Din ve terör ilişkisinin film içeriklerinde incelenmesi: dijital platformda yer alan film içeriklerinin islam dinine olan yaklaşımını araştırmak
EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN RELIGION AND TERRORISM IN FILM CONTENT: INVESTIGATING THE APPROACH OF FILM CONTENT ON DIGITAL PLATFORMS TO ISLAM
  1. Tez No: 995958
  2. Yazar: ERCAN NAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN EYÜPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Layla M, Musul, 12 Strong, terör, sinema, din ve terör, terör ve İslam, İslamofobi, Layla M, Mosul, 12 Strong, terrorism, cinema, religion and terrorism, terrorism and Islam, Islamophobia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijital platformlarda yayınlanan sinema filmlerinin din ve terör arasındaki ilişkiyi nasıl ele aldığını ve İslam dinine yönelik yaklaşımları nasıl şekillendirdiğini incelemektedir. Araştırma kapsamında,“Layla M.”,“Musul”ve“12 Strong”gibi filmler analiz edilmiştir. Bu filmler, İslam dininin terörle nasıl ilişkilendirildiğini ve bu temaların toplumsal algıya nasıl yansıdığını anlamak amacıyla seçilmiştir. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışmada, film analizi yöntemi uygulanmış; filmlerin görsel ve işitsel anlatımları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Araştırmanın amacı, dijital platformlarda sunulan film içeriklerinin din ve terör ilişkisini nasıl işlediğini, bu temaların toplumsal algıya nasıl etki ettiğini değerlendirmek ve bu bağlamda İslam dininin nasıl temsil edildiğini ortaya koymaktır. Bu analiz, din ve terör arasındaki karmaşık ilişkinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Çalışma, medyanın din ve terör konularındaki rolünü anlamak, izleyicilerin bu konular hakkındaki algılarını değerlendirmek ve dini aşırılığın önlenmesine yönelik farkındalık yaratmak için önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.“Layla M.”filmi, radikalleşmenin tehlikeleri ve aşırılığın insani maliyeti hakkında güçlü bir mesaj verir. Genç Müslümanların kimlik ve kabul arayışlarında aşırı ideolojilere karşı savunmasız hale gelebileceğini öne sürer. Filmde toplumsal ayrımcılık, yabancılaşma duygularını şiddetlendirmesi ve bireyleri radikal yollara sürüklemesi açısından eleştirilmektedir. Filmin sonu, radikalleşmiş bireylerin topluma yeniden entegrasyonu/kazanılması konusunda önemli sorular gündeme getirir ve Avrupa ülkelerinin aşırılık yanlısı gruplardan geri dönenlere yönelik farklı yaklaşımlarını tartışır.“Musul”filmi, IŞİD terör örgütüne karşı mücadele eden Ninova Özel Harekât Timi'nin hikâyesini anlatmaktadır. The New Yorker'da yayımlanan“The Desperate Battle to Destroy ISIS”makalesinden esinlenen film, IŞİD'in Musul'daki yıkıcı faaliyetlerini ve terör eylemlerinin sonuçlarını merkezine alır. Doğrudan IŞİD liderlerinden veya üyelerinden bahsetmek yerine, örgütün yarattığı yıkım üzerinden bir anlatım sunar. Filmde sözlü şiddet, nefret, tehdit, korku ve intikam olarak dört alt kategoride incelenir. Müslümanların sözlü şiddet sahneleri, Müslümanlara uygulanan şiddet sahnelerinden daha fazladır. Fiziksel şiddet sahneleri, işkence, cinayet ve silah kullanımı olarak sınıflandırılır ve Müslümanların uyguladığı fiziksel şiddet, Müslümanlara uygulanan şiddetten fazladır. Dini ritüel-semboller olarak namaz, ezan ve cami görüntüleri kullanılmıştır. Ana karakterlerin çoğunlukla askeri üniforma giydiği filmde, geleneksel ve İslami giyim nadiren görülmektedir. Genel olarak,“Musul”filmi IŞİD'in Musul'da yarattığı yıkım ve bu yıkıma karşı verilen karşı mücadeleyi gerçekçi bir şekilde yansıtmaya çalışarak, terör örgütü eylemlerinin etkilerini gözler önüne sermek istemektedir.“ 12 Strong”filmi, İslam ve Müslümanları genellikle şiddet ve terör ile ilişkilendiren sahneler içermekte olup, Müslümanlara karşı olumsuz stereotipleri (kalıp yargıları) pekiştirme amacı taşımaktadır. Filmin, İslam'ın şiddeti teşvik ettiği ve Müslümanların geri kalmış olduğu algısını güçlendirme amacı taşıdığı anlaşılmaktadır. ABD askerlerinin kahramanlıklarını öne çıkararak, ABD'nin Afganistan'da barış ve düzen sağladığı mesajını vermeyi amaçlamaktadır. Film, izleyicilerin Müslümanlara ve İslam'a karşı olumsuz önyargılar geliştirmesine yol açabilecek bir anlatım tarzı taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how cinema films published on digital platforms deal with the relationship between religion and terrorism and shape approaches to the religion of Islam. Within the scope of the research, films such as“Layla M.”,“Mosul”and“12 Strong”were analyzed. These films were selected to understand how the religion of Islam is associated with terrorism and how these themes are reflected in social perception. In this study, which was carried out using the qualitative research method, the film analysis method was applied; The visual and audio narrations of the films were examined in detail. The aim of the research is to evaluate how the film contents presented on digital platforms deal with the relationship between religion and terrorism, how these themes affect social perception, and to reveal how the religion of Islam is represented in this context. This analysis aims to contribute to a better understanding of the complex relationship between religion and terrorism. The study is considered an important step to understand the role of the media on religion and terrorism issues, to evaluate the perceptions of the audience on these issues, and to raise awareness for the prevention of religious extremism.“Layla M.”His film delivers a powerful message about the dangers of radicalization and the human cost of extremism. It suggests that young Muslims may become vulnerable to extreme ideologies in their search for identity and acceptance. In the film, social discrimination is criticized for exacerbating feelings of alienation and dragging individuals to radical paths. The ending of the film raises important questions about the reintegration/reintegration of radicalized individuals into society and discusses the different approaches of European countries towards returnees from extremist groups. The movie“Mosul”tells the story of the Nineveh Special Operations Team fighting against the ISIS terrorist organization. Inspired by the article“The Desperate Battle to Destroy ISIS”published in The New Yorker, the film focuses on the destructive activities of ISIS in Mosul and the consequences of its terrorist acts. Instead of directly talking about ISIS leaders or members, it offers a narrative through the destruction caused by the organization.. In the film, verbal violence is examined in four subcategories: hatred, threat, fear and revenge. Scenes of verbal violence against Muslims are more common than scenes of violence against Muslims. Scenes of physical violence are classified as torture, murder and the use of weapons, and the physical violence committed by Muslims exceeds the violence committed against Muslims. Prayer, adhan and mosque images were used as religious ritual-symbols. In the film, where the main characters mostly wear military uniforms, traditional and Islamic clothing is rarely seen. In general, the movie“Mosul”aims to reveal the effects of the terrorist organization's actions by trying to realistically reflect the destruction caused by ISIS in Mosul and the fight against this destruction. The movie“12 Strong”contains scenes that generally associate Islam and Muslims with violence and terrorism, and aims to reinforce negative stereotypes against Muslims. It appears that the film aims to reinforce the perception that Islam encourages violence and that Muslims are backward. By highlighting the heroism of US soldiers, it aims to give the message that the US has established peace and order in Afghanistan. The film has a narrative style that may cause viewers to develop negative prejudices against Muslims and Islam.