Fitness yapan bireylerde uyku davranışı ile egzersiz motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between sleep behavior and exercise motivation in individuals engaging in fitness activities activities
- Tez No: 995973
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YENER AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel uygunluk, Geleneksel sporlar, Hedefli motivasyonel akımlar, Kısa süreli gündüz uykusu, Physical fitness, Traditional sports, Directed motivational currents, Short term daytime sleep
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, düzenli olarak fitness yapan bireylerde uyku davranışı ile egzersiz motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi ve bazı demografik değişkenlere göre farklılıkların belirlenmesidir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini düzenli olarak fitness yapan gönüllü bireyler oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Uyku Davranışı Ölçeği ve Egzersiz Motivasyonu Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analizler ile değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde ilk olarak normallik varsayımı Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testi ile incelenmiştir (P>0,05). Araştırma bulguları, n(%), ortalama, standart sapma değerleri olarak verilmiş olup, bulgular p<0,05 düzeyinde anlamlı kabul edilmiştir. Tüm istatistiksel hesaplamalar SPSS 25.0 V. istatistik paket programında yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, uyku davranışı ile egzersiz motivasyonu arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Uyku davranış düzeyi arttıkça bireylerin egzersize yönelik içsel ve dışsal motivasyon düzeylerinin de arttığı görülmüştür. Yaş değişkenine göre uyku davranışında anlamlı farklılıklar saptanırken, cinsiyet ve eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Haftalık fitness antrenmanı sıklığı ve günlük uyku süresi arttıkça uyku davranışı ve egzersiz motivasyonu puanlarının da yükseldiği belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, düzenli ve yeterli uykunun fitness yapan bireylerde egzersiz motivasyonunun sürdürülebilirliği açısından önemli bir faktör olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, uyku düzeninin spor performansı ve egzersiz motivasyonu üzerindeki etkisinin göz önünde bulundurulması gerektiği düşünülmektedir. Elde edilen bulguların, spor bilimleri alanında yapılacak çalışmalara ve uygulayıcılara katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between sleep behavior and exercise motivation in individuals who regularly engage in fitness activities and to determine differences based on certain demographic variables. The study was conducted using the correlational survey model, one of the quantitative research methods. The sample of the study consisted of volunteers who regularly engage in fitness activities. The Personal Information Form, Sleep Behavior Scale, and Exercise Motivation Scale were used as data collection tools. The obtained data were evaluated using statistical analyses. In the statistical evaluation of the data, the normality assumption was first examined using the Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests (P>0.05). The research findings are presented as n(%), mean, and standard deviation values, and the findings were considered significant at the p<0.05 level. All statistical calculations were performed using the SPSS 25.0 V. statistical package program. According to the research findings, a positive and significant relationship was determined between sleep behavior and exercise motivation. It was observed that as the level of sleep behavior increased, individuals' internal and external motivation levels toward exercise also increased. While significant differences in sleep behavior were found according to the age variable, no significant difference was found according to the gender and education status variables. It was determined that as the frequency of weekly fitness training and daily sleep duration increased, sleep behavior and exercise motivation scores also increased. The research results show that regular and adequate sleep is an important factor in the sustainability of exercise motivation in individuals who engage in fitness activities. In this regard, it is considered necessary to take into account the effect of sleep patterns on sports performance and exercise motivation. The findings are expected to contribute to studies in the field of sports science and to practitioners.