Saligeninin A549 hücre hattında sitotoksisite, antioksidan ve yara iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of saligenin on cytotoxicity, antioxidant and wound healing in A549 cell line
  1. Tez No: 995794
  2. Yazar: RUFAT KHALILZADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN BAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: A549, MTT, Proliferasyon, ROS, Saligenin, A549, MTT, Proliferation, ROS, Saligenin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Saligeninin A549 insan akciğer kanseri hücre hattında sitotoksisite, antioksidan ve yara iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Saligeninin (10⁻8–10⁻² M) konsantrasyonlarda A549 hücreleri üzerindeki sitotoksisitesine bağlı inhibitör konsantrasyonu (IC₅₀) MTT testi kullanılarak saptanmıştır. Saligeninin aynı konsantrasyonlarda 72 saatlik inhibisyonda A549 hücrelerindeki toplam antioksidan status (TAS), toplam oksidan status (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) belirlenmiştir. Ayrıca hücre hasarına bağlı yara iyileşme potansiyelini değerlendirmek amacıyla ise aynı konsantrasyonlarda hücre migrasyonu (scratch testi) gerçekleştirilmiştir. Bulgular: A549 hücreleri üzerindeki saligenin'in sitotoksisite MTT sonuçları, yüksek konsantrasyonlarda (10⁻⁴–10⁻² M) hücre canlılığında belirgin azalma olduğu 24, 48 ve 72. Saatlerdeki IC50 değerleri sırasıyla 45.9 µM, 2.46 µM ve 0.204 µM olarak bulunmuştur. Yine aynı yüksek doz aralığında TOS ve OSİ değerlerinde artış, TAS düzeylerinde azalma belirlenmiş olup maddenin prooksidan etkisinin baskın olduğu. düşük konsantrasyonlarda (10⁻⁶–10⁻⁸ M) hücre canlılığının korunduğu, TOS ve OSİ'nin azaldığı ve TAS'ın arttığı gözlenmiştir. Aynı konsantrasyonlarda yapılan scratch analizi, hücre migrasyonunun anlamlı biçimde baskılandığını ortaya koymuştur. Bu bulgular, saligenin'in konsantrasyona bağlı olarak yüksek dozlarda antiproliferatif, prooksidan, düşük dozlarda ise antioksidan etki gösterdiğini ortaya koymaktadır. Sonuç: Bu çalışma, saligeninin konsantrasyon bağımlı çift yönlü etkiler sergilediğini göstermektedir. Yüksek konsantrasyonlarda antiproliferatif ve prooksidan etki; düşük konsantrasyonlarda ise hücrelerde antioksidan etkinin daha belirgin olduğu gözlemlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, bu maddenin gelecekte yapılacak in vivo çalışmalarla desteklenmesi durumunda, kanser hastalıklarının tedavisinde potansiyel bir terapötik molekül olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the effects of saligenin on cytotoxicity, antioxidant properties, and wound healing in the A549 human lung cancer cell line. Material and method: The inhibitory concentration (IC₅₀) of saligenin (10⁻8–10⁻² M) in relation to its cytotoxicity on A549 cells was determined using the MTT test. Total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), and oxidative stress index (OSI) in A549 cells were determined after 72 hours of inhibition at the same saligenin concentrations. Additionally, cell migration (scratch test) was performed at the same concentrations to assess the wound healing potential associated with cell damage. Results: Cytotoxicity MTT results of saligenin on A549 cells showed a significant decrease in cell viability at high concentrations (10⁻⁴–10⁻² M), with IC50 values of 45.9 µM, 2.46 µM, and 0.204 µM at 24, 48, and 72 hours, respectively. In the same high dose range, an increase in TOS and OSI values and a decrease in TAS levels were observed, indicating that the prooxidant effect of the substance was dominant. At low concentrations (10⁻⁶–10⁻⁸ M), cell viability was maintained, TOS and OSI decreased, and TAS increased. Scratch analysis performed at the same concentrations revealed that cell migration was significantly suppressed. These findings demonstrate that saligenin exhibits concentration-dependent antiproliferative and prooxidant effects at high doses, and antioxidant effects at low doses. Conclusion: This study demonstrates that saligenin exhibits concentration-dependent bidirectional effects. High concentrations show antiproliferative and prooxidant effects, while lower concentrations show a more pronounced antioxidant effect in cells. These results suggest that, with further in vivo studies, this substance could be considered a potential therapeutic molecule in the treatment of cancer.