Yeni ürün tasarım sürecinde sürdürülebilirlik indeksinin belirlenmesine yönelik hibrit bir matematiksel model
A hybrid mathematical model for determining the sustainability index in new product design process
  1. Tez No: 995547
  2. Yazar: ÇAĞRI KURAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE NALAN BİLİŞİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün tasarımı, Product design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Günümüzün yoğun rekabet ortamında ve hızla artan çevresel krizler karşısında, yeni ürün geliştirme süreçlerinin sürdürülebilirlik prensipleriyle entegrasyonu hayati bir gereklilik haline gelmiştir. Bu doktora tezi, mevcut ürünlerdeki sınırlı çevresel iyileştirmelerin ötesine geçerek, sürdürülebilirlik hedeflerini sürecin başlangıcına taşıyan yeni ürün tasarım süreçlerine odaklanmaktadır. Çalışma, literatürdeki Sürdürülebilirlik İndeksi (SI) hesaplamalarına yönelik çok boyutlu matematiksel modelleme eksikliğini gidermeyi hedeflemektedir. Bu amaçla geliştirilen hibrit ve dinamik optimizasyon modeli; geleneksel maliyet ve performans analizlerinin yanı sıra çevresel, ekonomik, sosyal ve malzeme sürdürülebilirliği boyutlarını içeren çok boyutlu bir çerçeve sunmaktadır. Modelin mimarisi iki temel sütun üzerine kurulmuştur: İlk sütun, belirlenen sürdürülebilirlik kriterleri çok kriterli karar verme (ÇKKV) yaklaşımı ile ağırlıklandırılması aşamasını içermektedir. İkinci sütun ise, çelişen amaçları yönetmek ve sürecin dinamik yapısını ele almak amacıyla; klasik sürdürülebilirlik boyutları ve tehlikeli malzeme kullanımını temel alan bir Dinamik Hedef Programlama (DHP) modelinden oluşmaktadır. Modelin endüstriyel geçerliliği, karmaşık malzeme yönetimi gerektiren mutfak mobilyaları sektörü üzerinden bir vaka çalışması ile kanıtlanmıştır. Bu çalışma, ürün tasarımı optimizasyonuna dinamik bir bakış açısı kazandırarak literatüre özgün bir bilimsel katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's highly competitive landscape and with the growing urgency of environmental issues, combining new product development with sustainability approaches has become essential. This doctoral dissertation focuses on product design processes that incorporate sustainability objectives from the start, moving beyond marginal environmental enhancements in current products. The study aims to address the lack of multi-dimensional mathematical modeling for Sustainability Index (SI) calculations in the literature. For this purpose, a hybrid and dynamic optimization model has been developed. The proposed model provides a multi-criteria framework that includes environmental, economic, social, and material sustainability dimensions, in addition to traditional cost and performance analyses. The architecture of the model is built on two main pillars: The first pillar involves the weighting of predefined sustainability criteria using a Multi-Criteria Decision-Making (MCDM) approach. The second pillar consists of a Dynamic Goal Programming (DGP) model based on classical sustainability dimensions and hazardous material usage, designed to manage conflicting objectives and address the dynamic nature of the process. The industrial validity of the model is demonstrated through a case study conducted in the kitchen furniture industry, which requires complex material management. By introducing a dynamic perspective to product design optimization, this study provides an original and significant scientific contribution to the literature.