Polivinil pirolidon sentezi ve kozmetik ürünlerinde kullanımının incelenmesi
Synthesis of polyvinylpyrrolidone and investigation of its use in cosmetic produts
  1. Tez No: 995875
  2. Yazar: ÖZLEM SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN DONAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fizikokimya, Physical chemistry
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Mikro iğneler, transdermal ilaç dağıtımında minimal invaziv, ağrısız ve etkili bir yaklaşım olarak ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada, karbonhidrat bazlı çözünebilir polimerler (karboksimetilselüloz, trehaloz, hyaluronik asit) ve biyouyumlu polimerler (PVP K-90) kullanılarak, 5 × 5 ve 5 × 10 diziler halinde konik ve konik-silindir şekilli iki farklı mikro iğne tasarımı geliştirilmiştir. 36°C'de gerçekleştirilen reolojik analizler, polimer çözeltisinin psödoplastik doğasını doğrulayarak uygulama için uygun akış davranışını göstermiştir. Mekanik sıkıştırma testleri, konik mikro iğnelerin eksenel yük altında kırılma için 0,28 ± 0,03 N/iğne gerektirdiğini, konik-silindir mikro iğnelerin ise 0,17 ± 0,04 N/iğne ile daha düşük mekanik stabilite sergilediğini ortaya koymuştur. Mikro iğne yerleştirme testleri, 50 μm'lik yer değiştirme kuvvetinin stratum korneumu geçip epidermal tabakaya ulaşmak için yeterli olduğunu göstermiştir. HEK293 hücreleri kullanılarak yapılan in vitro sitouyumluluk çalışmaları, polimer çözeltisinin ve bileşenlerinin biyouyumlu olduğunu doğrulamıştır. Elde edilen bulgular, mikro iğne geometrisi ve polimer bileşiminin mekanik bütünlük ve çözünme özelliklerini optimize etmede kritik rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu çalışma, paslanmaz çelik pimlerden elde edilen mikro kalıplar kullanılarak üretilen çözünebilir polimer mikro iğnelerin ölçeklenebilir, biyouyumlu ve etkili bir transdermal ilaç dağıtım platformu olarak geliştirilmesi için sağlam bir temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Microneedles have emerged as a minimally invasive, painless, and effective approach for transdermal drug delivery. In this study, a polymer matrix composed of carbohydrate-based dissolvable polymers (carboxymethylcellulose, trehalose, hyaluronic acid) and biocompatible polymers (PVP K-90) was used to fabricate two microneedle designs—conical and conical-cylindrical—in 5 × 5 and 5 × 10 arrays. Rheological analysis at 36°C confirmed the pseudoplastic nature of the polymer solution, indicating optimal flow behavior for application. Mechanical compression tests revealed that conical microneedles required 0.28 ± 0.03 N/needle to fracture under axial loading, whereas conical-cylindrical microneedles exhibited lower mechanical stability with a fracture force of 0.17 ± 0.04 N/needle. Microneedle insertion tests demonstrated that a displacement of 50 μm was sufficient to penetrate the stratum corneum and reach the epidermal layer. In vitro biocompatibility assays using HEK293 cells confirmed the cytocompatibility of the polymer solution and its individual components. These findings highlight the critical role of microneedle geometry and polymer composition in optimizing mechanical integrity and dissolution behavior. This study provides a robust foundation for the development of scalable, biocompatible, and efficient dissolvable polymer microneedles fabricated using stainless steel micro-molds as a transdermal drug delivery platform.