The uncanny valley phenomenon in animation film and digital games
Animasyon film ve dijital oyunlarda tekinsiz vadi olgusu
  1. Tez No: 995716
  2. Yazar: ASADUL ISLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİMBER RANA ATAY
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Animasyon filmler, Canlandırma, Realizm, Sayısal oyunlar, Sayısal tekinsiz, Teknoloji, Animation movies, Animation, Realism, Digital games, Digital uncanny, Technology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
Özet
Animasyon film ve dijital oyun endüstrilerinde, tekinsiz vadi (UV) kavramının önemli etkileri vardır. Tekinsiz vadi kavramı, insanların insan gibi davranan veya görünen, ancak gerçek bir insana pek benzemeyen bir şey gördüklerinde yaşadıkları rahatsızlık veya huzursuzluk hissi olarak tanımlanmaktadır. Teknoloji ilerledikçe ve bilgisayarla oluşturulan görüntüler (CGI) daha da geliştikçe, animasyon filmlerinde ve dijital oyunlarda insan figürleri ve yaratıklar yaratma yeteneği de hızlanmıştır. Ancak, bu teknolojik genişlemeyle birlikte gerçek karakterlerin gerçekçiliği genellikle görülmez. Tekinsiz vadi bağlamında, karakterlerin rahatsız edici derecede doğal olmayan doğası, izleyicilerde olumsuz duygusal tepkiler ve bilişsel uyumsuzluğu tetikleyebilir. Buna rağmen, tekinsiz vadi etrafında dönen animasyon filmleri ve dijital oyunların üretiminde önemli bir büyüme olmuştur. Bu bağlamda, bu araştırmanın amacı,“tekinsiz vadi”kavramını ele alarak, tekinsiz vadiyi animasyon filmlerinde ve dijital oyunlarda keşfetmeyi hedeflemektedir. Bu araştırma, mevcut literatürün, ilgili teorilerin, mitolojik bakış açılarının, sanatta gerçekçiliğin, teknolojik gelişmelerin ve tekinsiz vadi üzerine animasyon film ve dijital oyunlara yönelik önceki bilimsel araştırmaların kapsamlı bir analizini içermektedir. Araştırma, iyi bilinen animasyon filmleri ve dijital oyunlardan karakterlerin görsel gerçekçilik perspektifinden estetik olarak incelendiği bir içerik analizi yöntemi yaklaşımı kullanılarak yürütülmüştür. Son olarak,“THE GAZE”adlı proje için dramatik olmayan bir anlatım oluşturulmuştur. Kısa animasyon veya dijital oyun olarak daha da geliştirilebilecek yeni bir stil türü olarak teşvik etme çabasıyla, tekinsiz vadi gösteren anlatıma dayalı olarak temsili görsel oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the animation film and digital game industries, the Uncanny Valley (UV) phenomenon has significant implications. The concept of the uncanny valley phenomenon is described as the feeling of discomfort or unease that people experience when they see something that behaves or looks humanly, but is not quite like a real human. As technology developed and computer graphics imagery (CGI) became more advanced. The ability to create human figures and creatures in animated films and digital games also accelerated. However, actual character realism is often not seen with this technological expansion. In the uncanny valley context, the disturbingly unnatural nature of the characters can trigger unfavorable emotional responses and cognitive dissonance in the viewers. In spite of this, there has been a significant growth in the production of animation films and digital games that revolve around the uncanny valley phenomenon. Hence, the goal of this research is to explore the uncanny valley phenomenon as a possible genre of animation films and digital games. This research includes a comprehensive analysis of existing literature, related theories, mythological perspectives, realism in art, technological advancements, and previous scientific research on the phenomenon of uncanny valley towards animation film and digital games. The research is conducted using the qualitative method with content analysis approach in which characters from well-known animation films and digital games are aesthetically studied from the perspective of visual realism. Lastly, a de-dramatic narration is created for the project entitled“THE GAZE”. Several representative visuals are created based on the narration, which illustrates the uncanny valley phenomenon in an effort to stimulate it as a new style genre that can be further developed as a short animation film or a digital game.