Geri ödemesiz ilaçlarda anahtar kelimelerin nöropazarlama teknikleriyle belirlenmesi ve hasta personaları üzerinden strateji geliştirme
Identifying key terms in non-reimbursable medicines through neuromarketing technvaues and developing strategies based on patient personas
  1. Tez No: 995757
  2. Yazar: ZEHRA BETÜL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ÖZGÜN ARDA KUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropazarlama, ilaç sektörü, obezite, hasta personaları, geri ödemesiz ilaçlar, Sağlık iletişimi, Neuromarketing, pharmaceutical industry, obesity, patient personas, non-reimbursable medicines, Health communication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöropazarlama Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma geri ödemesiz ilaçların pazarlanmasında etkili stratejiler geliştirmek amacıyla nöropazarlama tekniklerinden yararlanarak hasta personaları ve anahtar kelimeler üzerinden strateji geliştirilmesini ele almaktadır. İlaç sektörü, yüksek Ar-Ge yatırımları, ruhsatlandırma süreçleri, dağıtım kanalları ve pazarlama stratejileri gibi çok katmanlı dinamikleri ile yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda toplumsal açıdan da stratejik bir öneme sahiptir. Bu noktada özellikle obezite gibi küresel ölçekte yaygınlaşan halk sağlığı sorunlarının yönetiminde, doğru iletişim stratejileri geliştirilmesi kritik hale gelmektedir. Araştırma kapsamında, obezite ve toplumsal sağlık ilişkisi literatürden hareketle ele alınmış, hasta- eczacı iletişimini dolaylı yoldan güçlendirmek için eczacıya yönelik yapılan tanıtımlarda kullanılan sözlü ve yazılı iletişimin etkisi incelenmiştir. Nöropazarlama teknikleri arasında nörolojik olan (fMRI, EEG, MEG, PET, SST, TMS) ve nörolojik olmayan (deri iletkenliği, göz izleme, yüz kodlama) gibi yöntemler tanıtılmış, bu tekniklerden göz izleme, yüz kodlama ve deri iletkenliği testi yöntemleri ile eczacılara yönelik tanıtım faaliyetlerinde anahtar kelime ve görsel seçiminde kullanımı değerlendirilmiştir. Ayrıca, hasta personaları üzerinden strateji geliştirilerek eczacı-hasta iletişiminin etkinliğini artırmaya yönelik öneriler sunulmuştur. Çalışmanın bulguları, eczacılara yönelik geliştirilen iletişim stratejilerinde nöropazarlama tekniklerinin kullanılmasının, yalnızca ürün tanıtımını güçlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda hasta merkezli iletişim ve toplum sağlığına katkı açısından da önemli bir değer yarattığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on developing effective strategies for marketing non-reimbursable drugs by leveraging neuromarketing techniques to create strategies through patient personas and keywords. The pharmaceutical industry has strategic importance not only economically but also socially, due to its multi-layered dynamics such as high R&D investments, licensing processes, distribution channels, and marketing strategies. At this juncture, especially in managing global public health issues like obesity, it becomes crucial to develop effective communication strategies. Within the scope of this research, the relationship between obesity and public health is examined based on the literature, and the effect of verbal and written communication used in promotions directed towards pharmacists has been analyzed to indirectly strengthen patient-pharmacist communication. Various methods among neuromarketing techniques, including neurological (fMRI, EEG, MEG, PET, SST, TMS) and non-neurological (skin conductivity testing, eye tracking, facial coding) tests, have been introduced; the application of eye tracking, facial coding, and skin conductivity testing methods in keyword and visual selection for promotional activities aimed at pharmacists has been evaluated. Furthermore, strategies have been proposed to enhance the effectiveness of pharmacist-patient communication through the development of patient personas. The findings of the study indicate that the use of neuromarketing techniques in communication strategies developed for pharmacists not only strengthens product promotion but also creates significant value concerning patient-centered communication and contributions to public health.