Edmund Husserl'in fenomenolojik yönteminde felsefi sağaltımın (danışmanlık) imkanı
The possibility of philosophical healing (counselling) in Edmund Husserl's phenomenological method
  1. Tez No: 995829
  2. Yazar: CEYLAN AKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN FİLİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefi Danışmanlık, Fenomenoloji, Epoché, Intermissio, Husserl, Philosophical Counselling, Phenomenology, Epoché, Intermissio, Husserl, Philosophical counseling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Edmund Husserl'in fenomenolojik yönteminin teorik çerçevesini felsefi danışmanlık alanında pratik bir uygulamaya dönüştürme imkânını araştırmayı amaçlamaktadır. Felsefi danışmanlık, bireylerin zihinsel, düşünsel ve inançsal düzeyde karşılaştıkları sorunlara felsefi bir perspektiften yaklaşarak, onların anlam arayışlarını, varoluşsal problemlerini ve kimlik krizlerini sağlıklı bir şekilde iyileştirmeyi amaçlayan özgün bir danışmanlık biçimidir. 1980'li yıllardan itibaren sistematik bir uygulama alanı kazanan bu disiplin, felsefenin kavramsal araçlarını ve çeşitli filozofların düşünsel mirasını bireylerin içsel dönüşümlerine rehberlik etmek üzere kullanmaktadır. Her ne kadar fenomenoloji, öznel deneyimin yapılarını açığa çıkarmayı hedefleyen güçlü bir yöntem sunuyor olsa da onun ontolojik ve epistemolojik temelleri, pratik danışmanlık süreçlerine doğrudan uygulanmasını zorlaştırmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın özgünlüğü, kuramsal bir yöntem olarak yapılandırılan fenomenolojinin, uygulamaya dayalı bir alan olan felsefi danışmanlık pratiğine nasıl aktarılabileceğini ortaya koymak ve bu geçişi mümkün kılacak yöntemsel bir çerçeve sunmaktır. Bu amaçla geliştirilen“Intermissio”adlı özgün yöntem, fenomenolojik yaklaşımın teorik gücünü felsefi danışmanlık bağlamında işlevsel hale getiren, hem kuramsal hem de pratik düzeyde kullanılabilir bir model olarak önerilmektedir. Intermissio yöntemi, danışmanlık sürecinde Husserl'in epoché yöntemini merkeze alarak, bireyin yaşantılarını yargıdan uzak, dikkatli bir farkındalıkla yeniden anlamlandırmasını hedeflemektetir. Danışanın sahip olduğu önyargılar, varsayımlar ve anlam sapmalarına yönelik eleştirel bir bilinç geliştirmesini sağlamaktadır. Bu yöntem, bilişsel farkındalık yaratmakla birlikte bireyin etik yönelimleri ve varoluşsal konumlanışı üzerinde de dönüştürücü bir etki yaratmayı hedeflemektedir. Intermissio, düşünsel bir açıklık yaratmanın ötesinde, bireyin yaşantısal yapısını sorgulamasını ve bu yapıyı yeniden inşa etmesini sağlayan terapötik bir bilinç pratiği işlevi görmektedir. Çalışma, felsefi danışmanlık alanına kavramsal düzeyde katkı sunmakla birlikte uygulamada kullanılabilecek sistemli bir yöntem önererek, bu alanın kurumsallaşma sürecine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda geliştirilen Intermissio yaklaşımın, gelecekte yapılacak çalışmalarda ilham kaynağı olarak, felsefi danışmanlık alanındaki kuramsal ve pratik uygulamaların gelişimine yön veren etkili bir temel oluşturması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Philosophical counselling constitutes a distinctive form of intervention aimed at supporting individuals' meaning-making processes by addressing issues encountered at mental, intellectual, and belief-related levels through a philosophical lens. Since its emergence in the 1980s, this discipline has developed into a systematic field of practice, employing philosophical conceptual tools and the intellectual heritage of diverse philosophers to facilitate inner transformation. Although phenomenology offers a rigorous methodological approach to uncovering the structures of subjective experience, its ontological and epistemological premises present challenges for direct application within practical counselling contexts. Against this backdrop, the present study's original contribution lies in elucidating how phenomenology, primarily a theoretical method, can be effectively adapted to the practice-oriented field of philosophical counselling by proposing a methodological framework to support this transition. The study introduces a novel method termed 'Intermissio,' designed to operate at both theoretical and practical levels, thereby rendering the phenomenological approach functional within philosophical counselling. Central to the Intermissio method is the deployment of epoché during the counselling process, facilitating clients' re-interpretation of their experiences with heightened awareness and suspension of judgment. This method cultivates critical awareness of entrenched prejudices, assumptions, and misinterpretations, aiming not only to foster cognitive insight but also to effect transformative shifts in ethical orientation and existential positioning. Intermissio thereby functions as a therapeutic consciousness practice that transcends intellectual clarification, enabling individuals to critically interrogate and reconstruct their experiential frameworks. The study contributes conceptually to the theory of philosophical counselling and seeks to advance the institutionalisation of the field by proposing a systematic, practice-oriented method. Accordingly, the Intermissio approach is posited as a foundational model to guide the further development of theoretical and applied practices within philosophical counselling, warranting more comprehensive exploration in future research.