Karaciğer transplantasyonuna hazırlanan sirotik hastalarda glukoz metabolizmasındaki değişikliklerin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 995552
  2. Yazar: FEYZA BORA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN BAŞÇIL TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, Liver cirrhosis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bozulmuş glukoz toleransı sirotik hastalarda sık görülen, hastalık sürecince diabetes mellitusa dönüşebilen bir metabolik sorundur. Sirozun kendi kötü gidişatından dolayı komplikasyonları Tip 2 diyabetik hastalara kıyasla çok daha azdır. Açlık kan şekeriyle tanısı tam konulamamaktadır. Bu nedenle tanı amaçlı oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapılması gerekmektedir. OGTT'nin sirotik hastalarda rutin muayenede kullanılmasını öneren yayınlar da vardır. Çalışmamızın amacı karaciğer transplantasyonuna aday hastalarda glukoz metabolizmasındaki değişiklikleri tespit edip, bu durumların hastanın klinik, laboratuar ve etiyolojisiyle ilgili olup olmadığını araştırmaktır. Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Gastroenteroloji polikliniğine transplantasyon amaçlı başvuran, daha öncesinde diabetes mellitus tanısı olmayan, spontan bakteriyel peritonit veya aktif enfeksiyonu olmayan, karbonhidrat metabolizmasını bozacak diüretik veya beta blokör ilaçları en az 48 saat almayan, son bir yılda kilo değişimi olmayan, sağlıklı görünüşlü, biyopsi ve/veya radyolojik ve laboratuar olarak siroz tanısı alan 20 karaciğer sirozlu hasta ve Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Dahiliye polikliniğine başvuran 20 kontrol grubu alındı. Bu kişilere OGTT de glukozla eş zamanlı insulinler de bakıldı. Karaciğer sirozlu hastaların transplantasyon öncesi rutin biyokimyasal tetkikleri de değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Imparied glucose tolerance is a metabolic issue which is often appeared in cirrhotic patients and transformes to diabetes mellitus during the illness. When it is compared with type 2 diabetic patients the complications of cirrhosis are much more less because of its unpleasened process. The fasting glucose level isn't enough to diagnose glucose intolerance exactly. Therefore, it is necessary to make oral glucose tolerance test (OGTT) in order to diagnose.There are also articles which suggest that OGTT should be used in cirrhotic patients during routine examination. The aim of our study, by determining the varieties in glucose metabolism in candidate hepatic transplantation patients, is to search whether these situations are related to patients' clinics, laboratories, etiologies. 20 cirrhotic patients who have apply to Baskent University Ankara Hospital Gastroenterology outpatients clinic for transplantation; are not diagnosed diabetus mellitus previously, has no spontoneus bacterial peritonitis or active infection, have healthy appearance, whose weight hasn't changed within the one year, diagnosed cirrhosis with biopsies and/or radiologic and laboratory and 20 healthy control patients who have applied to Başkent University Ankara Hospital Internal Medicine Polyclinic are included. Both glucose and insulin of these patients are measued simultaneously in OGTT. Routine biochemical scrutinies of cirrhotic patients before transplantation are also evaluated.