Ulusal yönetim ve örgütler alanında eleştirel yaklaşımın yerini keşfetmeye yönelik bir araştırma
An exploratory study of the position of the critical approach in the national field of management and organization
  1. Tez No: 995955
  2. Yazar: REMZİYE KOLCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel Yaklaşım, Eleştirel Yönetim Çalışmaları, Örgüt Kuramları, Yönetim ve Örgütler, Türkiye, Critical Approach, Critical Management Studies, Organization Theory, Management and Organization, Türkiye
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ulusal Yönetim ve Örgütler (YÖ) alanında Eleştirel Yaklaşımın (EY) sınırlılığının nedenlerini keşfetmektir. Araştırma sürecinin ilk aşamasında, ulusal YÖ alanında Eleştirel Yönetim Çalışmalarının (EYÇ) görünürlüğünü belirlemek amacıyla bir öncül araştırma yürütülmüştür. Kapsamlı bir literatür incelemesi sonucunda, EYÇ'nin YÖ alanında son derece sınırlı biçimde temsil edildiği tespit edilmiştir. Bu bulgu, araştırmanın ardıl aşamasında ele alınacak olan“bu sınırlılığın nedenleri”sorusunun somutlaşmasını sağlamıştır. Ardından,“Neden ulusal YÖ alanında EYÇ görece olarak bu denli azdır?”sorusundan hareketle alanda çalışma yürüten bireylerle nitel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, farklı deneyim düzeylerine sahip 53 katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler tematik olarak analiz edilmiştir. Araştırma yalnızca EYÇ alanındaki sayısal sınırlılığı tespit etmeyi değil, bu sınırlılığın altında yatan etkenleri keşfetmeyi hedeflemiştir. Bulgular, EY'nin ulusal YÖ alanında yalnızca dışsal engellerle değil, alanın kendi içsel bariyerleri ve yapısal sınırlarıyla da yüzleştiğini göstermektedir. Bu sınırlar, makro, mezo ve mikro düzeylerde biriken çok boyutlu bir yapısal matris içinde konumlanmaktadır. Bu bulgular, Hobfoll'un Kaynakların Korunumu Kuramı ile Bourdieu'nün alan, habitus ve sermaye çerçevesi üzerinden ele alınarak; eleştirel sınırlılığın hem bireylerin meşru akademik konumlarını ve kariyer kaynaklarını koruma çabalarıyla hem de alanın yerleşik habitusu tarafından nasıl yeniden üretildiğini ortaya koymaktadır. Bu sorgulama, alana yönelik daha derin ve özgün araştırma yaklaşımlarının gerekliliğine işaret etmektedir. Böylece çalışma, ulusal YÖ alanında EY'nin önündeki engelleri görünür kılmakla kalmayıp, alanın kendisini dönüştürme ve sınırlarını aşma potansiyelini de açığa çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
An Exploratory Study of the Position of the Critical Approach in the National Field of Management and Organization The aim of this study is to explore the reasons for the limited presence of the Critical Approach (CA) in the field of National Management and Organization (MO). In the first stage of the research process, a preliminary study was conducted to determine the visibility of Critical Management Studies (CMS) within the national MO field. As a result of a comprehensive literature review, it was identified that CMS is represented in an extremely limited manner in the MO field. This finding enabled the concretization of the question of“the reasons for this limitation,”which would be addressed in the subsequent stage of the research. Subsequently, based on the question“Why are CMS relatively so scarce in the national MO field?”, a qualitative study was conducted with individuals working in the field. Within this scope, semi-structured interviews were conducted with 53 individuals with different levels of experience, and the obtained data were analyzed thematically. The research aimed not only to identify the numerical limitation of CMS but also to explore the factors underlying this limitation. The findings indicate that CA in the national MO field confronts not only external obstacles but also the field's own internal barriers and structural boundaries. These boundaries are situated within a multidimensional structural matrix accumulating at macro, meso, and micro levels. Interpreted through Hobfoll's Conservation of Resources Theory and Bourdieu's framework of field, habitus, and capital, these findings reveal how critical limitation is reproduced both through individuals' efforts to protect their legitimate academic positions and career resources, and through the field's entrenched habitus. This inquiry points to the necessity of deeper and more original research approaches directed toward the field. Thus, the study not only renders visible the obstacles facing CA in the national MO field, but also reveals the field's potential to transform itself and transcend its boundaries.