Küreselleşme bağlamında din ve terörizm
Religion and terrorism in the process of globalization
- Tez No: 205778
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH ALPEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Religion, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Terör, Din, Cihad, Sekülerleşme, İslam Fobisi, Globalization, Terror, Religion, Jihad, Secularism, Islam phobia
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışmada, küreselleşme süreci içerisinde din ve terör ilişkisinin ne boyuttaolduğu konu edinilmiştir. Bu bağlamda ilk olarak konuyla ilgili kavramlar izahedilmeye çalışılmıştır. Daha sonra kavramların tarihsel köklerinden ve uğradıklarıdeğişimden yola çıkılarak bugünkü durumu ele alınmıştır. Bu çerçevede genelde dinözelde ise İslam dininin teröre esin kaynağı olup olmadığı sorgulanmıştır. Aynı şekildeküreselleşme ile artan İslam ve terör birlikteliği söyleminin perde arkası aralanmayaçalışılmıştır. Araştırmanın sınırları ise, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra artan İslamiterör kavramı üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the situation of the relation between religion and terror in theprocess of globalization was discussed. Therefore, firstly, the concepts concerning thesubject were tried to be explained. After that, considering the historical roots of theconcepts and the changes that they had in the past, their circumstances of today weresearched. In this connection it was investigated that if in general religion and especiallyIslam inspired and originated terror or not. The scope of the research intensifies on theIslamic terror (or Islamist terror) concept which has an increasing usage after the attacksin 11 September 2001.