Elektriksel uyarımın periodontal doku rejenerasyonu üzerine etkisi
Effects of electrical stimulation on periodontal tissue regeneration
  1. Tez No: 99551
  2. Yazar: M. DENİZ KAYNAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MERAL GÜNHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Capasitively coupled elektriksel alan, periodontal rejenerasyon, deneysel kemik defektleri, histopatoloji, osteogenezis, Capacitively coupled electrical field, periodontal regeneration, experimental bony defect, histopathology, osteogenesis
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
78 ÖZET Elektriksel Uyarımının Periodontal Doku Rejenerasyonu Üzerine Etkisi Günümüzde artan klinik, radyolojik, laboratuvar olanaklarına rağmen periodontal hastalıklar, her düzeydeki toplum bireylerini etkilemekte ve diş kayıplarının önemli bir neden olarak güncelliğini sürdürmektedir. Rekonstrüktif periodontal cerrahi, periodontal hastalık nedeniyle kaybedilen destek dokuların kazandırılmasına yönelik olarak yapılan işlemleri kapsar. Geleneksel periodontal rekonstrüktif tedavi yöntemlerinden farklı bir yaklaşımla eldeki çalışmada, organizmada varolan ve organizmanın kontrol mekanizması olarak adlandırılan canlı vücut elektriğinin dışarıdan yine bir elektriksel uyarı etkisiyle meydana getireceği periodontal rejenerasyonun histopatolojik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Elekriksel uyarımla osteogenezis etkilerin elde edilmesinde invaziv ya da non-invaziv olarak gerek Capasitively Coupled, gerek manyetik alanlar ve gerekse direkt akımla elde edilen etkilerden yararlanılmaktadır. Her üç akım tipinin de osteojenik olduğu bilinmekle birlikte, cerrahi bir işlemin olası dezavantajlarını ortadan kaldırmaya yönelik olarak non-invaziv yöntemler tercih edilmektedir. Tez çalışmamızda, elektriksel akımın CCEA yöntemiyle non-invaziv olarak köpeklerde iletildiği mandibular kemik defektlerinde izlenen periodontal doku rejenerasy onuna ilişkin bulgularımız kök yüzeyinin yeni kemikle kaplanma yüzdesi ve elde edilen yeni kemiğe ait kesit yüzey alanları miktarı yönüyle, deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklıklar sergilemiştir. Cep tabanının yerinin kontrol grubuna oranla deney grubunda daha koronalde konumlandığı ve buna bağlı olarak da uzun birleşim epiteli miktarında boyutsal farklılık bulgulanmıştır. Her ne kadar alveol kemiği üzerine osteojenik ve ilintili periodontal dokuların modifiye edilmesindeki etkilerin oluşumuna ait mekanizma eldeki veriler çerçevesinde tam olarak açıklanamamakla birlikte, çalışmada bu etkinin elde edilmesinde osteoblastlardan çok fibroblast aktivitelerinin önemli rol oynadığı düşünülmektedir. EU'm gelecekte implant uygulamaları da dahil olmak üzere, periodontal rejeneratif teknikler arasında oldukça önemli yer edinebileceği ifade edilebilir. Ancak, tıpkı sistemik antibiyotik uygulanımlannda olduğu gibi, uygun doz- yanıt parametrelerinin elde edilebilmesi için, uyarım bölgesine ait, lokal alan özelliklerinin gözönüne alınarak, farklı EMF tiplerinin, farklı özelliklerdeki (dalga boyu, akım tipi, yoğunluğu, frekansı) kombinasyonlanyla gerçekleştirilecek ileri çalışmalar, periodontal tedavilere yeni boyutlar kazandıracaktır.
Özet (Çeviri)
79 SUMMARY Effect of Electrical Stimulation on Periodontal Tissue Regeneration One endpoint of periodontal therapy is to regenerate structure lost to periodontal disease. Periodontal regeneration requires both formation of a new connective tissue attachment to the tooth and formation of alveolar bone. Several producedural advances may support regeneration of the attachment, however, regeneration of alveolar bone does not occur consistently. Therefore, factors which stimulate bone repair are areas for research in periodontal reconstructive therapy. Effects of cytokines or growth factors on bone repair are examples of such areas. Another one is electrical stimulation which naturally occurs in bone, and as such bone may be particularly susceptible to electrical therapy. Electrical stimulation may induce osteogenesis by direct current, capacitively coupled, or magneticially induced fields. Clinical non-invasive EMFs have succesfully supported regeneration of orthopedic defects such as pseudoarthroses and non-union fractures. However, the genuine influence of EMF- stimulated osteogenesis is still unknown in detail. Perhaps applied EMFs, influence fundamental regulatory mechanisms, including presentation of local growth factors. Recent studies of EMF applications to periodontal defect models demonstrate enhanced alveolar and cementum regeneration. This study describes the potential of electrical stimulation for alveolar bone regeneration and related periodontal tissue. Compared to that control group, the electrical stimulation group exhibits statistically significant differences in respect to the either osteogenetic activity or the formative function of periodontal ligament.Also the base of pocket is observed to be positioned more coronally in the experimental group resulting longer junctional epithelial attachment formation compared to the control group which may indicate that electrical stimulation is also capable of modifying tissue factors. This modificative potantials of the electrical stimulation seems to be inducing fibroblast activites rather than the activity of osteoblasts. It is very probable that electrical stimulation will achieve a new dimension in periodontal therapy either alone or along with the clinical procedures including grefting, GTR techniques and implant applications.