenmemiş Sementin SEM ile Karşılaştırılması Bu klinik ve laboratuvar çalışmasının amacı, erişkin periodontitis tanısı konmuş hastalarda, periodontal hastalık sonucu sementte meydana gelen yapısal ve kimyasal değişiklikleri SEM ve EDS kullanarak değerlendirmektir. Çalışma materyalimizi 29 hastadan çekilen 100 adet periodontal olarak ümitsiz diş oluşturdu. Hastalardan Plak İndeksi ( PI, Silness ve Löe, 1964), Gingival İndeks (GI, Löe ve Silness, 1963), Sondalamada Kanama (BOP, Löe, 1967), Cep Derinliği (CD) ve Klinik Ataçman Kaybı (CAL) ölçümleri alındı ve çekim işlemleri yapıldı. Daha sonra dişler uzunlamasına kırıldı ve her hastalıklı ve sağlıklı bölgeden X500 ve XI 500 büyütmelerde 2 adet SEM fotoğrafı çekildi. Fotoğraflar üzerinde dişlerin kalınlığı ve fibriler yapısındaki değişiklikler değerlendirildi. Ayrıca 10 hastadan rasgele seçilen 13 dişe ait sağlıklı ve hastalıklı bölgelerden birer olmak üzere toplam 26 bölgeden element analizi yapıldı. Periodontal hastalıktan etkilenmiş sementte semental fibrillerin yoğunluğunda ve belirginliğinde azalma gözlendi. Sağlıklı semente göre hastalıklı sementin daha ince olduğu gözlenirken içerdikleri Ca, P, Mg ve Na bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Sement kalınlığının hem hastalıklı hem de sağlıklı grupta yaşla birlikte arttığı gözlenmesine karşın bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre periodontal hastalığın sementi oluşturan kollajen fibrillerde yapısal değişiklikler oluşturmasına karşın kimyasal içeriğine belirgin bir etkisi olmadığı vurgulandı.
Özet (Çeviri)
57 SUMMARY The Comparison of Healthy and Periodontally Diseased Cementum by SEM The aim of this study was to evaluate the structural and chemical changes in root cementum due to periodontal disease in adult periodontitis patients by SEM and Electron Probe Analysis. 100 periodontally hopeless teeth extracted from 29 patients were studied. Measurements of Plaque Index (PI, Silness and Löe, 1964). Gingival Index ( GI, Löe and Silness, 1963), Bleeding on Probing (BOP, Löe, 1967), Pocket Depth (PD) and Clinical Attachment Loss (AL) were taken prior to extraction. After the longitudinal fracturing process of tooth specimens, photographs of x500 and xl500 magnification were posed from each healthy and periodontally involved sites. The width of the cementum and the structural changes in collagen fibers were analysed on the photographs. Electron probe analysis of 26 sites from healthy and diseased sites of 13 teeth, randomly selected from 10 patients were studied. In periodontally involveded cementum a decrease in the density and conspicuousness of the fibers was observed. While periodontally involved cementum seems thinner than healthy cementum, there were no statistically significant differences between the healthy and diseased groups concerning the levels of Ca, P, Mg and Na. Although the width of cementum seemed to increase by age in both healthy and diseased sites, it was'nt statistically significant. It was concluded that periodontal disease led to structural changes in collagen fibers forming the root cementum but not affected the chemical composition.