Uluslararası hukukta garantörlük antlaşmaları
Guarantee agreements in international law
- Tez No: 995865
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAKBULE EZGİ ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Barış inşası, Uluslararası güvenlik stratejileri, Uluslararası hukuk, Uluslararası teamül hukuku, Peacebuilding, International security strategies, International law, Customary international law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, uluslararası hukukta ortaya çıkan çatışma ve anlaşmazlıkların barışçıl çözüm sürecinde kullanılan temel mekanizmalardan biri olan garantörlük antlaşmalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada öncelikle garantörlük antlaşmalarının tarihsel gelişim süreci analiz edilecek, ardından bu antlaşmalarda öngörülen müdahale yetkisinin, antlaşmalar hukuku ve uluslararası teamül kuralları çerçevesinde hukuka uygunluğu irdelenecektir. Ayrıca, garantörlük antlaşmalarının uluslararası barışı sağlamadaki önemi ve etkinliği üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine guarantee agreements, which represent one of the fundamental mechanisms employed in the peaceful resolution of conflicts and disputes arising under international law. The research first analyzes the historical evolution of guarantee agreements, and then scrutinizes the legality of the intervention authority provided by such agreements within the framework of treaty law and international customary rules. Furthermore, the study highlights the significance and effectiveness of guarantee agreements in the establishment and maintenance of peace.