Hızlı üst çene genişletmesinin kraniyofasiyal yapılar üzerine etkilerinin sintigrafik ve radyolojik yöntemlerle incelenmesi
Scintigraphical and radiological investigation of the effects of rapid maxillary expansion on craniofacial system
  1. Tez No: 99594
  2. Yazar: HAKAN TÜRKKAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. Z. MİRZEN ARAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlı üst çene genişletmesi, kemik sintigrafisi, mid-palatal sutura, pekiştirme, rijid akrilik bonded genişletme aygıtı, Bone scintigraphy, mid-palatal suture, rapid maxillary expansion, retention, rigid acrylic bonded expansion device
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
107 ÖZET Hızlı Üst Çene Genişletmesinin Kraniyofasiyal Sistem Üzerine Etkilerinin Sintigrafik ve Radyolojik Yöntemlerle İncelenmesi Bu çalışmamızda yan çapraz kapanışların tedavisinde yaklaşık bir yüzyıldır kullanılmakta olan hızlı üst çene genişletmesinin kraniyofasiyal sistem üzerine etkilerinin, sintigrafik ve radyolojik yöntemlerle ile incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmanın materyalini, Ankara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ortodonti Anabilim Dalı'na tedavi amacıyla müracaat eden, tek veya çift taraflı posterior çapraz kapanışa sahip, 24 kız ve 7 erkek, toplam 3 1 birey oluşturmuştur. Hastalar, el bilek kriterleri esas alınarak iskeletsel gelişim dönemlerine göre pre-peak, peak ve post-peak olmak üzere üç grupta incelenmiştir. Bireylerin ortalama kronolojik yaşlan ise 12,82±0,27'dir. Bütün bireylerden genişletme öncesi (Tl), genişletme sonrası (T2) ve pekiştirme sonunda (T3) olmak üzer,e postero-anterior, oklüzal ve el-bilek radyografileri, ortodontik modeller ve SPECT sintigrafi kayıtlan elde edilmiştir. Hızlı üst çene genişletmesi için doku ve diş destekli, maksi-skeleton verene sahip akrilik bir aygıt, üst dişlere yapıştınlarak kullanılmıştır. Aygıt, tedavi süresi boyunca vidanın sabah ve akşam Ya tur çevrilmesi ile aktive edilmiştir. 1 hafta sonunda sutural açılma oklüzal grafilerle kontrol edilmiş, yeterli genişletme sağlandıktan sonra hareketli hale getirilen aygıtlar, pekiştirme amacıyla hastaya 3 ay daha kullandınlmış, bu sürede öğünler dışında aygıtı çıkarmamalan önerilmiştir. Elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir: 1. Model ve postero-anterior radyografi ölçümleri hızlı üst çene genişletmesinin farklı gelişim gruplannda, benzer değişikliklere yol açtığım göstermiştir. Gelişim grublan arasındaki farklar metabolik düzeyde SPECT sintigrafi ölçümleri ile ortaya çıkmıştır. 2. Hızlı üst çene genişletmesi ile bütün gelişim gruplannda, dental arkta, maksiller kaidede, alt nazal kavitede, alt molar genişliğinde ve zigomatik genişliklerde istatiksel olarak önemli artışlar sağlanmıştır (T1-T2). 3 aylık pekiştirme döneminde transversal yönde elde edilen bu genişlikler korunmuştur (T2-T3).108 3. SPECT sintigrafik görüntüler üzerinde yapılan ölçümler sonucunda, mid- palatal suturadaki kemik aktivitesinin, genişletmenin hemen sonunda (T2), bütün gelişim gruplarında, bütün kesitlerde önemli ölçüde arttığı, 3 aylık pekiştirme döneminden sonra (T3) ise, peak ve post-peak gruplarının ön kesitleri dışındaki bütün kesitlerdeki aktivite değerlerinin başlangıç değerlerine döndüğü tespit edilmiştir. Dolayısıyla, hızlı üst çene genişletmesinin hemen sonrasında başlayan rejenerasyon ve remodeling işlevleri için 3 aylık süre peak öncesi gelişim evresindeki hastalar için yeterli iken peak ve post peak gelişim evresinde olan hastalar için yeterli olmamaktadır. 4. Gelişim grupları arasında, mid-palatal suturada en fazla aktivite, post-peak grupta ölçülmüştür. Mid-palatal sutura kesitlerinde ise, en yüksek aktivite ön kesitte ölçülmüş, arka kesite doğru ise aktivite azalmıştır.
Özet (Çeviri)
109 SUMMARY Scintigraphical And Radiological Investigation Of The Effects Of Rapid Maxillary Expansion On Craniofacial System The aim of this study is to investigate the effects of rapid maxillary expansion -which has been used for a century to correct buccal cross-bites- on craniofacial system by scintigraphical and radiological methods. The sample of this study included total 3 1 patients (24 girls, 7 boys) with either unilateral or bilateral dental cross-bites who applied to the Department of Orthodontics in the Faculty of Dentistry at Ankara University for treatment purposes. The patients were divided into three groups (pre-peak, peak and post-peak) according to their skeletal maturation stages determined by hand and wrist radiographs. The mean age of the sample was 12,82±0,27 years. Postero-anterior cephalograms, occlusal and hand-wrist radiographs, orthodontic casts and SPECT scintigraphic images were obtained from all patients before expansion (Tl), after expansion (T2) and after retention (T3). A tissue and teeth borne, rigid acrylic bonded expansion device with maxi-skeleton screw was used for rapid maxillary expansion. Throughout the treatment process, the appliance was activated twice daily by V* turns in the morning and in the evening. After 1 week, sutural opening was checked with occlusal radiographs. After sufficient expansion, debonded appliances were used for a retention period of three months and all the patients were advised to use the appliances 24 hours per day except meals. The results can be summarized as follows: 1. Orthodontic cast and postero-anterior measurements showed that rapid maxillary expansion resulted in similar treatment changes in all maturation groups. Dissimilarities between the groups could be observed by SPECT scintigraphic measurements at the metabolic level. 2. After rapid maxillary expansion, statistically significant increases were obtained in dental arch, at maxillary base, lower nasal cavity, lower molar and zygomatic widths in all maturation groups (T1-T2). These increases were preserved after a three-month retention period (T2-T3). 3. The measurements performed on scintigraphic images revealed that, the activity in the mid-palatal suture increased significantly after expansion (T2), in all sections and maturation groups. After retention (T3), the activity was110 observed to return to its original level except the anterior sections of the peak and post-peak groups. Therefore, it can be stated that a three-month retention proves to be sufficient for the regeneration and remodeling processes for the patients who presently experience pre-peak maturation period, whereas this retention period is not long enough for those who are still in peak and post- peak maturation periods. 4. Comparing the maturation groups, the maximum sutural activity was observed in post-peak group. Comparing the sections, maximum activity was observed in anterior section and it decreased towards the posterior section.