Küresel ekonomik krizlerin ulusal düzeyde ekonomik güvenliğe etkisi: 2008 krizi çerçevesinde Türkiye değerlendirmesi
The impact of global economic crises on national economic security: An assessment of Türkiye in the context of the 2008 crisis
- Tez No: 995831
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Ekonomi, International Relations, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik güvenlik, Ekonomik istikrar, Ekonomik kriz, Küreselleşme, Türk ekonomisi, Economic security, Economic stability, Economic crisis, Globalization, Turkish economy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Bilim Dalı
Özet
Tez, 2008 küresel ekonomik krizinin Türkiye'nin ekonomik güvenliği üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Krizin ekonomik güvenlik çerçevesinde değerlendirilmesi, küresel ekonomiyle bütünleşmiş devletlerin ekonomik istikrarı nasıl korumaya çalıştığını ve bu süreçte karşılaştıkları kırılganlıkları anlamayı mümkün kılmaktadır. Bu doğrultuda çalışma, Türkiye'nin 2008 krizinden hangi kanallar ve unsurlar üzerinden etkilendiğini analiz ederken finansal liberalizasyon, küresel entegrasyon ve yapısal özelliklerin krizle nasıl etkileşime girdiğini ortaya koymaktadır. Tezde kullanılan yöntem, Türkiye'nin ekonomik yapısının tarihsel bağlamda incelenmesi ve resmi ekonomik göstergelere dayalı analitik bir değerlendirme yapılmasıdır. Türkiye'nin ekonomik güvenliğini tehdit eden dışsal ve içsel faktörler ilgili ekonomik güvenlik unsurları üzerinden ele alınmış, ayrıca finansal sistemde 2001 sonrası dönemde gerçekleştirilen reformların ve dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik stratejik adımların kriz sürecindeki rolü vurgulanmıştır. Bulgular, Türkiye'nin kriz öncesindeki cari denge, dış borçlanma, büyüme ve işsizlik göstergeleri gibi yapısal zayıflıklarının kriz döneminde daha görünür hâle geldiğini, buna karşılık kamu maliyesindeki görece istikrarın ve bankacılık sektöründeki sıkı denetimin krizin etkilerini sınırladığını göstermektedir. Sonuç olarak çalışma, ekonomik güvenliğin güçlendirilmesi için uzun vadeli, tutarlı politikalar ile dışa bağımlılığı azaltan üretim ve işbirliği stratejilerinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the effects of the 2008 global economic crisis on Türkiye's economic security. Evaluating the crisis within the framework of economic security makes it possible to understand how states integrated into the global economy seek to maintain economic stability and what vulnerabilities they encounter in this process. In this regard, the study analyses through which channels and components Türkiye was affected by the 2008 crisis, while revealing how financial liberalization, global integration, and structural characteristics interacted with the crisis. The method employed in the thesis is based on examining Türkiye's economic structure in its historical context and providing an analytical assessment grounded in official economic indicators. External and internal factors that threaten Türkiye's economic security are addressed through the relevant components of economic security, and the role of post-2001 reforms in the financial system and strategic steps aimed at reducing external dependence during the crisis is also emphasized. The findings show that Türkiye's pre-crisis structural weaknesses such as the current account balance, external borrowing, growth, and unemployment indicators became more visible during the crisis, while the relative stability in public finances and the strict supervision of the banking sector limited the impact of the crisis. In conclusion, the study demonstrates the importance of long-term and consistent economic policies, as well as production and cooperation strategies that reduce external dependence, in strengthening economic security.