Güncel dentin adeziv sistemlerin dentin ve pulpa dokusu üzerindeki etkilerinin histopatolojik olarak in vivo koşullarda incelenmesi
Investigation of histopathologic effects of contemporary dentin adhesive systems in vivo conditions on dentin and pulp tissue
  1. Tez No: 99555
  2. Yazar: İLKNUR ESEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALEV ÖNEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pulpa reaksiyonu, dentin adeziv sistemler, biyouyumluluk
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Esen, İ., Güncel dentin adeziv sistemlerin dentin ve pulpa dokusu üzerindeki etkilerinin histopatolojik olarak in vivo koşullarda incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diş Hastalıkları ve Tedavisi Doktora Tezi, Ankara, 2001.Dental materyaller, pulpa ve yumuşak dokuya diffüze olabilen, toksik madde içermeyecek, karsinojen ve alerjik reaksiyonlara neden olmayacak özellikte olmalıdır. Ancak rezin esaslı dental mateyallerin içeriğindeki bazı monomerler ve komponentler, özellikle yumuşak doku hücrelerinde sitotoksik etki gösterebilmektedir. Diş ile restorasyon arasında oluşan mikrosızıntı, canlı dentine asit uygulanması v.b. etkenler pulpada inflamasyona neden olmaktadır. Bu nedenle dişhekimliğinde kullanılan materyallerin biyouyumluluğunun araştırılması büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmada, son yıllarda geliştirilen Single Bond, Syntac Single Component ve Tenure Quick F isimli dentin adeziv sistemlerin, insan dişinde, derin kavitelerde oluşturdukları pulpa cevabının histopatolojik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, yaşlan 12-16 arasında değişen, toplam 28 hastanın, ortodontik amaçla çekimi gereken 60 adet premolarlan kullanıldı. Dişlerin bukkal yüzeylerine, 1.8 mm çapında, 2.5 mm. derinliğinde standart 5.sınıf kaviteler açıldı. Dişler rastgele 4 gruba ayrıldı. 1.Grup; Single Bond Dentin Adeziv Sistemi ve Valux Plus kompozit rezin, 2.Grup; Tenure Quick F Dentin Adeziv Sistemi, Marathon kompozit rezin, 3. Grup; Syntac Single Component Dentin Adeziv Sistemi, Tetric Ceram kompozit rezinle restore edilmiş dişlerden oluşturuldu. Kontrol grubunu oluşturan 4.Gruptaki dişlerde ise restoratif materyal olarak çinko oksit öjenol siman (IRM) kullanıldı. Dişler restore edildikten 70±10 gün sonra çekildi. Örnekler, %10'luk formol solüsyonunda 1 hafta bekletildikten sonra, dekalsifiye edildi. Daha sonra örneklerden alman kesitler, histopatolojik değerlendirme için Hemotoksilen Eosin, bakterilerin varlığının tesbiti için Gram boyası ile boyandı. Örneklerin histopatolojik değerlendirmeleri, ışık mikroskobu altında, inflamasyon hücre cevabı, yumuşak doku organizasyonu, tamir dentini depozisyonu ve bakteri boyama kriterlerine göre yapıldı. Deney grubunu oluşturan dişlerin hiçbirinde ileri derecede bir inflamasyon, nekroz veya abse oluşumu izlenmedi. Syntac Single Component Dentin Adeziv Sisteminin, Single Bond ve Tenure Quick F Dentin Adeziv Sistemlerine göre pulpada daha fazla histopatolojik değişimler oluşturduğu gözlendi. Kavite tabanı ile pulpa arasındaki dentinin kalınlığı azaldıkça, pulpada inflamasyonun arttığı saptandı. Dentin pulpa kompleksindeki bakteri varlığı ile oluşan inflamasyon arasında bir ilişki bulunamadı.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Esen 1., Investigation of histopathologic effects of contemporary dentin adhesive systems in vivo conditions on dentin and pulp tissue, Hacettepe University, Health Sciences Institute PhD Thesis in Conservative Dentistry, Ankara, 2001. Dental materials must not contain toxic diffusable material to pulp and connective tissue. They must also be non-cancerojen, non-allergic. But, resin based dental materials having monomers and components can have cytotoxic effect on connective tissue cells.Microleakage, between tooth and restoration, and effects such as acid application to vital dentin may cause inflammation in the pulp. Therefore, biocompatibility testing of materials that are used in dentistry is very important. In this research, it was aimed to investigate histopathologic pulp response of dentin adhesive systems like Single Bond, Tenure Quick F, Syntac Single Component which were developed in recent years.In this study, 60 premolars of 28 human whose ages varied between 12-16, were used to be extracted for orthodontic treatment. Standard Class V cavities about 1.8 mm in diameter and 2.5 mm deep were prepared on the buccal surfaces. The teeth were randomly grouped into four categories: First group; Single Bond Dental Adhesive System and Valux Plus composite resin, second group; Tenure Quick F Dental Adhesive System, Marathon composite resin, third group; Syntac Single Component Dental Adhesive System, Tetric Ceram composite resin were restored teeth. The teeth in the control group which is the fourth group, zinc-oxide eugenol was used as restorative material. Teeth were extracted 70 ±10 days after restoration. Samples were decalcified after having left in 1 0 % formol solution for one weeLAfter that, sections taken out from samples were stained with Gram to determined the presence of bacteria and with Hematoxylin-eosin for histopathological analyses. Those analyses were carried out under a light microscope according to following criteria rinflammatory cell response, connective tissue organization, reparative dentine deposition, bacterial staining. In none of the teeth in those test groups, severe inflammation, necrosis were not observed. Syntac Single Component dental adhesive system caused more histopathological changes in the pulp compared with Tenure Quick F and Single Bond dental adhesive system. It has been found out that the thickness between the cavity floor and the pulp decreases, inflammation in the pulp increases. No relationship was observed between the presence of bacteria and inflammation in dentinopulpal complex. Key Words : Pulpal reaction, dental adhesive systems biocompatibility