Orta Çağ'da melankolinin belirtileri ve tedavi yöntemleri
Symptoms and treatment methods of melancholia in the middle
  1. Tez No: 995557
  2. Yazar: HÜDAYİ EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NURULLAH ÖZDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Melankoli (Mâlihulyâ), Orta Çağ, İslam Tıbbı, Tıp Tarihi, Ruhsal Hastalık Tedavisi, Melancholy (Mâlihulyâ), Middle Ages, Islamic Medicine, History of Medicine, Treatment of Mental Illness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Melankoli (Mâlihulyâ), tıp tarihi açısından Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca bireylerin ruhsal ve sosyal yaşamını etkileyen önemli bir ruhsal hastalık olarak kabul edilmiştir. Bu hastalık, bireylerin günlük yaşamdan haz almalarını engellemekte; düşünce, duygu ve davranışlarını olumsuz yönde etkileyerek sosyal izolasyona neden olabilmektedir. Farklı dönemlerde yaşamış hekimler, tıp tarihi sürecinde melankolinin nedenlerini, belirtilerini ve seyrini ayrıntılı biçimde ele almış; hastalığın hem psikolojik hem de fizyolojik boyutlarını açıklamaya çalışmışlardır. Ruhsal hastalıkların tedavisinde uygulanan yöntemler, tıp tarihi literatüründe ilaçlı ve ilaçsız yaklaşımlar şeklinde sınıflandırılmaktadır. İlaçlı tedaviler, dönemin tıbbi bilgi birikimine uygun olarak bitkisel ve kimyasal içerikli formüllerden oluşmaktadır. İlaçsız tedavi yöntemleri ise beslenme düzenlemeleri, egzersiz, banyo uygulamaları, sanat ve müzik terapisi gibi uygulamaları kapsamaktadır. Hem İslâm tıbbı geleneğine mensup hekimler hem de Antik Çağ ve Avrupa kökenli hekimler, tıp tarihi bağlamında hastaların bireysel durumlarını dikkate alarak ilaçlı ve ilaçsız tedavi yöntemlerini birlikte ya da eş zamanlı biçimde uygulamış; bu yolla hastalığın seyrini hafifletmeyi ve bireyin genel durumunu iyileştirmeyi amaçlamışlardır. Çalışmamız, melankolinin tıp tarihi içerisindeki tanımı, sebepleri, belirtileri ve tedavi yöntemlerini sistematik bir biçimde ele alarak farklı dönemlerdeki tıbbî yaklaşımları değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Melancholia (Mâlihulyâ) has been considered an important mental illness that affected individuals' psychological and social life throughout the Ancient and Medieval periods in the history of medicine. This illness prevents individuals from deriving pleasure from daily life; it can lead to social isolation by negatively affecting their thoughts, emotions, and behaviors. Physicians from different periods have examined the causes, symptoms, and course of melancholia in detail throughout the history of medicine; they attempted to explain both the psychological and physiological dimensions of the illness. The methods applied in the treatment of mental illnesses are classified in the medical history literature as medicated and non-medicated approaches. Medicated treatments consist of herbal and chemical formulas in accordance with the medical knowledge of the period. Non-medicated treatment methods include applications such as dietary regulation, exercise, bathing practices, and art and music therapy. Both physicians belonging to the Islamic medical tradition and physicians of Ancient and European origin, within the context of medical history, applied medicated and non-medicated treatment methods together or simultaneously by considering the individual conditions of the patients; in this way, they aimed to alleviate the course of the illness and improve the general condition of the individual. Our study aims to evaluate medical approaches in different periods by systematically addressing the definition, causes, symptoms, and treatment methods of melancholia within the history of medicine.