Engelli bireylere bakım verme deneyiminin fenomenolojik analizi; Özel engelli bakım merkezleri örneği
Phenomenological analysis of the caregiving experience of disabled individuals; Example of nursing homes
  1. Tez No: 995877
  2. Yazar: MEHMET BURAK KILINÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta psikolojisi, Hemşire bakım evleri, Yaşlı bakım hizmetleri, Çalışma psikolojisi, Özel bakım merkezleri, Patient psychology, Nursing homes, Aged care services, Psychology of work, Special care centers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Değişen demografik yapı ve zayıflayan geleneksel destek ağları, Türkiye'de engelli bireylerin bakımında“formal”(kurumsal) bakım hizmetlerinin önemini artırmıştır. Bu dönüşümün merkezinde yer alan bakım elemanları, yoğun bir duygusal ve fiziksel emek sarf etmelerine rağmen, alanyazında deneyimleri yeterince görünür olmayan bir grubu temsil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, özel engelli bakım merkezlerinde görev yapan bakım elemanlarının bakım verme deneyimlerini, bu sürece yükledikleri anlamları ve karşılaştıkları zorlukları derinlemesine incelemektir. Nitel araştırma yöntemlerinden Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (YFA) deseninin benimsendiği çalışmada, Tokat ilindeki özel bakım merkezlerinde çalışan sekiz bakım elemanı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışma bulguları dört ana tema altında toplanmıştır:“Aile Olan Yabancılar”,“Tükenmişliğin Kıskacında”,“Kalkanlar ve Kılıçlar”ve“Dış Duvarlar”. Analiz sonuçları, bakım elemanlarının Hochschild tarafından kavramsallaştırılan“derin rol yapma”stratejisini kullanarak engelli bireylerle“aileleşme”sürecine girdiklerini göstermiştir. Bu derin bağ, merhamet doyumu sağlayarak çalışanları tükenmişliğin duyarsızlaşma etkisinden korusa da onları merhamet yorgunluğu ve ikincil travmatik strese karşı daha savunmasız hale getirmektedir. İş Talepleri ve Kaynakları (JD-R) teorisi çerçevesinde; düşük ücret ve yasal soruşturma tehdidi gibi yapısal taleplerin yıpratıcı olduğu, ancak yönetici ve akran desteğinin koruyucu bir“kalkan”işlevi gördüğü belirlenmiştir. Ayrıca çalışanların, toplumdaki“kirli iş”(dirty work) algısına karşı direnerek mesleki onurlarını korumaya çalıştığı görülmüştür. Sonuç olarak, katılımcıların deneyimlediği durumun klasik tükenmişlikten ziyade, daha önce alanyazında tanımlanan“formal bakım veren yükü”kavramıyla örtüştüğü ve bakımın paradoksal (hem iyileştirici hem yıpratıcı) doğasını yansıttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Changing demographics and weakening traditional support networks have increased the importance of“formal”(institutional) care services for disabled individuals in Turkey. Formal caregivers, who are at the center of this transformation, represent a group whose experiences are not sufficiently visible in the literature, despite the intense emotional and physical labor they expend. The aim of this study is to examine in depth the caregiving experiences, the meanings attributed to this process, and the challenges faced by caregivers working in nursing homes. The study adopted the Interpretative Phenomenological Analysis (IPA) design, a qualitative research method, and semi-structured interviews were conducted with eight caregivers working in private care centers in Tokat province. The research findings were gathered under four main themes:“Strangers Becoming Family,”“In the Grip of Burnout,”“Shields and Swords,”and“Outer Walls.”The analysis results showed that caregivers entered a process of“familialization”with disabled individuals by using“deep acting”strategy conceptualized by Hochschild. Although this authentic bond protects employees from the depersonalization effect of burnout and provides compassion satisfaction, it makes them more vulnerable to compassion fatigue and secondary traumatic stress. Within the framework of the Job Demands-Resources (JD-R) model, structural demands such as low wages and the threat of legal investigation were found to be abrasive, while supervisor and peer support functioned as a protective“shield.”Furthermore, it was observed that employees resisted the perception of“dirty work”in society to protect their professional honor. Consequently, it was determined that the situation experienced by the participants coincided with the concept of“formal caregiver burden”defined in the literature rather than classic burnout, reflecting the paradoxical (both healing and wearing) nature of caregiving.