Ani idiopatik işitme kaybında 3D flaır manyenik rezonans görüntülemenin prognostik önemi
The prognostic significance of 3D flair magnetic resonance imaging in sudden idiopathic sensorineural hearing loss
  1. Tez No: 995912
  2. Yazar: MERTAY ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Ani idiopatik işitme kaybı, Ani idiopatik sensörinöral işitme kaybı, 3D FLAIR MRG, Prognoz, Kan-labirent bariyeri, İç kulak, Sudden idiopathic hearing loss, Sudden sensorineural hearing loss, 3D FLAIR MRI, Prognosis, Inner ear enhancement, Ear-inner
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, etiyolojisi çoğunlukla bilinmeyen ani idiopatik işitme kaybı (AİİK) tanılı hastalarda, dört saat post-kontrast 3D FLAIR Manyetik Rezonans Görüntülemenin (MRG) prognostik önemini ve klinik iyileşme başarısı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Ayrıca, bu görüntüleme bulgusunun diğer prognostik faktörlerle birlikte tedavi yanıtını öngörme potansiyelini incelemektir. Gereç ve Yöntem Çalışmaya, AİİK tanı kriterlerini karşılayan ve 3D FLAIR MRG yapılan 110 hasta dahil edilmiştir. Hastalar, MRG'de iç kulakta kontrast tutulumu veya sinyal artışına göre MRG pozitif ve MRG negatif olarak iki gruba ayrıldı. Tedavi yanıtları Modifiye Siegel Kriterleri (MSS) ile değerlendirildi ve gruplar arasında odyolojik kazanım ile klinik iyileşme istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Ayrıca, MRG pozitif hastalarda tutulum paternleri ve yerlerinin prognoza etkisi analiz edilmiştir. Bulgular İstatistiksel analizler, MRG negatif grubun MRG pozitif gruba göre daha iyi işitme kazanımı ve iyileşme başarısı gösterdiğini ortaya koydu. Tedavi sonrası Saf Ses Ortalaması (SSO) değerlerindeki iyileşme, MRG Negatif hastalarda anlamlı derecede daha yüksekti. MSS'e göre yapılan değerlendirmede, MRG negatif hastaların iyileşme oranı, MRG pozitif hastalara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti. Ayrıca, MRG pozitif grupta tinnitus ve vertigo gibi kötü prognostik semptomlar daha sık görüldü. MRG pozitif olguların çoğu Patern 3 olarak saptandı, ancak sınırlı hasta sayısı nedeniyle patern alt grupları ve tutulum yeri veya yaygınlığının MSS üzerindeki bağımsız etkisi istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı. Sonuç Bu çalışma, AİİK olgularında iç kulakta saptanan 3D FLAIR MRG pozitifliğinin, tedavinin odyolojik sonuçları açısından kötü prognozun objektif bir göstergesi olduğunu göstermektedir. 3D FLAIR MRG bulgularının, tedaviye başlama zamanı, semptom varlığı ve eşlik eden hastalıklar gibi geleneksel prognostik faktörlerle birlikte kullanılması, gelecekte kişiselleştirilmiş tedavi protokollerinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study was to evaluate the prognostic significance of four-hour post-contrast 3D FLAIR Magnetic Resonance Imaging (MRI) in detecting inner ear pathology, and its impact on clinical recovery success in patients diagnosed with sudden idiopathic hearing loss (SIHL), for which the etiology is often unknown. In addition, the study aimed to examine the potential of this imaging finding, in combination with other prognostic factors, to predict treatment response. Materials and Methods The study included 110 patients who met the SIHL diagnostic criteria and underwent 3D FLAIR MRI. Patients were divided into two groups: MRI Positive and MRI Negative, based on contrast enhancement or signal increase in the inner ear on MRI. Treatment responses were evaluated with the Modified Siegel Criteria (MSC), and audiological gain and clinical recovery were statistically compared between the groups. Furthermore, the effect of involvement patterns and localization on the prognosis in MRI positive patients was analyzed. Results Statistical analyses revealed that the MRI Negative group showed better hearing gain and recovery success compared to the MRI Positive group. Improvement in post-treatment Pure Tone Average (PTA) values was significantly higher in MRI Negative patients. In the evaluation based on MSC, the recovery rate of MRI Negative patients was statistically significantly higher compared to MRI Positive patients. Additionally, poor prognostic symptoms such as tinnitus and vertigo were observed more frequently in the MRI Positive group. Most of the MRI positive cases were identified as Pattern 3; however, due to the limited number of patients, the independent effect of pattern subgroups and the site or extent of involvement on the MSC did not reach statistical significance. Conclusions This study demonstrates that 3D FLAIR MRI positivity detected in the inner ear in SIHL cases is an objective indicator of poor prognosis regarding the audiological outcomes of treatment. The use of MRI findings in combination with traditional prognostic factors such as time to treatment, presence of symptoms, and comorbidities will contribute to the development of personalized treatment protocols in the future.