Bütünleşik kanal stratejisinin tüketici davranışlarına etkileri
The effects of omnichannel strategy on consumer behavior
- Tez No: 995750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAĞMUR KERSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Bütünleşik Kanal, Müşteri Memnuniyeti, Müşteri Güveni, Müşteri Bağlılığı, Hazır Giyim Sektörü, Omnichannel, Customer Satisfaction, Customer Trust, Customer Commitment, Ready-to-Wear Industry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada bütünleşik kanal stratejisinin tüketici davranışları üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Bu kapsamda tekstil ve hazır giyim perakendecilerinin bütünleşik kanal kalitesinin müşteri memnuniyeti, müşteri güveni ve müşteri bağlılığı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmanın teorik bölümünde bütünleşik kanal, müşteri memnuniyeti, müşteri güveni ve müşteri bağlılığı kavramları açıklanmıştır. Araştırma modeli ve hipotezler alan yazını doğrutusunda oluşturulmuştur. Araştırma kapsamında 538 tüketiciden online anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS ve AMOS paket programlarından yararlanılmıştır. Ölçüm araçlarının güvenilirlik ve geçerliliği test edildikten sonra araştırma modeli sınanmıştır. Analizler sonucunda bütünleşik kanal kalitesinin müşteri memnuniyeti, müşteri güveni ve müşteri bağlılığını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, alan yazınına ampirik katkı sunmakla birlikte işletmeler için de faydalı bilgiler sağlamaktadır. İşletmelerin bütünleşik kanal hizmeti sunarken kanallar arası tutarlılığa odaklanmaları gerektiği ve farklı dağıtım kanallarında benzer kalite algısı oluştuğunda tüketicilerin olumlu davranışlar gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study examines the effects of omnichannel strategy on consumer behaviors. In this context, the impact of omnichannel service quality in textile and apparel retailers on customer satisfaction, customer trust, and customer commitment are investigated. In the theoretical section of the study, the concepts of omnichannel, customer satisfaction, customer trust, and customer commitment are explained. The research model and hypotheses were developed based on the existing literature. Within the scope of the study, data were collected from 538 consumers through an online survey. SPSS and AMOS software packages were used for data analysis. After testing the reliability and validity of the measurement instruments, the research model was tested. The results indicate that omnichannel service quality has a positive effect on customer satisfaction, customer trust, and customer commitment. The findings provide empirical contributions to the literature and offer useful insights for practitioners. It is concluded that firms should focus on ensuring consistency across channels when delivering omnichannel services and that similar quality perceptions across different distribution channels lead consumers to exhibit positive behavioral responses.