Farklı kompozit rezinlerin V. sınıf kavitelerdeki stres dağılımına etkisinin sonlu elemanlar stres analiz yöntemi ile incelenmesi
Finite element stress analysis of the influence of vairous resin-based composites on the stress distribution in class V cavities
- Tez No: 99595
- Danışmanlar: PROF.DR. BERRİN DAYANGAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kompozit rezin, Sonlu elemanlar stres analiz yöntemi, V.sınıf kaviteler, Resin-based composite, Finite element stress analysis, Class V cavities
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Yakar.H., Farklı kompozit rezinlerin V. sınıf kavitelerdeki stres dağılımına etkisinin sonlu elemanlar stres analiz yöntemi ile incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konservatif Diş Tedavisi Doktora Tezi, Ankara, 200!. Günümüz dişhekimliğinde, fonksiyonel ve parafonksiyonel çene hareketleri ile farklı vektörlerde oluşan kuvvetlerin dişler ve restorasyonlarda oluşturduğu streslerin doğru bir şekilde saptanması çeşitli stres analiz yöntemleri ile gerçekleşmektedir. V. sınıf restorasyonlar lokalizasyonları nedeniyle kritik sayılabilecek bir bölgede yer alırlar. Çalışmamızda servikal bölgede yer alan bu tip restorasyonların çiğneme kuvvetleri ile oluşan stresler açısından daha iyi değerlendirilebilmesi için stres analiz yöntemlerinden biri olan sonlu elemanlar stres analiz yöntemi kullanılmıştır. Mandibular birinci küçük azı dişinde okluzal duvarı mine dokusunu içeren, gingival duvarı da mine sement sınırının hemen altında yer alan 2.6 mm derinliğinde ve 2.6 mm serviko okluzal boyutlu klasik bir V. sınıf kavite, mine dokusuna bizotaj yapılmış ve yapılmamış iki durumu içerecek şekilde modellenmiştir. Bizotajlı ve bizotajsız kavitelere, hibrit, akışkan, kondense olabilen, poliasit modifiye ve mikrofıl olmak üzere beş ayrı tip kompozit rezin uygulaması ve akışkan kompozit ile kondense olabilen kompozitlerin birarada uygulandığı iki değişik kombinasyonla toplam yedi değişik şekilde restorasyon modellenmiştir. Fonksiyonel ve parafonksiyonel hareketleri yansıtan, vertikal ve lateral yönde simüle edilmiş aynı değerdeki iki ayrı kuvvet, fonksiyonel kasp üzerinden etki ettirilmiştir. Ayrıca aynı kuvvetler restorasyon yapılmamış doğal diş modeline de uygulanmıştır. Modellerde sırasıyla x-ekseni ve y-ekseni doğrultusunda oluşan sıkışma ve gerilme stresleri ile xy-eksen bileşiminde oluşan makaslama stresleri incelenmiştir. Restoratif malzemelerin kavite bütününde oluşturduğu stres skorlarına bakıldığında, en düşük skoru poliasit modifiye kompozitin gösterdiği ve giderek artan sırayla, akışkan kompozit, mikrofil kompozit, hibrit kompozit ve kondense olabilen kompozitin onu izlediği gözlenmiştir. Akışkan ve kondense olabilen kompozitin birinci kombinasyonunda kavite genelindeki stresler, kondenseVI olabilen kompozitin tek başına kullanıldığı durumda oluşan streslere oranla belirgin bir azalma göstermiş, akışkan ve kondense olabilen kompozitlerin ikinci kombinasyonunda ise kondense olabilen kompozitin tek başına kullanıldığı durumda oluşan streslere oranla skorlarda belirgin bir artış gözlenmiştir. Bizotaj yapılan kavite modellerindeki stres dağılımının bizotajsız olanlara oranla minimal oranda değiştiği ancak restorasyon bütünündeki maksimum stres değerini değiştirmediği gözlenmiştir. Restorasyon yapılan dişlerde oluşan stres miktarının restorasyon yapılmamış doğal dişte oluşan streslere oranla azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Yakar, H., Finite element stress analysis of the influence of various resin-based composites on the stress distribution in Class V cavities, Hacettepe University, Health Science Institute, PhD Thesis in Restorative Dentistry, Ankara, 2001. In today's dentistry, several stress analysis methods are utilized to assess the stresses generated by functional and parafunctional forces as well as those which affect the teeth and restorations through other vectoral means. Because of their localization, Class V restorations hold a critical place in restorative procedures. In the present study, stresses which occur in Class V cavities due to masticatory forces were assessed using the finite element stress analysis method. Accordingly, a conventional Class V cavity ( 2.6mm depth and 2.6mm cervico-occlusal width ) of a mandibular first premolar with an occlusal wall comprising enamel and with a gingival wall slightly beneath the cemento-enamel junction was modelled in duplicate so that the latter involved bevelling of the occlusal enamel margin. In both models, five different types of resin-based composites ( hibrid, flowable, condensable, polyacid- modifed and microfilled ) were modelled in bulk, followed by two other combinations which comprised flowable and condensable resin composites. During loading procedures, compressive and tensile stresses that occured in the x and y axes and those of shear stresses in the xy axis were evaluated. In bulk placement, the least stress score generated in the entire restoration was obtained with the polyacid modified resin composite, followed by an increasing ranking of flowable, microfilled, hybrid and condensable resin composites. Regarding the first combination of flowable and condensable composites, a clear reduction in the stress distribution was obtained in comparison with condensable-bulk only sequence; while the reverse was observed in the second combination. Although a minimal reduction in the stress distribution was obtained with bevelled cavities, overall stress distribution of the entire restoration was observed not to change. Quantitatively, the stress generated in restorated cavities were dramatically lower than those teeth which received no restorations.