İzmir ilindeki geleceğin aile hekimliği uzmanlarının iklim okuryazarlık düzeyleri ile iklim değişikliği anksiyete seviyeleri arasındaki ilişki
The relationship between climate literacy levels and climate change anxiety levels among future family medicine specialists in İzmir
- Tez No: 995521
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KILIÇ ÖZTÜRK, DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE İLERİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Doktorlar-aile, Doktorlar-birinci basamak, Eko-anksiyete, Sağlık okuryazarlığı, Sürdürülebilir çevre, Tıp eğitimi, Çevre sağlığı, İklim değişikliği, İklim okuryazarlığı, Physicians-family, Physicians-primary care, Eco-anxiety, Health literacy, Sustainable environment, Education-medical, Environmental health, Climate change, Climate literacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, İzmir ilinde aile hekimliği uzmanlık eğitimi alan hekimlerin iklime özgü sağlık okuryazarlığı düzeyleri ile iklim değişikliği anksiyetesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipteki araştırma, İzmir'de altı farklı eğitim kurumunda görev yapan aile hekimliği asistanları ile yürütülmüştür. Çalışmaya katılan 192 kişiden 182'sinin verileri analiz edilmiştir. Veriler; sosyodemografik anket formu, Yetişkinlere Yönelik İklim Okuryazarlığı Ölçeği ve İklim Değişikliği Anksiyetesi Ölçeği kullanılarak toplanmış, SPSS 25.0 programında analiz edilmiştir. İstatistiksel analizlerde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testi, ANOVA, Bonferroni ve Pearson korelasyon analizleri kullanılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların ortalama iklim okuryazarlığı puanı 67,02±9,98, iklim değişikliği anksiyetesi puanı 17,76±6,91 olarak bulunmuştur. Erkeklerin iklim bilgisi puanları kadınlara göre daha yüksek (p=0,042), evli bireylerin iklim farkındalığı puanları daha yüksek (p=0,026) saptanmıştır. Çocuk sahibi olanlarda iklim değişikliği anksiyetesi düzeyi daha düşük bulunmuştur (p=0,035). İklim okuryazarlığı ile iklim değişikliği anksiyetesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Bu çalışma, İzmir'deki aile hekimliği asistanlarının iklim okuryazarlığı düzeylerinin yüksek, iklim değişikliği anksiyetesi düzeylerinin ise düşük–orta aralıkta olduğunu göstermiştir. İklim okuryazarlığı ile anksiyete arasında anlamlı bir ilişki bulunmaması, bilgi düzeyindeki artışın duygusal tepkileri tek başına belirlemediğini; kişisel, mesleki ve çevresel faktörlerin de bu süreçte etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular, geleceğin hekimlerinde iklim–sağlık bilincinin güçlü, psikolojik yükün ise yönetilebilir düzeyde olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, aile hekimliği uzmanlık eğitiminde iklim değişikliği ve sağlık konularına yönelik farkındalığın artırılmasının ve gezegen sağlığı odaklı politikaların geliştirilmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to assess the relationship between the levels of climate-specific health literacy and climate change anxiety among doctors undergoing specialist training in family medicine in the province of İzmir. Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted with family medicine trainees working at six different training institutions in İzmir. Data from 182 of the 192 participants were analysed. Data were collected using a sociodemographic questionnaire, the Climate Literacy Scale for Adults and the Climate Change Anxiety Scale, and analysed using SPSS 25.0. Statistical analyses included descriptive statistics, the independent samples t-test, ANOVA, Bonferroni correction and Pearson correlation analyses; a significance level of p<0.05 was adopted. Results: The participants' mean climate literacy score was 67.02 ± 9.98, and their climate change anxiety score was 17.76 ± 6.91. Men's climate knowledge scores were found to be higher than women's (p=0.042), and married individuals' climate awareness scores were higher (p=0.026). Those with children were found to have lower levels of climate change anxiety (p=0.035). No significant relationship was found between climate literacy and climate change anxiety (p>0.05). Conclusion: This study has shown that family medicine trainees in Izmir have high levels of climate literacy, whilst their levels of climate change anxiety fall within the low to moderate range. The absence of a significant relationship between climate literacy and anxiety suggests that an increase in knowledge alone does not determine emotional responses; personal, professional and environmental factors also play a role in this process. The findings suggest that future doctors possess a strong awareness of climate-health issues, whilst their psychological burden remains at a manageable level. These findings highlight the importance of raising awareness of climate change and health issues within family medicine residency training and of developing policies focused on planetary health.