Sınıf öğretmenlerinin öğretim programı okuryazarlık algıları ile görsel sanatlar dersi öğretim programına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
An examination of classroom teachers' curriculum literacy perceptions and their views on the visual arts course curriculum
  1. Tez No: 995546
  2. Yazar: AMİNE CAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU PEKĞÖZ ÇEVİKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar, Karma yöntemler, Program okuryazarlığı, Sınıf öğretmenleri, Visual arts, Mixed methods, Curriculum literacy, Class teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin öğretim programı okuryazarlığına ilişkin algıları ile Görsel Sanatlar dersi öğretim programına yönelik görüşlerini incelemektir. Araştırma, karma yöntem yaklaşımlarından eşzamanlı tabakalama deseni esas alınarak yürütülmüştür. Bu kapsamda, nicel veriler“Öğretim Programı Okuryazarlığı Algı Ölçeği”aracılığıyla 100 sınıf öğretmeninden toplanmıştır. Nitel veriler ise uzman görüşleri ve alanyazın taraması doğrultusunda geliştirilen altı yarı yapılandırılmış görüşme sorusu kullanılarak, 20 sınıf öğretmeniyle yapılan görüşmeler sonucunda elde edilmiştir. Nicel veri analizinde ölçek güvenilirlik analizleri ve tanımlayıcı istatistikler uygulanmış; nitel veri ise içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiş ve temalar oluşturulmuştur. Analiz sonuçlarına göre, öğretmenlerin öğretim programı okuryazarlık düzeylerinin genel olarak yüksek olduğu belirlenmiştir. En yüksek ortalama“programı hayata geçirme”alt boyutunda; en düşük ortalama ise“programı sorgulama”alt boyutunda gözlemlenmiştir. Bu durum, öğretmenlerin programları uygulamada güçlü olduklarını, ancak eleştirel değerlendirme konusunda daha sınırlı kaldıklarını ortaya koymaktadır. Nitel bulgular doğrultusunda, öğretmenlerin Görsel Sanatlar dersi öğretim programına yönelik olumlu bir tutum sergiledikleri; özellikle programın uygulanabilirliği, öğrencilere katkısı ve branş öğretmeni ihtiyacı konularının ön plana çıktığı görülmüştür. Bununla birlikte, uygulama sürecinde çeşitli zorluklarla karşılaşıldığı da ifade edilmiştir. Araştırma sonuçları, öğretim programlarının daha uygulanabilir hale getirilmesi, öğretmenlerin program okuryazarlığını geliştirmeye yönelik hizmet içi eğitimlerle desteklenmesi ve görsel sanatlar dersinin nitelikli biçimde yürütülebilmesi için uzman öğretmen desteğinin sağlanması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine classroom teachers' perceptions of curriculum literacy and their views on the Visual Arts course curriculum. The research was conducted using a concurrent triangulation design, one of the mixed method approaches. In this context, quantitative data were collected from 100 classroom teachers through the“Curriculum Literacy Perception Scale.”Qualitative data, on the other hand, were obtained from interviews with 20 classroom teachers using six semi-structured interview questions developed based on expert opinions and literature review. For the quantitative data analysis, reliability analyses of the scale and descriptive statistics were applied; qualitative data were evaluated using content analysis and categorized into themes. The results revealed that teachers' curriculum literacy levels were generally high. The highest mean score was observed in the sub-dimension of“implementing the curriculum,”whereas the lowest mean score was found in the sub-dimension of“questioning the curriculum.”This indicates that teachers are strong in implementing curricula but relatively limited in critically evaluating them. In line with the qualitative findings, teachers expressed positive attitudes towards the Visual Arts course curriculum; particularly emphasizing its applicability, its contributions to students, and the need for subject specialist teachers. However, they also reported encountering various challenges during the implementation process. The results of the study suggest that curricula should be made more practical, teachers' curriculum literacy should be supported through in-service training programs, and expert teacher support should be ensured for the effective implementation of the Visual Arts course.