Tralleis antik kenti sütun ve plaster başlıkları
Column and plaster capi̇tals of the anci̇ent ci̇ty of Trallei̇s
- Tez No: 995931
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Tralleis, Tralleis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Tralleis Antik Kenti kazılarından ele geçen sütun ve plaster başlıkları tez kapsamında ion, Korinth ve kompozit düzende olmak üzere toplam 175 başlık incelenmiştir. İncelenen başlıklardan 13 tanesi Ion, 74 tanesi Korinth, 26 tanesi Kompozit ve 62 tanesi de Korinth düzeninde yapılan plaster ve plaster başlık parçalarından oluşmaktadır. Çalışmada Tralleis antik kentinden ele geçen başlıkların tarihleme sorunlarına stil yolu ile çözüm getirilerek mimari yapıların tarihlendirilmesine yardımcı olunmaya çalışılmıştır. Augustus Döneminden Geç Antik Çağ'a kadar geniş bir tarih aralığına tarihlendirilen başlıklar, kentteki imar faaliyetlerini göstermesi bakımından son derece önemlidir. Yoğun olarak Hadrianus ve Antoninler Dönemine tarihlenen sütun başlıkları Tralleis antik kentinin bu dönemlerde yoğun bir imar faaliyeti gördüğünün kanıtıdır. Bu durumun başlıca sebebi kentte sık sık gerçekleşen depremler ve İmparator Hadrianus ile başlayan ve Antoninler döneminde de devam eden Anadolu'da imar faaliyetlerinin artmasıdır. Özellikle MÖ 26/25 yıllarında Tralleis merkezli gerçekleşen deprem tüm kenti yok etmiştir. Var olan yapıların tamamen yıkılmasından dolayı Augustus Dönemi öncesine ait mimari yapı ele geçmemiştir. Kentten ele geçen başlıklar ilk olarak düzenlerine göre ayrılmış ve ardından kendi içlerinde tiplemesi yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
A total of 175 column and plaster capitals from the excavations of the ancient city of Tralleis were analyzed within the scope of this thesis, categorized into Ionic, Corinthian, and Composite orders. Of the examined capitals, 13 are Ionic, 74 are Corinthian, 26 are Composite, and 62 are parts of Corinthian and plaster capitals. In this study, the chronological issues of the capitals from the ancient city of Tralleis were addressed through stylistic analysis to aid in the dating of architectural structures. The capitals, dated to a broad range from the Augustan period to the Late Antiquity, are crucial for understanding the urban development of the city. The column capitals, predominantly dated to the Hadrianic and Antonine periods, serve as evidence of significant construction activities in Tralleis during these times. This situation is mainly attributed to frequent earthquakes in the city and the increased building activities in Anatolia that began with Emperor Hadrian and continued during the Antonine period. Notably, the earthquake centered around Tralleis in 26/25 BC devastated the entire city. Due to the complete destruction of existing structures, no architectural remains from before the Augustan period have been found. The capitals from the city were first classified according to their orders and then categorized within each order.