Düşük reynolds sayılı akışlarda farklı simetrik kanat profilleri üzerindeki laminer ayrılma kabarcığının oluşumuna kanat profili kalınlığının etkisinin incelenmesi
Investigation of effect of airfoil thickness on laminar separation bubble formation on different symmetrical airfoils at low reynolds number flows
- Tez No: 995878
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SERDAR GENÇ, DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL HAKAN AÇIKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Enerji, Aeronautical Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Düşük Reynolds sayısı, laminer ayrılma kabarcığı, simetrik kanat profilleri, kanat kalınlığı, sıcak-film sensör, istatistik, Dikey eksenli rüzgar türbini, Rüzgar türbinleri, Su türbinleri, Uçak kanatları, Zamanla değişen aerodinamik, Low Reynolds number, laminar separation bubble, symmetric airfoils, airfoil thickness, hot-film sensor, statistics, Vertical axis wind turbine, Wind turbines, Water turbines, Aircraft wings, Unsteady aerodynamics
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
İnsansız hava araçları ve rüzgâr türbinleri düşük Reynolds (Re) sayılı akışlarda çalışmaktadır. Bu tezde, düşük Re koşullarında NACA 0012, NACA 0015 ve NACA 0018 simetrik kanat profillerinde oluşan laminer ayrılma kabarcığı deneysel olarak incelenmiştir. Deneyler Re = 0.5×10⁵, 1.5×10⁵ ve 2.5×10⁵ değerlerinde, 0°, 4° ve 8° hücum açıları için yapılmıştır. Çalışmada yağ akış görselleştirme, basınç ve kuvvet ölçümleri, sabit sıcaklık anemometresi hot-wire ve glue-on probu kullanılmıştır. Sonuçlara göre Reynolds sayısı ve kanat kalınlığı arttıkça laminer ayrılma kabarcığı kısalmakta ve ön kenara yaklaşmaktadır. Aynı Re sayılarında kalınlık artışı genel olarak performansı artırırken, NACA 0018 profilinde firar kenarı ayrılmaları nedeniyle performans düşüşü gözlemlenmiştir. Glue-on probu verilerinden elde edilen çarpıklık, basıklık ve spektral güç yoğunluğu analizleri, ayrılma, geçiş ve yeniden tutunma bölgelerindeki akış yapılarının daha net tanımlanmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Unmanned aerial vehicles and wind turbines operate in low Reynolds number (Re) flows. In this thesis, the laminar separation bubble formed on symmetric airfoil profiles NACA 0012, NACA 0015, and NACA 0018 under low Re conditions is experimentally investigated. The experiments were conducted at Re = 0.5×10⁵, 1.5×10⁵, and 2.5×10⁵ for angles of attack of 0°, 4°, and 8°. Oil flow visualization, pressure and force measurements, a constant-temperature anemometer (hot-wire), and a glue-on probe were used in the study. The results show that as the Reynolds number and airfoil thickness increase, the laminar separation bubble becomes shorter and moves closer to the leading edge. While an increase in thickness at the same Reynolds number generally improves aerodynamic performance, a decrease in performance was observed for the NACA 0018 airfoil due to trailing-edge separations. The skewness, kurtosis, and spectral power density analyses obtained from the glue-on probe data enabled a clearer identification of the flow structures in the separation, transition, and reattachment regions.