İmmün trombositopenik purpuralı pediatrik hastalarda serum D vitamini düzeyleri ve hastalık ciddiyetinin araştırılması
Evaluation of serum vitamin D levels and disease severity in pediatric patients with immune thrombocytopenic purpura
- Tez No: 995701
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE TÜRKKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk, kanama skoru immün trombositopenik purpura, vitamin D, bleeding score, child, immune thrombocytopenic purpura, vitamin D
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamız, İmmün trombositopenik purpura (İTP) tanısı almış pediatrik olgularda serum 25-hidroksivitamin D (25(OH)D) düzeylerini belirlemeyi ve serum 25(OH)D düzeyi ile hastalık ciddiyeti, klinik özellikler ve laboratuvar bulguları arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Mart–Ağustos 2025 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde yürütülen prospektif vaka-kontrol çalışmasına, 101 İTP tanılı çocuk ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 101 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. İmmün Trombositopenik Purpura olguları akut ve kronik alt gruplara ayrılmış; tüm katılımcıların demografik verileri, serum 25(OH)D düzeyleri ve temel laboratuvar parametreleri kaydedilmiştir. Hastalık ciddiyeti modifiye Buchanan kanama skoru ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 202 olgunun yaş ortalaması 10,34±4,66 yıl olup, katılımcıların %52,2'si kızdı. Tüm örneklemde serum 25(OH)D ortalaması 17,97±9,2 ng/mL olarak saptandı ve olguların %66,2'sinde D vitamini yetersizliği mevcuttu. Kronik İTP grubunda serum 25(OH)D düzeyleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşük bulunurken (p<0,05), Akut İTP grubunda fark anlamlı değildi (p>0,05). Total İTP grubunda erkek çocukların D vitamini düzeyleri kızlara göre daha yüksek saptandı (p<0,05). Akut İTP grubunda kanama skorları kronik olgulara göre anlamlı olarak yüksekti (p<0,01). Korelasyon analizlerinde, serum 25(OH)D düzeyleri ile yaş arasında negatif korelasyon saptandı; yaş arttıkça D vitamini düzeylerinde düşüş izlendi (p<0,001). Sonuç: İmmün Trombositopenik Purpuralı çocuklarda sık görülen D vitamini yetersizliği ve özellikle kronik olgularda belirginleşen düşük serum 25(OH)D düzeylerinin hastalıkla anlamlı ilişki göstermesinden dolayı, D vitamininin İTP patogenezinde olası bir modülatör rolü olabileceğini düşünmekteyiz
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to determine serum 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D) levels in pediatric patients diagnosed with immune thrombocytopenic purpura (ITP) and to evaluate the relationship between serum 25(OH)D levels and disease severity, clinical characteristics, and laboratory findings. Materials and Methods: This prospective case-control study was conducted between March and August 2025 at the University of Health Sciences, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital. A total of 101 children diagnosed with ITP and 101 age- and sex-matched healthy controls were included. ITP cases were categorized into acute and chronic subgroups; demographic data, serum 25(OH)D levels, and basic laboratory parameters of all participants were recorded. Disease severity was assessed using the modified Buchanan bleeding score. Results: The study included 202 participants with a mean age of 10.34 ± 4.66 years; 52.2% of the sample were female. The mean serum 25(OH)D level in the entire cohort was 17.97 ± 9.2 ng/mL, and 66.2% of the participants had vitamin D deficiency. Serum 25(OH)D levels were significantly lower in the chronic ITP group compared with controls (p<0.05), while no significant difference was observed in the acute ITP group (p>0.05). In the total ITP group, boys had higher vitamin D levels than girls (p<0.05). Bleeding scores were significantly higher in acute ITP cases than in chronic cases (p<0.01). Correlation analyses revealed a negative correlation between serum 25(OH)D levels and age, showing that vitamin D levels decreased as age increased (p<0.001). Conclusion: Due to the significant association between the frequent vitamin D deficiency observed in children with ITP and the more pronounced reduction in serum 25(OH)D levels particularly in chronic cases, we think that vitamin D may have a potential modulatory role in the pathogenesis of ITP.