Farklı metalik yüzeylerde süperhidrofobik yapı geliştirilmesi ve dayanıklılığı etkileyen parametrelerin incelenmesi
Development of superhydrophobic structure on different metallic surfaces and investigation of parameters effecting durability
  1. Tez No: 995802
  2. Yazar: ÇİĞDEM OVACI BEJİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLHAN ÜRKMEZ TAŞKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Morfoloji, Makine Mühendisliği, Chemical Engineering, Morphology, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atmosferik korozyon, Mekanik dayanım, Atmospheric corrosion, Mechanical strength
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Bilimler ve Teknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Korozyon, metallerin kullanıldığı tüm mühendislik uygulamalarında önemli bir problemdir. Metal yüzeyinin korozyona karşı korunması, metalin beklenen işlevini daha uzun süre yerine getirmesini sağlarken ekonomik kayıpları da azaltır. Metal yüzeylerde kalıcı süperhidrofobik yapıların oluşturulmasına yönelik çözümlerin geliştirilmesi, güncel araştırmaların önemli odak noktalarından biridir. Süperhidrofobik özellik gösteren bir metal yüzeyin elde edilebilmesi, yüzey serbest enerjisinin azaltılması ile mikro ve/veya nano ölçekte optimum yüzey pürüzlülüğünün oluşturulmasına bağlıdır. Kimyasal aşındırma işlemi bu amaçla kullanılan yöntemlerden biridir. Farklı metallerde kontrollü yüzey pürüzlülüğünün oluşturulması, yalnızca uygulanan yöntemin seçimiyle sınırlı olmayıp aşındırma reaktifinin türü, işlem süresi ve işlem sıcaklığı gibi temel parametrelerin de hassas kontrolünü gerektirir. Bu çalışmada, farklı metal yüzeylerde süperhidrofobik yapı oluşturulması, yüzey dayanımını iyileştirmek için yöntem geliştirilmesi, kullanılan metalin kimyasal bileşimine uygun reaktiflerin ve uygulama yönteminin seçilmesi, kontrollü pürüzlendirme için etken parametrelerin incelenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Corrosion is a major problem in all engineering applications where metals are used. Protecting the metal surface from corrosion means that the metal fulfills its expected function for a longer period and reduces the economic losses. Developing solutions for the formation of durable superhydrophobic structures on metal surfaces constitutes one of the key focus areas of current research. In order to obtain a super hydrophobic property on metallic material surfaces, it is necessary to provide optimum surface roughness values depending on the surface energies. Chemical etching is one of the methods used for this purpose. The formation of controlled surface roughness on different metallic substrates requires not only the appropriate selection of the applied method but also precise control of key parameters such as the etchant, processing time, and temperature. In this study, it is aimed to investigate the superhydrophobic behaviour of different metal surfaces, to develop a method for durability, to select reagents and application methods suitable for the chemical composition of the metal used, and to examine the effective parameters.